VIDEO: Sedam vekova staro drvo priključili na infuziju kako bi ga spasili

Kako bi zaštitili 700 godina staro banjan drvo, naučnici u Indiji priključili su ga na neobičnu vrstu infuzije.
Radi se o posudama u kojima je rastvor određenih pesticida, čime žele da rekordera među drvećem odbrane od insekata.
 
Ovo drvo je toliko veliko da se prostire na 300 m2, a kako se navodi, drugo je po veličini te vrste na svetu.
 
Zvaničnici pokušavaju da sačuvaju ovu popularnu turističku atrakciju od najezde termita tako što su cevčice s rastvorom privezane za korenje drveta, što bi trebalo da zaustavi širenje infekcije.
 
"Do sada smo preduzimali različite mere u očuvanju ovog drveta, kao što je postavljanje betonskih ploča koje pridržavaju grane i sprečavaju da se drvo sruši", rekao je jedan od lokalnih zvaničnika. On je dodao i da je briga o drvetu podrazumevala redovno snabdevanje ove fascinantne biljke đubrivom.
 
Problem je uočen u decembru prošle godine kada su šumočuvari videli da se neke grane raspadaju, nakon čega su ograničili kretanje turista u pojedinim delovima. Drvo je bilo ozbiljno napadnuto termitima, a pojedini turisti su njegove specifične grane koristili kao ljuljaške, što je dovelo do njihovog savijanja.
 
Inače, banjan drveće je poznato po svom veoma neobičnom, bajkovitom izgledu zahvaljujući sposobnosti da rastu u širinu.
 
  • Petar

    27.04.2018 22:27
    asfalt - Put
    Kod nas ne bi docekao termite.
  • mrva

    27.04.2018 09:29
    ne vidim nikakav problem da ga termiti pojedu i dokrajče. upravo je to prirodni ciklus, rađanje, starenje i umiranje. svaka smrt oslobađa prostor novom životu. kod drveća u šumi i bukvalno. lepota i smisao i jesu u prolaznosti. ovo drvo veštački održavaju u životu ne zbog njega samog, već zbog turista, atrakcije, možda bioloških istraživanja.
  • Gospodja

    26.04.2018 11:51
    Slem
    Preporucujem nasoj ministarki da pogleda ovaj klip.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.