Nova saznanja odakle je došla Justinijanova kuga

Justinijanova kuga, jedna od najsmrtonosnijih bolesti u istoriji čovečanstva, verovatno je povezana sa migracijom Huna na zapad, kažu naučnici.
Veruje se da je Justinijanova kuga, koja se pojavila 541. godine nove ere, ubila 25 miliona ljudi.
 
Sada naučnici kažu da je njen izvor verovatno Azija, a ne Egipat kako su smatrali tadašnji istoričari, ali i noviji hroničari.
 
Ova teza pojavila se nakon analize DNK 137 skeletnih ostataka ljudi iskopanih u evroazijskoj stepi, koja pokriva ogroman region površine 8.000 kilometara kvadratnih, od Mađarske do severoistočne Kine. Većina prikupljanih uzoraka pokriva vremenski period od 2.500 godine pre nove ere do 1.500 godine nove ere, navodi BBC.
 
Kuga je nazvana po Justinijanu Prvom, koji je vladao Istočnim Rimskim carstvom, poznatim kao Vizantijsko carstvo, u vreme izbijanja epidemije. Prema nekim izvorima, sam Justinijan se razboleo, ali se oporavio.
 
Verovalo se da su bolest, koja se prvi put pojavila u Konstantinopolju, današnjem Istanbulu u Turskoj, doneli pacovi sa egipatskih brodova koji su prevozili žito.
 
Sada naučnici sa Univerziteta u Kembridžu i Kopenhagenu veruje da je izvor bolesti bila centralna ili istočna Azija. Naučnici kažu da se kuga širila prema zapadu sa migracijom plemena koje će u rimskim hronikama ostati zapamćeno kao Huni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.