VIDEO: Alpinista amputiranih nogu osvojio Mont Everest

Kineski alpinista Sia Boju, kojem su obe noge amputirane i nosi proteze, ostvario je juče svoj san da osvoji vrh Mont Everesta i ostvari podvig posle serije neuspelih pokušaja.
Sia je u petom pokušaju uspeo da stigne do vrha najviše planine na svetu na 8.848 metara.
 
Sia koji ima 69 godina, nosi proteze posle amputacije 1996. obe noge iznad kolena zbog limfoma, retkog oblika raka krvi. Sia je u ranijim pokušajima osvojanja Mont Everesta imao teške promrzline stopala koje su podstakle bolest i amputacije.
 
"Stići na vrh Everesta je moj san. To je moj lični izazov, izazov moje sudbine", rekao je nedavno alpinista.
 
Pre njega, alpinista sa obe amputirane noge koji je osvojio Mont Everest, bio je Novozelanđanin Mark Inglis 2006. godine.
 
Sezona osvajanja Mont Everesta je u punom jeku. Vremenski uslovi su povoljni a do kraja sezone oko 700 alpinista će pokušati da stigne na "krov sveta".
 
  • Wli fi

    17.05.2018 12:05
    Lako je njemu,
    kad mu ne zebu prsti...
  • ja ne bih nikad

    15.05.2018 22:07
    iako ne razumem ovio svaka mu čast.
    Da je po meni ne bi ni Ameriku jos otkrili.
  • posednik

    15.05.2018 13:04
    sveta i okoline
    Blago njemu sad kad ima Mont Everest. Samo se nadam da će svi osvajači posednici Everesta uspeti da se izdele bez sudskih sporenja...
    PS Čestitam svim alpinistima koji su savladali sve mentalno-fizičke izazove i imali sreće da ih vremenski uslovi posluže te popeli ME.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.