Psima, lisicama i pticama grabljivicama sprečavaju sudare na aerodromima

Sudari ptica i aviona godišnje uzrokuju 1,7 milijardi evra štete u svetu, pa su nemačke aerodromske vlasti počele da koriste pse, lisice i ptice grabljivice kako bi se izbegli ti incidenti.
Psima, lisicama i pticama grabljivicama sprečavaju sudare na aerodromima
Foto: Pixabay
Samo u nemačkom vazdušnom prostoru se godišnje događa oko 2.100 sudara ptica i drugih divljih životinja sa avionima, objavio je nemački odbor za sprečavanje takvih incidenata. Iako je većina sudara bezopasna, neki od njih dovode do smrtnih slučajeva.
 
Najpoznatiji incident proteklih godina bilo je hitno sletanje aviona na reku Hadson u Njujorku nakon što je motor aviona pokupio gusku. U tom sudaru iz 2009. spaseno je 155 ljudi.
 
Kristijan Helberg iz nemačkog odbora za sprečavanje incidenata naglasio je da je nekad dovoljan i "hitac upozorenja kako bi se oterale uporne ptice".
 
Na mnogim nemačkim aerodromima preduzete su biološke mere kako bi se oterale ptice: psi teraju galebove i guske, ptice grabljivice love vrane i čaplje, a čak su i lisice zadužene za to da ptice ne pomisle da slete na piste. "Pucnjevi upozorenja su "poslednje rešenje", ističe Helberg.
 
Kombinacija tih taktika smanjila je broj sudara u Nemačkoj u odnosu na ostatak sveta. U Nemačkoj ih ima 5,8 na 10.000 letova, dok u svetu ta brojka iznosi 10.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.