Blaga iz Drugog svetskog rata koja do danas nisu pronađena

Hiljade milijardi dolara vredan nakit, zlato, drago kamenje i umetnine nestale su ili su ukradene tokom Drugog svetskog rata.
Neka blaga su zakopana i kasnije pronađena, ali "Dark5" predstavlja pet najmisterioznijih nacističkih blaga ostala iza Drugog svetskog rata.
 
Nacistički voz sa zlatom
 
Kada su pre nekoliko godina u Poljskoj istraživači Pjotr Koper i Andreas Rihter tvrdili da su pronašli voz pun nacističkog zlata, niko im nije verovao. Međutim, pokrenuto je opsežno istraživanje i čini se da bismo uskoro mogli da saznamo da li su njihove tvrdnje zaista bile tačne. Dvojac koji je ušao u trag navodnom vozu je zajedno s timom od 35 istraživača-volontera u utorak započeo s iskopavanjem na mestu za koje tvrde da pokazuje anomalije u tlu koje upućuju na postojanje zakopanog vozila.
 
S druge strane, alternativna studija koju su napravili na Univerzitetu nauke i tehnologije u Krakovu, utvrdila je da ne postoje dokazi koji bi upućivali na istinitost nalaza Kopera i Rihtera, ali da bi se na tom mestu mogao nalaziti tunel. Zanimljivo je napomenuti i da su poljski službenici odbili da učestvuju u ovom poduhvatu i da je čitavo istraživanje finansirano iz privatnih izvora.
 
Ćilibarska soba
 
Ćilibarska soba svetski je poznata komora ukrašena panelima od ćilibara sa zlatnim listovima i mnoštvom ogledala. Nekada se nalazila u Katarininoj palati u Carskom selu nedaleko od Sankt Peterburga, a izgrađena je u Prusiji u 18. veku. Pre nego što je nestala u vihoru Drugog svetskog rata, smatrali su je osmim svetskim čudom.
 
Jamašitino zlato
 
To je naziv koji nosi navodni ratni plen iz jugoistočne Azije, a koji su pokupili japanski osvajači pod zapovedništvom Tomojukija Jamašite. Kasnije su ga sakrili u pećinama, tunelima i podzemnim kompleksima Filipina.
 
Lovci na blago širom sveta odlaze na pacifička ostrva kako bi okušali svoju sreću u pronalaženju blaga, ali još uvek niko nije pronašao to legendarno zlato.
 
Alpska tvrđava
 
Pravi lanac tvrđava planirao je šef SS-a Hajnrih Himler krajem 1943. godine. Već tada je pravio planove za mogući vojni poraz nacističkog režima i hteo je da se čitavo vođstvo povuče u planine južne Bavarske kako bi odatle mogli da nastave da pružaju oružani otpor.
 
Adolf Hitler nije u potpunosti podržavao takve planove svojih najbližih saradnika, ali i danas postoje glasine da su nacisti sakrili ogromno blago po Bavarskoj.
 
Ava Maru
 
To je ogromni japanski kruzer završen 1943. godine u Nagasakiju. Bio je dizajniran za prevoz putnika, ali na početku rata su ga prisilno mobilizovali u japansku mornaricu.
 
Stotine japanskih mornara i vojnika krenulo je iz Singapura prema japanskoj teritoriji pred sam kraj Drugog svetskog rata. Lokalne glasine kažu da su prevozili i pet milijardi dolara vredne plemenite metale i drago kamenje. Kasno uveče 1. aprila 1945. godine američka podmornica "Queenfish" ispalila je torpeda i potopila taj brod u Tajvanskom tesnacu.
 
Ustaško blago
 
Emerson Bigelou, agent američkog ministarstva finansija, 1947. godine napisao je izveštaj u kojem piše da je katolička crkva pomogla ustaškom režimu da prokrijumčari oko 200 miliona švajcarskih franaka u zlatu preko vatikanske banke. Isti agent kaže da su ustaše ukupno izvukle oko 350 miliona franaka iz Hrvatske pred sam kraj Drugog svetskog rata.
 
Pretpostavlja se da su kasnije taj novac prosledili u Španiju i Južnu Ameriku kako bi pobegle ustaše i nacisti mogli da nastave sa svojim radom daleko od Evrope.
  • Петровград

    12.06.2018 12:51
    Додуше није баш рано јутро, али мени што идем у другу као да јесте.
  • Петровград

    12.06.2018 12:49
    sale
    ''moram i ja nekom madjaru u svom zivotu ukrasti zlato!''

    Насмеја ме од раног јутра. И наравно SaleNs, SoneNs, MartinSP, итд. хихихииии


    а сад јутарња кафица пред посао
  • Teretni vagon

    12.06.2018 11:05
    @sale
    "Ja cu se njima osvetiti kad tad , ukrali su zlato , moram i ja nekom madjaru u svom zivotu ukrasti zlato!"
    Ozbiljna dijagnoza vreba ispod tvog šešira...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti