Hram star 2.100 godina otkriven u Turskoj

Hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period, pronađen je tokom arheoloških istraživanja u Nigdeu, u centralnoj Turskoj.
Naučni tim turskih i italijanskih arheologa na istraživanjima u nalazištu Kinik, u blizini Jesiljurta, u provinciji Nigde radi od 2011. godine. Na tom području pre otprilike dve godine pronađen je hram star 2.500 godina.
 
Šef istraživačkog tima Lorenco Dalfonso je rekao da su tokom višegodišnjih istraživanja pronašli hramove iz helenističkog i persijskog perioda. Podsetio je kako su u Kiniku pronašli hram star oko 2.500 godina.
 
"U podnožju područja gde smo pronašli hram, nastavili smo iskopavanja i pronašli još jedan hram star 2.100 godina koji se veže za helenistički period. Pretpostavlja se da u Kiniku od 30 godine pre nove ere ne postoji nikakav grad niti naselje. Ovde smo pronašli deliće skulpture bika napravljene od keramike", dodao je Dalfonso.
 
Šef Odeljenja za kulturu i turizam Nigdea Basri Akdemir rekao je kako istraživanja ulaze u osmu godinu.
 
"Istraživanja se kontinuirano nastavljaju iz godine u godinu. Ova istraživanja koja vodi tim na čelu s profesorom Lorencom Dalfonsom tiču se naselja tokom gvozdenog doba i helenističkog perioda. Muzej u Nigdeu je bogatiji za 207 pokretnih kulturnih nasleđa otkrivenih tokom istraživanja od 2011. godine", naveo je Akdemir.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.