FOTO: Netaknuta grobnica plemkinje stara 1.800 godina otkrivena u Grčkoj

Grčki arheolozi otkrili su netaknutu grobnicu antičke plemkinje pokopane sa zlatnim nakitom na ostrvu Sikinos.
Prema natpisu na grobnici plemkinja se zvala Neko.
 
Grob je pronađen netaknut u području hrama Episkopi, grobnice iz rimskog razdoblja koja je kasnije pretvorena u vizantijsku crkvu i manastir. U grobu su pronađene zlatne narukvice, prstenje, dugačka zlatna ogrlica i delovi ženske odeće.
 
 
Dobro očuvani mauzolej na ostrvcetu jugoistočno od Atine verovatno je bio izgrađen kako bi zaštitio grobnicu, rekli su arheolozi.
 
"Nismo očekivali da ćemo imati ovoliko sreće", rekao je direktor veća za starine ostrva Kiklada Dimitris Atanasulis. "Ovo je velika retkost. Spomenik, jedan od egejskih najimpresivnijih, ima identitet. Sada imamo osobu za koju je izgrađen, imamo njene ostatke, njeno ime. Uprkos pohodima pljačkaša grobova u antičko doba i različitim upotrebama zdanja kroz vekove, Nekoina grobnica pronađena je netaknuta najviše zbog toga što je sakrivena između dva zida u podrumu zgrade", objasnio je Atanasulis.
 
 
On je rekao kako stručnjaci misle da je Neko bila povezana sostrvom, ali nije poznato da li je zapravo bila sa Sikinosa.
 
"Sada pokušavamo da saznamo nešto o toj ženi, ali još smo na početku", zaključio je. 
  • Pera

    24.07.2018 10:58
    Do sada je bila netaknuta više nije ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.