VIDEO: Vagoni Orient Expressa na izložbi u Parizu

Slavni vagoni iz dvadesetih godina prošlog veka izloženi su u Parizu povodom Dana evropske baštine, nakon što ih je francuska državna železnička kompanija SNCF detaljno obnovila.
Tri vagona-restorana Orient Expressa oživela su istoriju jednog od verovatno najpoznatijih vozova u istoriji koji je od 1883. do 1997. putovao između Pariza i Istanbula. U tim vagonima koji su inspirisali britansku spisateljicu Agatu Kristi lako je zamisliti putnike u elegantnim Čarlston haljinama i frakovima. 
 
Na pariskoj železničkoj stanici se mogu razgledati i drugi slavni vagoni, poput onih Plavog voza koji je išao od Pariza do Azurne obale, Zlatne strele koja je od francuske prestonice išla do Londona, kao i Severne zvezde koja je od tamo putovala do Amsterdama. 
 
"Za njihovu restauraciju smo proučavali arhive kako bismo pronašli originalne nacrte i uzorke", otkrio je Giljem de Sent Lager, izvršni direktor društva Orient Express koje upravlja baštinom te linije. "Za to smo pozvali posebne zanatlije", dodao je, ne želevši da otkriva trošak. Sedmi vagon se i dalje restaurira. 
 
Ovi istorijski vagoni će izaći iz pariske železničke stanice kako bi učestvovali na drugim izložbama i konvencijama. 
 
SNCF je otkupio brend Orient Expressa od firme "Sleeper Company" nakon što je 1977. stala direktna linija za Istanbul. Međutim, ta kompanija je tek 2011. počela da otkupljuje vagone tog slavnog voza. 
 
Izložba u Institutu arapskog sveta 2014. godine privukla je više od 250 hiljada ljudi. 
 
SNCF plaća obnovu vagona i planira da profitira od nje. Prošle godine je 50 odsto brenda prodao lancu AccorHotels koji pod tim imenom planira da otvori luksuzne hotele. Prvi bi trebalo da bude otvoren krajem 2019. u Aziji "na mestu koje je poprilično ludo", otkriva de Sent Lager. Međutim, glavni plan je da se na šine vrati luksuzni voz koji bi vozio do Bosfora. 
 
Biće potrebno "uzeti najbolje iz prošlosti kako bi se stvorilo nešto što je savremeno" i prilagodljivo modernim vagonima za spavanje, dodao je direktor, priznavši da je za sada prerano da se govori o tome.
 
 
  • Обсервер

    17.09.2018 17:36
    Дивне слике
    Наши ''мајстори'' неки дан растурише ЛОКОМОТИВУ, која је сигурно вреднија од ових лепих вагона. Људи не питају за цену рестаурације, јер знају, да су експонати вечни и непроцењиви. Тамо се железнице развијају и цене, овде су чак и неке пруге повадили за старо гвожђе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.