U Kineskoj četvrti više od dve trećine nebezbednih objekata

U tzv. Kineskoj četvrti na Limanu 3 velika većina objekata, tačnije 71% njih nije bezbedno, dok ih je svega deset u relativno dobrom ili dobrom stanju, utvrđeno je veštačenjem infrastrukture ovog prostora koje je uradio tim stručnjaka po zahtevu Grada.

Sem bezbednosnog aspekta, urađena je i analiza iskorišćenosti placa koji se proteže između keja i Bulevara despota Stefana, od Štranda pa sve do Mornarice.

Od ukupne površine u nekadašnjem industrijskom kompleksu "Petar Drapšin", dve trećine je prostorno neiskorišćeno ili se u objektima ne odvija nikakva delatnost. Petina objekata je potpuno prazna, skoro četvrtina se koristi kao magacinski prostor, a 8,3% predstavljaju objekti koji se bespravno koriste ili je ključ u sudu.

Među onima koji tu rade, najviše je majstorskih radionica. Od ukupno 32 takve radionice, dve trećine su uslužni zanati, ali ni u jednoj od njih se ne odvijaju stari ili umetnički zanati i domaća radinost.

Malo je i objekata namenjenih kulturnom stvaralaštvu. Tamo su smeštene četiri institucije kulture, tri slikarska i tri muzička ateljea, jedno pozorište i dva objekta za organizovanje kulturnih i umetničkih dešavanja. Najmanje je objekata koji su vezani za sportske delatnosti i ugostiteljstvo.

Analiza stanja bezbednosti objekata i iskorišćenosti Kineske četvrti preduslov je da se stekne potpuna slika stanja za dijalog koji treba da rezultira smernicama u daljoj revitalizaciji i razvoju ovog prostora, saopšteno je iz Gradske kuće. U međuvremenu je i Radna grupa za kapitalne infrastrukturne projekte u okviru realizacije projekta "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" tokom jula i avgusta obavila razgovore sa zakupcima u cilju stvaranja jasne slike o potrebama i poslovima koje obavljaju. 

Da bi se preciznije utvrdili dalji koraci u razvoju ovog prostora, Fondacija "Novi Sad 2021" pokreće niz razgovora pod nazivom "Divan" otvorenih za širu javnost, a prvi je predviđen u utorak, 22. avgusta u SKC "Fabrika". Počinje u 11 časova, nakon čega će biti održana još dva "Divana" - 29. avgusta i 5. septembra.

  • Želim!

    21.08.2017 21:26
    Možemo!
    Ljudi, mnogo je fenomenalnih primera kreativnih četvrti u Evropi i svetu. Kakvu god vlast imali, kakvi god nas ljudi vodili, Novi Sad zaista ima šansu da ima pravu kreativnu četvrt koja će biti ne samo mesto okupljanja maldih, već mesto novih ideja, mogućnosti i umrežavanja. Verujte mi da sam Berlin posetio iz tog razloga četiri puta i neverovatno je koliko potencijal ima Kineska četvrt. Samo još da se mladi slože, privreda pomogne i bog da nas vidi!!!

    P.S nemojte zaboraviti da svakoj vlasti treba miran i zadovoljan mlad čovek. Moraju nam nešto dati!

    :)





  • Mabezveze

    21.08.2017 20:36
    Parkowski
    Pacovsko leglo. Užas. Grad treba da proda taj plac za masne pare i da se tu napravi lux hotel kao Ramada World u Budapest. Limanski park da se očisti od kerova i sredi kalo treba. Ono drveće na šta liči sramota. Treba 'upariti' limanski i kamenički park obavezno. Ni jedan nije u svojoj kako-treba funkciji.
  • Rade

    21.08.2017 16:33
    Cemu tolika drama oko tog krsa i loma zbog cega to nije sruseno davno napravite park nesto korisno za sve .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021