Novosađani 29. i 30. septembra prave mozaik od čepova za Ginisa

Mozaik za Ginisa biće napravljen 29. i 30. septembra na Trgu slobode.
Novosađani 29. i 30. septembra prave mozaik od čepova za Ginisa
Foto: Pixabay

Tom prilikom, 300 volontera će praviti mozaik od 621 kvadrata, čiji će motiv naknadno biti saopšten. Svi koji žele da se priključe ovoj akciji mogu se prijaviti preko sajta ili FB stranice Udruženja "Čepom do osmeha".

Pravljenje mozaika deo je velike promocije volonterizma koju sprovode Fondacija "Novi Sad 2021" i Omladinska prestonica Evrope "Opens", a predstavnici ovih organizacija Nemanja Milenković i Vukašin Grozdanović danas su u Gradskoj kući potpisali sporazum o zajedničkom radu na pripremi platforme za izradu "Novosadskog volonterskog servisa".



Kako su istakli, Novi Sad je do sada imao brojne volonterske akcije i projekte, međutim, volonterski servis za građane do sada nije sistemski razvijen. Iz tog razloga je iniciran razvoj volonterske platforme koja će biti osnova za razvoj Novosadskog volonterskog servisa, a koja će se prilagoditi potrebama organizacija i institucija, kao i potražnji volonterskih usluga stanovnika Novog Sada.

Prvi u nizu koraka je upravo projekat Mozaik za Ginisa

- Podrška akciji "Čepom do osmeha" je primer da nešto što se započne sa entuzijazmom i što se i dalje gradi sistematično i dugoročno može da dobije mnogo širi okvir. Otuda ne treba da čudi što smo upravo ovu humanitarnu inicijativu odabrali da uključimo u Novosadski volonterski servis - izjavio je Milenković.

Do 5. decembra održaće se pet okruglih stolova i drugih aktivnosti kako bi se pripremila platforma koja će omogućiti jačanje volonterizma u Novom Sadu. Milenković i Grozdanović su objasnili da će platformom i "Novosadskim volonterskim servisom" pružiti priliku mladim ljudima da učestvuju u raznim korisnim projektima i na taj način steknu radno iskustvo koje se često pojavljuje kao uslov prilikom traženja posla.

U prilog tvrdnji da građani shvataju značaj volontiranja, govori i činjenica da u Evropi volontira više od 100 miliona ljudi, od toga u Poljskoj 18 % stanovništva, u Irskoj i Nemačkoj više od 33%. U Velikoj Britaniji, gde volontira 38% stanovništva, godišnja vrednost državnih prihoda od volonterskog rada dostiže čak 7,9% (na jednu funtu uloženu u volonterski rad, u državnu kasu se vraćaju čak tri).

U realizaciji evropskih prestonica volonteri imaj veoma važnu ulogu, a statistike pokazuju da značajno doprinose promociji i uključivanju građana u realizaciju programa, bilo da je prestonica kulture ili mladih u pitanju. Primera radi, Liverpul je 2008. godine na realizaciji titule Evropske prestonice kulture angažovao čak 10.000 volontera.

  • Ulinsky

    14.09.2017 22:36
    @haj-huj odlican koment i puno srece dalje.
  • cep

    14.09.2017 21:44
    svaka cast!
  • Utopista

    14.09.2017 21:40
    "Cepom do osmeha", kako to plemenito zvuci. Zelim vam puno uspeha i da pokazete svetu kako se lepo zivi u Srbiji, da imamo maste i vremena za ovakve plemenite akcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021