Da Fruška gora postane dostupnija i vidljivija

Povodom predstavljanja infrastrukturnih i projekata iz oblasti kulture koje Pokrajinska vlada i Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" realizuju na Fruškoj gori, u Sremskim Karlovcima je održana konferencija pod nazivom "Buđenje Fruške gore".
Da Fruška gora postane dostupnija i vidljivija
Foto: 021.rs
Istakavši da je Fruška gora za Vojvodinu mnogo više od geografskog toponima, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je jedan od strateških ciljeva vlade ulaganje u obnovu i razvoj Fruške gore.
 
"Važna kulturna uporišta koja ovde traju vekovima, kao i svi oni koji su tu kulturu stvarali decenijama unazad, poput Branka Radičevića, Jovana Grčića Milenka i mnogih drugih, zaslužuju da našu zajedničku budućnost i budućnost Fruške gore temeljimo na vrednostima koje su nam ostavili. Značaj Fruške gore ogleda se i kroz postojanje srednjovekovnih manastira, ali i Sremskih Karlovaca i Iriga kao centara duhovnosti i kulture, te će u fokusu Pokrajinske vlade biti i očuvanje i oživljavanje tih večnih svedoka naše istorije. Sve ovo Frušku goru kao izuzetno atraktivnu turističku destinaciju čini i činiće dostupnijom i privlačnijom i domaćim i stranim turistima", rekao je Mirović.
 
Kako bi Fruška gora bila dostupnija, navedeno je da se radi na preko 20 projekata. Neki od najznačajnijih su izgradnja i rekonstrukcija puteva, dok će akcenat biti i na izgradnji železničke pruge Beograd - Kelebija, izgradnji sportsko-turističkog centra "Letenka", pešačko-biciklističke staze Beočin - Sremska Kamenica - Petrovaradin, kao i pristaništa u Banoštoru.
 
Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" će na Fruškoj gori realizovati više od 30 kulturnih projekata u koje će biti uključeno 11 institucija kulture, preko 300 kulturnih radnika i više od 40 nevladinih organizacija.
 
"Podsetiću, pored Novog Sada u projekat EPK su uključene još tri fruškogorske opštine - Sremski Karlovci, Irig i Beočin. To je prilika da približimo ove opštine Novom Sadu kao nosiocu titule i da prvi put, kroz slogan "Za nove mostove" snažno povežemo javni i privatni sektor, nevladine organizacije i verske zajednice, kako bi Fruška gora postala dostupnija, vidljivija i privlačnija", naveo je Nemanja Milenković, direktor Fondacije.
 
Na konferenciji je, između ostalih, učestvovala i književnica Vida Ognjenović, koja se svojim festivalom Novi tvrđava teatar već priključila buđenju Fruške gore. Ona je istakla da će predstojeći, peti po redu festival biti posvećen ideji buđenja Fruške gore, rekavši da se nada da će ova planina postati prestonica kulture na otvorenom.
  • Turizmolog

    16.06.2018 20:35
    Nacionalni park
    Pitam se kad ce se ekipa iz Nacionalni parka probuditi. Oni ne znaju za rec turizam.
  • LEDINCANKA

    14.06.2018 11:57
    FRUSKA GORA
    Pozdravljam svaku inicijativu za uredjenje Fruske Gore, lepotice panonske, koja svojim zelenim kosama zavodi Dunav plavi. Stanujem u Starim Ledincima i samo sam u zadnjih mesec dana imala nekoliko vrlo interesantnih susreta. Najpre su mi na kapiju dosli osmoro Kineza sa fotoaparatima i kamerama. Ja sam ih pozvala u kucu i saznala da su turisti iz jednog grada sa obale Japanskog mora, sa krajnjeg istoka Kine. Posluzila sam ih kafom, kolacima i mojim domacim likerom od oraha. Slikali su svaki detalj moje dnevne sobe i, iako niko od njih nije znao engleski, siti smo se ispricali. Stigao mi je mejl od njih sa divnim slikama. U nedelju nailazi mlad bracni par iz Sente, traze isposnicu rakovackog manastira. Znam da je sami ne mogu naci, sedam sa njima u kola. Do potoka, koji preseca dolinu iza Bubanje, dosli smo kolima dalje peske. Ja sam se jedva snalazila, jer vise niko ne potkresuje grane, koje vise na putu, skoro do zemlje. Sve je zaraslo u travu i zbunje, Kiselicin salas se skoro ne vidi. Dosli smo, ipak, do cilja. Videli su crkvicu potpuno uklesanu u stenu u kojoj su se u IXX veku podvizavali kaludjeri iz rakovackog manastira, a spavali su pod vedrim nebom. Posle sam im pokazala i crkvu na ledinackoj Klisi, koju je u XIII veku gradio Dragutin Nemanjic, sin kralja Urosa i Jelene Anzujske. On je bio ozenjen madjarskom princezom i u miraz je dobio Srem. Shvatate li koliko sveta dolazi, zeli da vidi nase lepote? STA BI TEK BILO KADA BI SE OTVORILO LEDINACKO JEZERO? OTVARAJTE GA.
  • Mrmot

    13.06.2018 23:31
    Svaki put se konstatuje isto i tako u nedogled.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021