Predstavljen "Kaleidoskop" - 400 kulturnih programa na 80 lokacija

Platforma "Kaleidoskop", kojom se povezuju umetnici, ustanove kulture, nevladine organizacije i građani, predstavljena je sinoć u Limanskom parku.
Predstavljen "Kaleidoskop" - 400 kulturnih programa na 80 lokacija
Foto: 021.rs
Od 25. avgusta do 30. septembra, u okviru "Kaleidoskopa", organizovaće se niz kulturnih događaja. Realizovaće se više od 400 programa, na preko 80 lokacija, a učestvovaće više od 1.000 umetnika i 60 organizacija. 
 
Osnovni cilj je razvoj publike kroz proces mapiranja programa, stvaralaca i prostora za kulturu, čime se doprinosi povećanju vidljivosti kulturnih događaja, sa fokusom na vizuelne umetnosti, primenjene i izvođačke umetnosti, arhitekturu i književnost.
 
Po rečima direktora Fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" Nemanje Milenkovića, "Kaleidoskop" je "ogromna stvar u podizanju kapaciteta i priprema Novog Sada za 2021. godinu. Kako je objasnio, reč je negovanju kulture zajedništva.
 
"'Kaleidoskop' se odnosi na jedan drugačiji koncept, u kome su uključeni ne samo umetnici, organizacije, nevladin sektor, ustanove kulture i gradske uprave, već i građani i sama publika, i oni kreiraju kulturu. To do sada nije bio slučaj. Od vrlo pasivnih aktera koji konzumiraju kulturu, vi dobijate aktivne stvaraoce i to je nešto što će nam biti vodilja da u naredne četiri godine utemeljimo uverenje da je kultura način života", poručio je Milenković.
 
  
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je da u okviru ovog koncepta važno to što se uključuju pojedinci i što je načinjen veliki korak ka uključivanju građana koji su osetili potrebu da budu deo projekta. 
 
On je najavio i to da će Novi Sad uskoro dobiti još 250 miliona dinara od Republike Srbije za Omladinski kreativni polis, odnosno investicije u tzv. "Kinesku četvrt". 
 
"Ovakav projekat donosi našem gradu jedinstvenu sliku, odnosno mogućnost da se sagleda koliko u stvari ima kulturnih dešavanja u gradu i koliko institucija, organizacija i pojedinaca je uključeno u ceo proces. Deo toga je egzistirao i ranije, ali niko nije imao pregled na terenu, mozaik toga šta se sve dešava u gradu na polju kulture nije bio vidljiv. Tako da "Kaleidoskop" zapravo simbolizuje jedinstvo različitosti koje se izražava kroz jasnu kulturnu politiku Grada Novog Sada. Najbitnija je disperzija aktivnosti i programa, njihova policentričnost, i visok nivo participativnosti građana", izjavio je Vučević dodajući da je značajno i to što Novi Sad na ovaj način podiže i opštine u okolini.
 
Između ostalog, predstavljen je i "Karavan", pokretna kulturna stanica, a okupljeni građani su imali priliku da pogledaju nemi film Čarlija Čaplina uz muzičku pratnju kamernog sastava. Aktivnosti u okviru "Kaleidoskopa" počinju 25. avgusta, svečanim otvaranje kod "Češkog magacina", a već 30. avgusta će nastupiti poznati španski pijanista David Morena.
 
  
 
Osim osnaživanja kapaciteta, cilj je da realizacijom ovakvih projekata Novi Sad postane jedan od umetničkih rezidencijalnih centara za kreiranje umetničkog prostora. 
 
"Sve zajedno, mislim da će građani moći da vide nešto novo, nesvakidašnje, a što je najbitnije, imaće priliku da budu deo toga", dodao je Nemanja Milenković.
 
Miloš Vučević je ukazao i na to da ovakvi kulturni potezi doprinose turističkoj ponudi grada, jer Novi Sad postaje turistički atraktivniji, a podiže se i vidljivost kulturnih dešavanja u Novom Sadu. 
  • Buka

    27.08.2018 23:02
    Info
    http://www.kaleidoscope.rs/
  • sinisa

    21.08.2018 08:48
    Program, lokacije, satnice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021