Performans pijaniste Davida Morena oduševio Novosađane

Novosađani, ali i mnogobrojni turisti, imali su priliku da prisustvuju nastupu španskog pijaniste Davida Morena u okviru projekta "Kaleidoskop kulture" Fondacije 2021 i Festivala uličnih svirača.
Pred brojnim posetiocima Moreno je predstavio svoj lebdeći klavir i, kako on sam kaže, novu avanturu u kojoj magija zvuka, pokreta i muzike, publiku ostavlja bez daha. Kako sam kaže, cilj mu je bio da publika zaboravi na sve i prepusti se jeziku muzike, koji svi razumemo.
 
"Svaki put kada izvodimo naše projekte i naš spektakl želimo da zaustavimo svet koji je pun loših vesti, ratova i stresa. Želimo da publika, kada prisustvuje tome što radimo, na trenutak to sve zaboravi, da oseti snagu muzike i snagu ljubavi. Mislim da smo to uspeli i večeras", izjavio je Moreno.
 
David Moreno, koji je nastupio u sklopu 18. Festivala uličnih svirača, u Novi Sad je došao u pristustvu koreografkinje Kristine Kaljeha za koju tvrdi da je pravi dragulj i bez koje ovaj vanvremenski nastup ne bi bio moguć. Kaže da je ona, kao i ljubav prema umetnosti, muzici, filmu i pozorištu, zaslužna za nastup pod nazivom "Lebdeći dvoje".
 
 
"Plants AiR" program za umetničke rezidencije, značajan je jer omogućava lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegama širom Evrope, kaže direktor Fondacije "Novi Sad 2021" Nemanja Milenković i dodaje da je David Moreno upravo metafora tog programa.
 
"Takav koncept je praksa Evropskih prestonica kulture u kome gostujući umetnici iz Evrope i sveta dolaze, rade u našem gradu sa lokalnom scenom - našim umetnicima, organizacijama. Ono što je dobro jeste što ćemo ovakve razmene sve više vezivati za Kaleidoskop tako da će sledeće godine mnogo više umetnika kreirati programe zajedno sa predstavnicima lokalne scene, a ti programi će biti najvidljiviji upravo tokom pet nedelja Kaleidoskopa. Ovakav pristup, kome je u fokusu razmena umetnika, osim što doprinosi razvoju samih aktera, dobar je i za Novi Sad koji na taj način praktično već živi svoju prestonicu kulture", istakao je Milenković.
 
U okviru Kaleidoskopa kulture, gošća će biti i japanska pijanistkinja Momo Kodama. Ova umetnica otvoriće festival Piano City Novi Sad koncertom u novosadskoj Sinagogi u petak, 7. septembra sa početkom u 20 časova.
 
Do kraja septembra u Novom Sadu nastupiće umetnici iz Rusije, Španije, Bugarske, Ukrajine, Japana, Rumunije, Slovačke, Moldavije, Italije, Belgije, Kanade, Francuske i mnogi drugi i na taj način prikazati željenu sliku buduće Evropske prestonice kulture.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021