Mobe za "Nova mesta" u Novom Sadu

Nakon što je raspisan početkom aprila, na javni konkurs pristiglo je 67 ideja za male urbane intervencije u Novom Sadu, od kojih je konkursna komisija odabrala 18, koje se trenutno realizuju.
Udruženje "Eko kurir" poziva građane da im se u subotu, 8. septembra, pridruže na mobi u realizaciji prvog biciklističkog odmorišta u Novom Sadu na Sunčanom keju kod Rektorata. 
 
Udruženje "Invicta bike“ istog dana organizuje veliku mobu na Telepu (ugao ulica Heroja Pinkija i Podunavske) povodom realizacije projekta "Pamptrek poligon" – biciklističkog poligona koji će postati novo omiljeno mesto mlađih Novosađana i svih ljubitelja biciklizma. 
 
U petak, 14. septembra stambena zajednica iz Branimira Ćosića 42 realizuje mobu za ozelenjavanje prostora i postavljanje urbanog mobilijara, dok je za subotu 15. septembar planirana moba na Novom naselju. Spram projektne ideje udruženja "Novo kulturno naselje" biće organizovana moba za uređenje parka "Među brezama" i baš tu, između Bate Brkića i Braće Dronjak, na mestu gde se rado okupljaju Naseljčani, biće postavljen letnjikovac i zasađene breze. Zato što veruju u dobre ideje, realizaciju navedenih projekata podržala je i društveno odgovorna kompanija Idea, partner Fondacije Novi Sad 2021.
 
Ovih dana je Novosađanima putem fejsbuka poziv na mobu uputila i nevladina organizacija "Creative Industry Viridis" pozivajući građane da se priključe pejzažno-arhitektonskom projektu revitalizacije parcele na Satelitu.
 
Da su mobe ovih dana u Novom Sadu zaista "u modi", svedoče i realizovani projekti: stari peščanik između ulica Turgenjeve i Branimira Ćosića prenamenovan je uz pomoć komšija u malu urbanu oazu, na Novoj Detelinari nikla je prva novosadska vertikalna bašta prema projektu Ekološkog udruženja "Zeleni sad", na Salajci je uređena zelena površina, na Grbavici u ulici Miše Dimitrijevića "nikle" su zelene fotelje, a Špic na Ribarskom ostrvu dobio je letnju pozornicu i ramove za izlaganje dela lokalnih umetnika.
 
I u Zoni 021 (opštine Irig, Beočin i Sremski Karlovci) mobe su uzele maha. U centru Suseka, udruženje "Veliko srce" i sugrađani postavili su deo mobilijara, dok se sadnja biljaka planira na novoj mobi, u oktobru. Beočinci su pripremili teren da na njemu uskoro osvane saletla, i sve to na inicijativu žena "Fruškogorski cvet", koje su konkurisale za sredstva u okviru projekta "Nova mesta – mikrogranting". Nedaleko od Beočina, u Rakovcu, održane su već dve mobe, dok će KUD "Brile" iz Beočina, kroz projekat "Nova mesta – mikrogranting" napraviti novo mesto za sport i rekreaciju postavkom betonskih stolova za stoni tenis.
 
Konkursom "Nova mesta - mikrogranting", predviđeno je da građani budu ti koji prijavljuju i do kraja realizuju predložene ideje za konkretne lokacije u čemu im pomaže Fondacija "Novi Sad 2021" uz podršku partnera na projektu – Društva arhitekata Novog Sada. 
 
Od odabranih 18 projektnih ideja, 11 se realizuje u Novom Sadu, šest u opštini Beočin i jedna u opštini Irig. Odabrani projekti uneće promenu u javne prostore, oživeti ih i postati "nova mesta" za uživanje Novosađana i okoline. Tokom realizacije pojedinačnih projektnih ideja, organizovane su (i ubuduće će biti organizovane) mobe, kroz koje se lokalna zajednica uključuje u proces uređenja malih javnih površina. 
 
Pored toga što predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe podneblja, mobe predstavljaju i prvi korak ka povezivanju Novosađana sa prostorima u kojima će ubuduće provoditi kvalitetno vreme.
  • Gorki

    08.09.2018 21:04
    Svaka čast ljudima iz Fondacije Novi Sad 2021 na energiji i idejama.
  • Marko

    08.09.2018 20:47
    Bravo Babiću!
  • Komsija

    08.09.2018 09:42
    Moba
    Bilo je lepo učestvovati i deca su se zabavila a ponesto i naucila. Pozdrav za sve komsije iz ulica Turgenjeve i Branimira Ćosića. Neka nam potraje nas novo stari pescanik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021