Ponovo se sudi novosadskom hirurgu za primanje mita

Ponovljeno suđenje neurohirurgu Ž.K. (50) iz Novog Sada zbog primanja mita, počelo je juče pred novim većem novosadskog Višeg suda.
Ponovo se sudi novosadskom hirurgu za primanje mita
Foto: 021
Prvostepenom presudom 2013. godine osuđen je na tri godine zatvora. Istom presudom ovom stručnjaku je zabranjeno da se godinu dana bavi lekarskim pozivom.
 
On je juče rekao da se između ostalog bavio i lečenjem bola nakon operacija, a koji se može očekivati kod svakog četvrtog pacijenta nakon operacije. Dodao je da u Kliničkom centru Vojvodine, gde je radio, nije imao zadovoljavajuće uslove za svoj rad i da se na tom mestu, odnosno državnoj ustanovi, neuporedivo štedi na materijalima u odnosu na zapadne standarde.
 
"Ukoliko se na vreme ne dovede pod kontrolu izvor bola nakon ovih operacija, on postaje bolest sama za sebe. Ja sam u privatnoj bolnici, ukojoj sam dodatno radio, imao savremenu opremu za ovakva lečenja. Napominjem da su svi oštećeni u ovom predmetu tvrdili da su plaćanje obavljali dobrovoljno, nakon što im je predočeno šta plaćaju. Inače, do ovog procesa, nisam ni znao da lekari imaju status službenog lica. To što sam javljao supruzi koliko sam "poena" zaradio određenog dana, a spominje se u optužnici zbog prisluškivanja, radilo se o formulacijama koje su zapravo bile interne, kućne šale, a ne o primljenom mitu", rekao je optuženi.
 
Iako se optužnicom teretio za 16 slučajeva primanja mita od pacijenata, krivično veće smatralo je presudom iz 2013. da se okrivljenom može pripisati jedno produženo delo primanja mita. 
 
U obrazlaganju prvostepene presude navedeno je da je na osnovu transkripata, odnosno snimljenih, gotovo godinu dana prisluškivanih telefonskih razgovora, utvrđeno da je okrivljeni supruzi govorio koje je sume primio, a u razgovorima s pacijentima, koje iznose je tražio. Od jedne pacijentkinje koja se obratila policiji, primio je obeležene novčanice. 
 
Presuda Višeg suda ukinuta je jer nije do kraja razjašnjeno da li su pacijenti dobili uslugu koju su platili ili ne. Takođe, kako je sud naveo, ostalo je i nejasno da li te usluge spadaju u standardnu proceduru lečenja ili su bile vanstandardne, odnosno dodatne, koje je mogao da uradi ukoliko pacijent zahteva i dodatno plati i da li bi te usluge bile obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem ili ne.
 
Nastavak novog suđenja zakazan je za 6. decembar, kad će biti saslušani svedoci. 
  • drNs

    11.11.2017 14:32
    dr Kojadinoviću odavno ste trebali da odete iz Srbije,da budete placeni neurohirurg,a ne da trunete ovde u Klinickom u sali zastareloj za neurohirurske operacije,bez mogucnosti da postoperativno pomognete pacijentu u terapiji bola...I sta sad...dete vam je uzasno lose iz matematike,to cemo popraviti uz vasu podrsku za privatne casove kod koleginice iz druge smene,rece razredni na individualnom razgovoru u ucionici,a to ce vas kostati 10e po casu...ili jaučite u nesnosnoj boli trigeminalne neuralgije...
  • Pacijent

    10.11.2017 15:17
    @dr Petrović
    Prvo ja nisam napisao da pacijent koji ima zdravstvenu knjižicu prvo plati privatnom doktoru pa da posle refundira (to je Vaša ideja).Ja sam rekao da pacijent sa knjižicom ode kod privatnog specijaliste, obavi pregled, a da nakon toga privatni doktor fakturiše tj napravi račun RFZO i naplati pregled, jer je pacijent VEĆ PLATIO RFZO plaćanjem obaveznih doprinosa za zdravstvo.
    Drugo nije istina da je rad privatnog doktora skuplji od rada državnog za RFZO već obrnuto.
    Tih 2.000 ilio 3.000 dinara za pregled koje naplaćuje privatnik je BRUTO SUMA od koje on plaća svoju neto platu, poreze i doprinose, bruto platu medicinske sestre i ostalog osoblja, kupuje opremu i potrošni materijal, plaća zakup prostora i komunalije, plaća svoje usavršavanje,
    Osim neto iznosa od 400 dinara državni doktor ima plaćenu svu logistiku (njegova bruto plata sa porezima i plate pomoćnog osoblja, oprema , potrošni materijal, prostor, komunalije, regres, jubilarnu nagradu, platu dok je na godišnjem, simpozijume i slično).Sve to košta poštovani dr.Petrović i sve to dodatno RFZO plaća.
    Da nije tako ne bi se doktori grčevito držali državnog posla.
    Što se tiče hitnih stanja neka ih RFZO zbrinjava i sada POKLANJA overene knjižice raznim kategorijama prijavljenim na biro koji ništa ne plaćaju.
    Osim toga treba uvesti jednaku sumu za plaćanje doprinosa za zdravstvo,a ne 10,,5% od neto plate pa neki plaćaju preko 10.000' dinara mesečno ,a prijavljeni na minimalac oko 2.300 manje nego što plaća svoj mobilni
  • @Pacijent

    09.11.2017 22:37
    Dva pitanja, dobro razmisli pa sebi odgovori: Prvo - kako mislis da fond refundira placeno privatniku, kad je sat rada privatnika oko 5 puta pa navise veci od sata rada drzavnog specijaliste (sto je, uzgred, realna cena rada za ovaj posao)? Pa, da fond hoce da plati specijalistu 2000 dinara na sat umesto 400, placao bi toliko svog lekara. Drugo - kad bi se obaveza placanja drzavnog zdravstvenog osiguranja ukinula, neki bi placali privatno, razlicite premije i pokrica, a neki ne bi nista. Koliki broj ljudi bi hodao ulicama bez osiguranja, mozemo diskutovati, poznajuci moje sunarodnike, bio bi ogroman ("ma nece mene bas, ma od sledeceg cu meseca, samo da skupim...). Pitanje za tebe je sta bi bio tvoj predlog da se uradi na vratima Urgentnog centra kad hitna dopremi nekog od pametnjakovica koji krvari, a nema osiguranje, niti sa sobom nosi par hiljada eura da se zapocne neko ozbiljnije zbrinjavanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika