FOTO: Ponovo prevare sa zahtevom za uplatom novca sa nepoznatih brojeva

Poslednjih dana građani učestalo dobijaju SMS poruke u kojima nepoznata osoba od njih traži da joj uplate novac preko pošte ili kredit na određen broj telefona.
FOTO: Ponovo prevare sa zahtevom za uplatom novca sa nepoznatih brojeva
Foto: 021.rs

Sve poruke su slične sadržine i uglavnom se svode na to da pošiljalac traži da mu se pošalje 300 ili 500 dinara na neki broj telefona ili uplati novac preko pošte na neko ime.

Uz svaki SMS na kraju poruke stoji rečenica "isključili su mi moj broj" ili slična formulacija. Zanimljivo je i da se većina poruka šalje u ranim jutarnjim satima. 

021.rs je pozvao brojeve telefona iz poruka koje smo dobili na uvid od građana, ali se niko nije javljao ili odgovarao na SMS poruke.

Podsetimo da se ovaj vid pokušaja prevare građana izvodi u Srbiji već nekoliko godina. 

Iako većina ljudi ne šalje novac i ne uhvati se u zamku, prevaranti računaju da će slanjem stotina, pa i hiljada SMS poruka na razne brojeve telefona, uspeti da prevare prvenstveno starije građane, koji nisu vični tehnici i još imaju decu ili unuke koji živi u drugom mestu, pa ove poruke izazovu strah i odmah šalju novac kako bi pomogli.

Matematika je ovde jasna, jer od, recimo, 10.000 poruka koje budu poslate da samo jedan posto prođe, prevarant opet dobija lepu sumu na svoj račun.

  • Anonymous

    11.12.2017 14:03
    my answer
    Meni je stiglo oko pola 2 noću, oterao sam ih, na reply, "u majčinu". :)
  • Biçarka na travi

    10.12.2017 22:31
    Ns 49
    Svaka cast na tom veoma pazljivo napisanom komentaru...
  • Prke

    08.12.2017 21:40
    I meni je stigla poruka
    Meni je stigla poruka ovakva u jutarnjim satima kada sam išao na posao: ako želiš danas sreću uplati 3000 din.ili ću da te utepam? Počeo sam da gledam iza sebe kada hodam , nije mi dobro i povraća mi se...inače znam dosta comana koji su izašli iz zatvora iz mog kraja i nikada nisu radili iz bogatih su porodica.Ja radim za kikiriki , još mu neko preti da će me prebiti ako neplatim nekome na račun!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika