Menu 021

Novosadski sud za isti slučaj doneo dve različite presude u mesec dana

Veće novosadskog Višeg suda, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo je dve potpuno različite presude, pišu "Novosti".
Novi Sad 12.01.2018. | 08:34 > 09:27
Novosadski sud za isti slučaj doneo dve različite presude u mesec dana
Foto: 021.rs
Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospeo pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka", zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju, navodi list.
 
Advokat Milan Belić objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent proglašen krivim i prvostepenom presudom marta 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja. Žalba advokata na presudu je uvažena krajem marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.
 
"Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud polovinom maja donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku", kaže Belić. 
 
Prema njegovim rečima, žalba je ovog puta odbijena i potvrđena je prvostepena presuda. Odluku su, kako navodi, donela dva ista člana veća, a izmenjen je bio samo predsedavajući.
 
Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine usledila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.
Autor: Tanjug
 • Mirjana
  13.01.2018 23:53
  Parnica
  Ovaj slučaj nije usamljen. Dešava se da Osnovni sud odbije tužbeni zahtev, a Viši sud povodom želbe donese presudu kojom ukida prvostepenu presudu i usvaja tužbu u celosti na teret budžeta jedne opštine. Skandalozno obrazloženje.
 • Adv
  13.01.2018 14:48
  @NSadjanin
  Trebali ste pisati Zahtev za zaštitu zakonitosti VKS.
  U pitanju je bitna povreda postupka, ali ne iz razloga koji navodite (povrede materijalnog prava tj KZ,) već iz razloga što je u veću Apelacionog suda učestvovao sudija koji je morao biti IZUZET po samom zakonu, jer je kao sudija postupao u postupku pred prvostepenim sudom.
  To je bitna povreda procesnog prava tj ZKP i Vaš zahtev za zaštitu zakonitosti bio bi najverovatnije usvojen od strane VKS
 • NSdjanin
  13.01.2018 11:19
  A šta ja da kažem...
  Meni je sudija odbio zahtev za pozivanje svedoka i odbio donošenje određenog dokaza tužilaštva protiv mene, kojeg sam hteo da oborim, tj. da dokažem da tužilac i njihov svedok lažu, i da to smišljeno čine. I onda na apelaciji, predsednik veća bude isti sudija koji mi je sudio. Šta mislite kakva je presuda apelacionog suda bila? A jasno je povređen krivični zakon, onemogućeno mi je iznošenje odbrane, itd...
  "Kadija te tuži, kadija ti sudi."
 • Лиценца
  12.01.2018 17:28
  @ Бранко
  Лиценцу за рад адвоката, судија и тужиоца у САД издаје тамошња Адвокатска комора.
  Тамо прво мораш да се упишеш у Адвокатску комору и радиш прво дуго година као адвокат да би уопште стекао услов да се кандидујеш за судију или тужиоца, јер је то посебна част и одговорност за правника са положеним правосудним испитом, а не радно место.
  Адвокатска комора у САД је стручно и независно удружење свих правника са положеним правосудним испитом, а не само адвоката као код нас.
  Кад Адвокатска комора у САД након спроведеног поступка пред дисциплинским судом части некоме узме лиценцу, тај не може више да буде ни адвокат, ни судија ни тужилац или привремено или чак и трајно.


KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest