Novosadski sud za isti slučaj doneo dve različite presude u mesec dana

Veće novosadskog Višeg suda, u samo mesec dana, za jedan isti predmet donelo je dve potpuno različite presude, pišu "Novosti".
Novosadski sud za isti slučaj doneo dve različite presude u mesec dana
Foto: 021.rs
Tako je, zbog nečijeg propusta, taj predmet dospeo pred najvišu sudsku instancu, Vrhovni kasacioni sud u Beogradu, koji je ocenio da su "bitno povređene odredbe krivičnog postupka", zbog čega bi sudije Višeg suda u Novom Sadu mogle čak i krivično da odgovaraju, navodi list.
 
Advokat Milan Belić objasnio je da je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu njegov klijent proglašen krivim i prvostepenom presudom marta 2016. osuđen na uslovnu kaznu zbog lažnog prijavljivanja. Žalba advokata na presudu je uvažena krajem marta prošle godine i predmet ponovo vraćen na odlučivanje Osnovnom sudu u Novom Sadu.
 
"Posle mesec dana od ukinute presude, dok smo čekali da se zakaže i započne glavni pretres, mom klijentu Viši sud polovinom maja donosi za isti predmet, a bez ponovljenog suđenja, potpuno drugačiju odluku", kaže Belić. 
 
Prema njegovim rečima, žalba je ovog puta odbijena i potvrđena je prvostepena presuda. Odluku su, kako navodi, donela dva ista člana veća, a izmenjen je bio samo predsedavajući.
 
Na takvo postupanje suda, Belić je uložio žalbu i 5. septembra prošle godine usledila je odluka Vrhovnog kasacionog suda kojom je ukinuta presuda iz maja i predmet vraćen novosadskom Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.
  • Bogi

    15.03.2018 22:59
    slican slucaj
    Dva staza jedne firme razdvojena u dva predmeta kod dvojice razlicitih sudija i kod razlicitih javnih izvrsioca bez bilo kakve najave,poziva,rasprave.Proveravaju ta dva privatna lica sta su uplatili,niko ne proverava firmu za ta dva lica.Ukratko,dosta je prekrasaja napravljeno po zakonu PP i po zakonu ZIO,toliko da i obicni laici dodju do zakljucka da postoji sprega organizovanog kriminala izmedju zaposlenih u drzavnim ustanovama (biro,kataster,geodetski,itd) i izvrsitelja,a bogami i sudija.
  • Boba

    22.02.2018 10:50
    sudstvo u N.Sadu....
    jednom rečju HAOTIČNO! Po predatim prijavama za privredni kriminal tužilaštvo prebacuje na SUP oni na tužilaštvo i nikom ništa par ljudi pokrade svu pokretnu imovinu prenese na privatnu firmu I U NOVOM SADU TO JE ZA TUŽILAŠTVO OK OK OK!!!!!!
  • Pera

    19.01.2018 07:19
    Ništa čudno
    Dve godine se vodi sudski postupak i sudija do detalja sve lista i pregleda. Na kraju posle svih saslušanih svedoka donese presudu .
    Apelacioni sud pregleda predmet i na osnovu istih dokaza donosi dijametralno suprotnu presudu.
    Ok . Ali sta je onda radio sudija dve godine i za cega je primao platu.
    NE NIJE U PITANJU KORUPCIJA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika