Bivšem načelniku novosadskih inspekcija uslovno godinu i po dana zatvora

Bivši načelnik inspekcijske uprave Novog Sada Vladimir Balaban, koga je pre tri godine uzbunjivač Marija Beretka optužila za umešanost u korupciju, osuđen je uslovno na kaznu zatvora od godinu i po dana sa rokom provere od četiri godine, piše portal Pištaljka.
Bivšem načelniku novosadskih inspekcija uslovno godinu i po dana zatvora
Foto: 021.rs
On je pred sudom priznao zloupotrebu službenog položaja. Sudija Osnovnog suda u Novom Sadu Nataša Vojnović donela je osuđujuću presudu nakon što je Balaban sa novosadskim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivice.
 
Kako prenosi Pištaljka, ovo je prvi put u Srbiji da je sudski ispitana prijava uzbunjivača, da je neko od umešanih u korupciju na koju je uzbunjivač ukazivao osuđen i da je uzbunjivač dobio sudsku zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.
 
U presudi se navodi da je Balaban kriv što je kao vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za inspekcijske poslove Novog Sada korišćenjem službenog položaja i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja pribavio korist drugim licima. Utvrđeno je da je u periodu od 13. januara 2015. godine do 5. februara 2015. godine Vladimir Balaban naložio obustavljanje vođenja upravnih i prekršajnih postupaka u 28 predmeta koje su komunalni inspektori formirali povodom nepropisno parkiranih vozila na javnim i zelenim površinama u Novom Sadu.
 
Prethodno su, kako se navodi u presudi, sačinjavani blanko obrasci službenih beležnika u kojima se navodi da se postupci obustavljaju i tako odnošeni na potpisivanje Balabanu. Nakon potpisivanja, upisivane su naznake "stopirao načelnik A/A" i potom su predmeti arhivirani.
 
Na ove nezakonitosti pre tri godine ukazala je uzbunjivač Marija Beretka. Zbog toga se našla na udaru svog šefa Vladimira Balabana, po čijim rešenjima je nezakonito premeštana na druga radna mesta. Uz pravnu pomoć advokata Pištaljke, ona je uspela da ostvari sudsku zaštitu u skladu sa Zakonom o zaštiti uzbunjivača.
 
Apelacioni sud u Novom Sadu je u presudi konstatovao da je uzbunjivač Marija Beretka bez stvarnog i objektivnog razloga, a kao odmazdu za izvršeno uzbunjivanje, prebačena na drugo radno mesto. Istom presudom sud je zabranio Gradu Novom Sadu da ponovi štetnu radnju prema Beretki i naložio da joj omogući obavljanje posla nadzornika u oblasti komunalne inspekcije. Zbog povrede časti i ugleda, Grad Novi Sad je isplatio Beretki 100.000 dinara odštete.
 
Presuda Apelacionog suda od 22. maja 2017. godine bila je prva pravosnažna presuda doneta po Zakonu o zaštiti uzbunjivača.
  • Nemanja

    12.06.2018 07:02
    Smrtna kazna
    Za ljude koji su u sluzbi gradjana , uveo bih Dusanovg zakon...........
  • Sale NS

    01.06.2018 07:05
    Nisam siguran ...
    ... u prezime dotičnog, da nije BALVANaban ?
  • Dr Dusan

    31.05.2018 21:02
    Samo
    Samo toliko sramota toliko stete nanese i dobije tako malo a jataci mu jos rade tamo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika