Novosađaninu smanjena kazna zatvora jer je suprugu "u afektu" prebio na smrt

Novosađaninu Jovici Mitroviću (56), okrivljenom za prebijanje nevenačane supruge na smrt 2016. godine, uz prekvalifikaciju krivičnog dela ubistva na ubistvo na mah, u ponovljenom postupku pred većem Višeg suda smanjena je prvostepena kazna zatvora od 12 godina na sedam godine robije.
Novosađaninu smanjena kazna zatvora jer je suprugu "u afektu" prebio na smrt
Foto: 021.rs
On je, takođe, oslobođen troškova postupka i ostaće u pritvoru, piše Dnevnik.
 
Prilikom obrazlaganja presude, predsedavajuća veća sudija Tatjana Šunjka je navela da je uzeto u obzir da je on delo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, odnosno jake razdrženosti, do čega ga je, navodno, dovela oštećena, tako što je prethodno "saletala" na proslavi druge mušakrce, te ga je time ponizila uz teško vređanje. Nakon toga ona je nasrnula da ga udari pri raspravi, ocenio je sud uz olakšavajuće okolnosti za optuženog.  
 
Tužilaštvo će se žaliti na presudu, prema nezvaničnim informacijama. 
 
Okrivljeni Mitrović je na prethodnom ročištu pred novim većem ponovio da priznaje vreme, mesto i način izvršenja dela, ali ne i da je suprugu lišio života svesno i s umišljajem, već je kazao da je to počinio van svoje kontrole.
 
Inače, posle prvostepene presude, postupak je, odlukom Apelacionog suda, vraćen u Viši sud, između ostalog i zbog toga da bi se jasnije utvrdio kontinuitet događaja u veoma bitnom danu koji je prethodio onom kad je zločin počinjen. Novo sudsko veće je, posle sudskih veštačenja i svedočenja, ocenilo da je postojao kontinuitet afektnog stanja.  
 
Podsetimo, prethodna predsedavajuća veću sudija Tamara Radović je početkom novembra prošle godine, prilikom obrazlaganja presude, naglasila da se sudsko veće opredelilo za kaznu manju od maksimalnih 15 godina zbog olakšavajućih okolnosti. Naime, zbog zaključka da je oštećena svojim ponašanjem doprinela razdraženosti okrivljenog koji je bio u stanju teškog pijanstva u vreme izvršenja dela (2,73 promila). Optuženi je tom prilikom oslobođen troškova postupka i ostao je u pritvoru, gde je i sada, zbog uznemirenja javnosti.
 
Inače, veće tada nije prihvatilo predlog odbrane da se krivično delo prekvalifikuje na ubistvo namah, s blažom zaprećenom kaznom, jer je bilo mišljenja da oštećena, koja je bila sitnije građe, ipak nije koristila teške uvrede i upotrebila takav napad da bi se delo tretiralo na taj način.
 
Na ročištu prošle godine, a na pitanje branioca optuženog sudskom veštaku za psihijatriju da li se broj udaraca – a njih je po nalazima bilo najmanje 16 – može dovesti u vezu s afektnim stanjem okrivljenog, dr Snežana Popov je odgovorila da se to svakako može dovesti u vezu jer se radi o pražnjenju agresivnih impulsa, ali sve pod uslovom da se prihvati njegova odbrana.
 
Po navodima optužnice, okrivljeni je 12. novembra pretprošle godine, oko 23 sata, u prigradskom naselju Kasapska ada, u stanju teškog pijanstva, tokom svađe u kući, oštećenoj, dok je sedela na krevetu, zadao pesnicama i nogom najmanje 16 udaraca po glavi i telu, od kojih je nesrećna žena preminula na licu mesta.
  • BB

    14.06.2018 11:15
    SRAMOTA
    SRAMOTA ZA DRŽAVU, PREDSEDNIKA DRŽAVE, PRAVOSUĐE, SUD,....
    Ubiti ženu pa dobiti par godinica.... Zato nam i ubijaju žene u Srbiji jer država štiti ubice,nasilnike, mafijaše,.. A što svakog meseca bude ubijena jedna žena, majka, ćerka ... nema veze.
    Zločin je kada se bune malinari, građani zbog goriva- a ubistvo će još i da se nagrađuje...
  • kimi

    06.06.2018 20:35
    @Gigina žena

    Neverovatni ste licemeri svi na ovom portalu ... neverovatni ...
    Nisam dobio NI JEDAN odgovor na svoja pitanja, samo licne uvrede ,je dokaz da sam u pravu,
    Laku noc.
  • Gigina žena

    06.06.2018 10:54
    @kimi
    Vi ste kanda neki nasilnik koji je proveo u zatvoru 15 dana ,jer je prekršio meru zabrane prilaska žrtvi nasilja?
    Kad ih dovedu kod sudije, oni pričaju baš tako, kao Vi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika