Policajcu tri godine zatvora: Prekoračio nužnu odbranu u stanju afekta

Miloš Grandić (34), policajac iz Novog Sada, osuđen je nepravosnažno u Višem sudu na tri godine zatvora, po optužnici da je van dužnosti pokušao da ubije sugrađanina Dejana Makanića, posle saobraćajnog incidenta u Daničićevoj ulici, 19. januara 2014. godine.
Policajcu tri godine zatvora: Prekoračio nužnu odbranu u stanju afekta
Foto: 021.rs
Ova kazna izrečena mu je sa posebnim ublažavanjem jer je utvrđeno da je to učinio u prekoračenju nužne odbrane i u afektivnom stanju.
 
Obrazlažući presudu, sudija Rade Kalajdžija je rekao da je Grandić imao pravo da se brani, jer ga je Makanić napao i udario metalnom teleskopskom palicom i povredio, ali da je, kao policajac, napad mogao da spreči i na drugi način, da ga savlada ili da ispali hitac u vazduh, prenose "Novosti".
 
- Nije bilo sporno da su obojica ušla u raskrsnicu i da je oštećeni trebalo da propusti Grandića - kazao je sudija Kalajdžija, dodajući da niko nije sporio da je posle zaustavljanja oba vozila došlo do verbalnog sukoba. 
 
- Sud veruje Grandiću da je pokazao službenu legitimaciju, što se vidi i na snimku sigurnosnih kamera, kao i da je oštećeni držao palicu u ruci i njome dva puta udario Grandića dok su razgovarali - naveo je sudija.
 
Posle toga, kako je rekao sudija, Grandić je uzeo službeni pištolj i uperio u pravcu Makanićeve glave. Dok su stajali jedan naspram drugog, Grandić je ispalio hitac, koji je Makanića okrznuo po glavi i lakše povredio.
  • Ponovo

    24.06.2018 10:42
    DB
    Po ovakvim presudama mozemo da zakljucimo kakvo nam je pravosudje ,.Pa ovo nema ni u Tunguziji!
  • @hm

    19.06.2018 14:18
    @hm: To kad ti budes odredjivao civilizacijske norme, drustvene zakone i sl. Do tada ce biti kriv ili onaj ko inicira sukob (verbalni/fizicki - nebitno) ili onaj koji pretera u napadu/odbrani.

    @Inspektor Višekruna: Nuzna odbrana je ODBRANA, dakle cim stane napad (samo od sebe tj. napadaca ili nakon odbrane) - odbrana vise ne postoji i nema dalje sprovodjenje pravde, kaznjavanje, ucenje pameti, vracanje milo za drago, itd. To je onda novi NAPAD, koji je, jelte, prekoracenje nuzne ODBRANE
  • Dusan

    19.06.2018 07:19
    Bruka za Novi Sad
    Sramna presuda !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika