Maksimalna kazna zatvora za ubicu iz Veternika

Arpad Sabo osuđen je na 40 godina zatvora za ubistvo supruge Slavice i njihove četvoromesečne bebe Nikoline u avgustu 2016. godine u Veterniku, odluka je Višeg suda u Novom Sadu.
Maksimalna kazna zatvora za ubicu iz Veternika
Foto: 021.rs
Sud se odlučio za maksimalnu kaznu zatvora, koju je predložilo i tužilaštvo, a koje smatra da je optužni predlog potpuno opravdan i odgovara rezultatima istrage. Odbrana će uložiti žalbu na ovu, prvostepenu odluku.
 
 
Odbrana smatra da je presuda prestroga, te da u postupku nije dokazano faktički ništa - postoji samo priznanje Saboa da je ubio suprugu, ali on negira ubistvo bebe. Odbrana je tražila i da se Sabou smanji kazna jer je priznao jedno ubistvo.
 
 
Roditelji pokojne Slavice, Duško i Ljiljana Đurđić, zadovoljni su odlukom suda. Kažu da je realna i pravična. "S ovim nećemo povratiti našu decu, ali sve manje od 40 godina bi bilo ništa", kaže Duško Đurđić i dodaje da je imao priliku da vidi izraz lica Arpada Saboa tokom izricanja presude i da je primetio da nema nikakvih znakova kajanja. "To je bilo kameno lice, nikakve emocije nije pokazao, kao zombi. Takav je bio i tokom celog postupka", navodi on.
 
Sudiaj Borivoje Pap je prilikom izricanja presude naveo da sud nije našao olakšavajuće okolnosti za optuženog, zbog čega mu je izrečena maksimalna kazna. "Ovako izražena brutalnost prilikom činjenja krivičnog dela je pokazala da je jedina kazna koju je moguće izreći 40 godina", naveo je sudija Pap, koji je posebno čitao naglas izvode iz sudsko-medicinskog zapisnika o vrstama nanetih povreda 24-ogodišnjoj Slavici i četvoromesečnoj Nikolini. Sudija je, obrazlažući razloge za produženje pritvora naveo da postoji opasnost od bekstva, ali je ovaj slučaj i nakon skoro dve godine i dalje, zbog svoje stravičnosti, uznemirujuć za javnost.
 
Veštačenje je utvrdilo da na dršci noža kojim je počinjeno ubistvo nije bilo DNK tragova, dok su na sečivu noža pronađeni tragovi krvi žene i bebe. Odbrana optuženog tražila je dopunsko veštačenje njegovog psihičkog stanja, u nameri da dokaže da je on bio u jakom afektu i da nije bio svestan težine krivičnog dela.
 
Međutim, kako je predočeno na prethodnom ročištu, dopunsko veštačenje koje su radili stručnjaci Kliničkog centra Vojvodine pokazalo je da je Sabo bio u afektu, ali da to nije bilo dovoljno da bi mu se smanjila sposobnost shvatanja postupka i suženje svesti do bitnog stepena. Takođe, veštak, psiholog Vladimir Knežević rekao je da je Sabo imao kontradiktorne izjave u svojoj komunikaciji prilikom veštačenja, te da postoje "dve verzije događaja". Različitost njegovih izjava u par navrata, psiholog je objasnio izabranim načinom odbrane i voljnim iznošenjem činjenica, a ne psihičkim oboljenjem. 
 
Odbrana optuženog tokom postupka zatražila je pomoć stručnog savetnika. Međutim, odbrana i savetnik nisu mogli da usaglase mišljenja, te je zatražena i njegova smena i zamena stručnjakom iz suda iz Beograda ili Niša. Ovaj zahtev odbrane sudsko veće je odbilo. 
 
Odbrana optuženog zatražila je još jedno dopunsko veštačenje - ali ovog puta sa posmatranjem u specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu, sa analizom njegovog deliktnog ponašanja, koje odbrana smatra da postoji. Ovaj dokazni predlog veće sudija je odbilo, kao i žalbu odbrane na veštačenje koje su radili psiholozi KCV, za koje smatraju da nije urađeno valjano jer su, kako kažu, veštaci prekoračili svoje nadležnosti. Naime, odbrana smatra da su psiholozi komentarisali i analizirali odbranu koju je Arpad Sabo izneo, umesto da se samo bave njegovim psihičkim stanjem.
 
Telo Slavice i bebe pronašao je stanodavac. Osumnjičeni je uhapšen dan nakon ubistva, dok se krio u Bačkoj Palanci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Hronika