Đurić: Karatisti na prvenstvu u Novom Sadu bez obeležja "takozvanog Kosova"

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je da na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće moći da nose obeležja "takozvanog Kosova".
Kako je saopšteno iz Kancelarije, takva odluka je potvrđena na sastanku koordinacionog tima Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti sportskih organizacija u Srbiji po pitanju statusa sportskih organizacija i učešća sportista pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na međunarodnom nivou.
 
Na sastanku je zaključeno i da statusni simboli "takozvanog Kosova" uoči i tokom takmičenja ne smeju biti isticani na sportskom borilištu i njegovom okruženju.
 
"Organizatori su, kao dobri domaćini, omogućili da karatisti iz naše južne pokrajine nastupaju na ovom takmičenju, ali isključivo statusno neutralno i biće predstavljeni imenom i prezimenom i grbom Evropske karate federacije", piše u saopštenju.
 
Navodi se da je Koordinacioni tim konstatovao da se na taj način "otklanja mogućnost da jedna međunarodna sportska manifestacija bude zloupotrebljena za promovisanje separatizma i kršenja međunarodnog prava, Ustava i zakona Srbije".
 
"Srbija će biti dobar domaćin svima kojima je do sporta, a ne do politike", dodaje se u saopštenju.
 
Generalni sekretar Karate federacije Kosova Nazmi Gaši rekao je ranije da je KFK punopravni član Evropske karate unije i da, kao i svaka druga federacija, ima apsolutno pravo da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.
 
"Mi ćemo u Novi Sad putovati sa 13 takmičara, a kompletna ekspedicija brojaće oko 30 članova. Mislim da se bez razloga podiže tenzija, ovo je sport i ne vidim nijedan razlog da se naša reprezentacija, kao i sve druge selekcije, ne nađe na prvenstvu. Uostalom naši karatisti se često sreću sa takmičarima iz Srbije i dobro se poznajemo", rekao je Gaši.
 
Evropski šampionat za seniore u borbama i katama u Novom Sadu biće održan od 9. do 13. maja.
  • Za "naivnog"

    10.05.2018 21:48
    Ne "gospodine", oni koji zagovaraju "čistu vojvođansku naciju", oni koji prete građanima Vojvodine "olujama", etničkim čišćenjem i otimanjem njihove privatne imovine, oni koji su umislili da su privatni vlasnici Vojvodine te svojim neistomišljenicima prete fizičkim nasiljem i ponovo proterivanjem iz "njihove" Vojvodine, oni koji bez prestanka i svakodnevno građane Vojvodine etiketiraju na osnovu porekla, mesta rođenja ili nacionalne pripadnosti, oni su fašisti. To što istovremeno takvi prestavljate i moje neistomišljenike sa ideologijom kakvu širite nema nikakve veze, što vrlo dobro znate ali volite da se bavite falsifikatima i podmetanjem lažnih insinuacija, a sada ste apurdno počeli čak i mene da optužujete kako sam sada odjednom ja taj koji želi da proteruje građane Vojvodine i "fašista". To je vaš modus operandi, umete samo da lajete, širite mržnju i netrpeljivost, krijete se iza laži i falsifikata i svoje neistomišljenike optužujete da rade upravo ono što sami radite, baš kao i što volite sebe da smatrate "realistima". Usrećili smo se sa vama i vašim "zlatnim standardom"
  • @Neođubrad

    09.05.2018 21:52
    Pa to ste vi gospodine G, lepo li je citati vase komentare koji odisu iskljucivoscu i odsustvom realizma, vi ste uvek tu, lepo i pismeno vredjate a ne ko ove botine, 2 reda i gotovo. Svako ko misli drugacije od vas je fasista, ali ne i vi jer vi ste zlatni standard
  • Neođubrad

    09.05.2018 17:34
    @V - na stranu da ste poranili danas sa širenjem vašeg stalno prisutnog šovinizma i neofašizma, a i na stranu da oni zaista putuju sa srpskim pasošem jer im njihovi veliki evropski prijatelji nisu dali bezvizan režim, možete li objasniti taj paradoks da upravo vi lično tvrdite da niste deo Srbije a plaćate poreze u Srbiji, školujete se u okviru srpskog obrazovnog sistema, lečite se u okviru srpskog zdravstvenog sistema, putujete sa srpskim pasošem, iz inostranstva kući zovete sa +381 i kada nešto zabrljate sudi vam se po srpskim zakonima? Verujem vam da ne govorite da ste iz Srbije ako vas neko pita odakle ste jer upravo vi živite u tom "svetu samoiluzija" u kojem ste umislili da vaše neofašističke ideje uživaju veliku podršku, i ipak ostavljam mogućnost da nikada u svom bednom životu niste putovali van zemlje. Ostavimo po strani i da na KiM nikada u istoriji nije bilo 2 miliona Albanaca, hajde hipotetički da se odvoji Vojvodina - koga biste lično vi i vama slični prihvatili za predsednika i premijera "Vojvodine" obzirom da vi i vama slični uživate beznačajno malu podršku građana Vojvodine dok nju, kao i baš te iste građane smatrate svojom privatnom imovinom sa kojom ste umislili da možete raditi šta god želite? Vojvodina po vama može da bude "okupirana" ali KiM izgleda to nikako ne može biti - kao i uvek nemate ni najmanje stida da javno svima prikažete koliko ste glupi nametanjem standarda koji važe samo onda kada to vama tako odgovara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Sport

Porter doživotno suspendovan iz NBA lige

Američka košrakaška NBA liga danas je doživotno suspendovala igrača Toronta Džonteja Portera zbog odavanja poverljivih informacija sportskim kladinicama i klađenja na utakmice.

Cicipas osvojio masters u Monte Karlu

Grčki teniser Stefanos Cicipas osvojio je danas masters u Monte Karlu, pošto je u finalu pobedio 10. tenisera sveta Norvežanina Kaspera Ruda sa 2:0 po setovima 6:1, 6:4.

Đoković bez finala u Monte Karlu

Novak Đoković nije uspeo da se plasira u finale mastersa u Monte Karlu, pošto je izgubio od 10. igrača sveta, Norvežanina Kaspera Ruda posle tri seta, 4:6, 6:1, 4:6.