Stefan Stojačić: Svetski šampion u basketu sa tri fakulteta

Novosađanin Stefan Stojačić jedan je od basketaša koji je Srbiji nedavno doneo četvrtu titulu svetskog prvaka.
Stefan Stojačić: Svetski šampion u basketu sa tri fakulteta
Foto: 021.rs
Ako bi pravio svoj CV Stojačić bi, osim epiteta jednog od najboljih basketaša sveta, mogao da stavi i da ima tri fakultetske diplome, da je bio juniorski svetski šampion u košarci sa reprezentacijom Srbije 2007. godine, te dvostruki juniorski evropski šampion.
 
Dodao bi i da je nastupao za Mega Vizuru, Crvenu zvezdu, Radnički, te Vojvodinu Srbijagas, posle čega je napravio trogodišnju pauzu od košarke. Sezonu 2016/17 igrao je za Vojvodinu kojoj je pomogao da uđe u najviši rang domaće košarke, a da je imao značajnu ulogu pokazuje i to da je bio te sezone proglašen za MVP lige.
 
Osim titule svetskog šampiona u basketu sa reprezentacijom, Stojačić zajedno sa Stefanom Kojićem, Mihailom Vasićem, Aleksandrom Ratkovim i Markom Brankovićem čini basket ekipu "Liman", sa kojom, uz "Novi Sad - Al Wahda" dominira svetskom scenom. Mogao bi da se pohvali i da je prošle sezone proglašen za MVP FIBA 3x3 tura. Pod stavkom "razno" u CV-ju moglo bi da se doda i da u slobodno vreme voli da svira klavir i to da je sa 10 godina bio treći najbolji šahista u Evropi u svojoj konkurenciji.
 
Uz sve to, Stojačić je zaposlen, diplomirani je mehatroničar - i ima samo 28 godina. Međutim, svu tu raznovrsnost, koliko god mu dobrog donela, gleda dosta kritički. 
 
"Iskreno, mislim da je sva ta raznovrsnost koja ide uz mene, koliko god to delovalo fascinantno, zapravo glavni problem i nosi dosta negativnih stvari. U mom prvom ciklusu bavljenja košarkom, do svoje 23. godine, u jednom trenutku sam psihološki pao i odlučio sam da se rasprostranim na više strana. Možda sam prerano počeo da igram profesionalno košarku, već sa 15 godina sam igrao seniorsku ligu, a sa 23 sam imao osam seniorskih sezona iza sebe. Svako leto sam bio sa reprezentacijom i možda je tu došlo do prezasićenja", kaže Stojačić u razgovoru za 021.rs, ali dodaje da stvari kroz koje je do sada prošao ne bi hteo da menja.
 
 
Dok se bavio košarkom, Stefan je istovremeno studirao. S obzirom na to da mu je prva ljubav bio šah, zavoleo je i matematiku, pa mu učenje nikada nije predstavljalo problem.
 
Tako je završio studije finansija i bankarstva na Univerzitetu Sindgidunum, a uporedo sa njim i Pravni fakultet na Privrednoj akademiji. Nakon što je stavio košarkašku karijeru po strani Stojačić je upisao ono što je želeo - novosadski Fakultet tehničkih nauka.
 
"Ja volim da kažem da mi je to u stvari prvi fakultet, to mi je uvek bila želja. Sa 23 godine sam doneo odluku da upišem FTN i mislim da mi je to jedna od najboljih odluka u životu. Sve što sam do tada uradio sam ostavio iza sebe, okrenuo sam novi list i počeo da studiram nešto što volim, odnosno nešto što želim da radim u svom životu", priča Stefan.
 
Ovaj Novosađanin je jedan od onih sportista koji na sport ne gledaju samo kao na nadmetanje koje traje sat vremena ili 90 minuta. On sagledava širu sliku svega, što je verovatno i doprinelo tome da donese životne odluke koje su za njegovu okolinu možda bile čudne. 
 
Evidentno je da pravi razliku između sporta i sveta šoubiznisa, jer smatra da tamo gde je na snazi strogi biznis nema mesta za emocije.
 
"U suštini to jeste tako, možda ne u očima nas igrača, ali jeste u očima onih koji nas posmatraju. Sport i marketing su, kada pogledamo malo sa strane, u suštini jedno te isto. Ti sporovi između igrača i menadžera javljaju se zbog pitanja da li on može od tebe da zaradi ili ne. Sva ostala emocija koju očekuješ da je ima prema tebi je sasvim u redu, ali, ako ćemo da posmatramo stvari malo surovije, menadžer ima svoj posao i njega mora da radi bez obzira na emocije", priča Stojačić.
 
 
Iako je u jednom trenutku života profesionalno bavljenje sportom stavio po strani, Stefan, koji potiče iz sportske porodice, nije imao nameru da loptu i koš ostavi zauvek i da prestane da uživa u igri, van velikih arena, publike koja očekuje mnogo, trenera, menadžera koji trljaju ruke od tuđeg talenta. 
 
U tom odmoru od sveta surovog profesionalizma Stojačić se slučajno vratio na početak, tamo gde je sve i počelo - basketu na betonskim terenima. Kolega sa fakulteta, a sada saigrač u "Limanu", Aleksandar Ratkov ga je pozvao da im se pridruži na jednom turniru na kom su predstavljali fakultet, pa je prvo ime najmlađe FIBA 3x3 ekipe bilo u stvari "Fakultet tehničkih nauka".
 
"Basket je zaista moja ljubav, počeo sam da igram pre nego što sam krenuo sa košarkom. Kroz godine sam shvatio da najviše volim kada se igra tri na tri. Dušan Bulut kaže da je basket bunt, nema autoriteta, trenera, to se i meni sviđa. Možda basket jeste neki bunt protiv toga da te neko kontroliše, sam kreiraš kako ćeš da igraš i to mi se sviđa. Pitaju me ljudi da li na basket gledam kao na drugu šansu, jer možda nisam uradio u košarci sve što sam očekivao. Ne gledam na te stvari tako, volim sve što mi se do sada desilo, bilo je i dobrih i loših odluka, ali sam došao tu gde sam. Ne bih menjao stvari, jer sada imam želju da dam svoj maksimum u basketu tri na tri", poručuje ovaj mladi basketaš za 021.rs.
 
Zanimljivo je da prošlogodišnje finale mastera u Debrecinu, koje su igrali "Liman" i "Novi Sad - Al Wahda", FIBA 3x3 smatra jednom od najboljih utakmica u istoriji ovog sporta. Titulu je tada uzeo "Liman", a ispostavilo se da dve najbolje svetske ekipe dolaze upravo iz ove gradske četvrti.
 
  
 
Stojačić smatra da su basket i košarka dva različita sporta, jer su taktička i fizička priprema drugačije. Kako je igrao košarku na parketu u halama, ali i na terenima gde se sada gradi Baletska škola na Limanu 3, ovaj basketaš je uvideo da neko ko je ranije igrao košarku može da ima prednost u basketu, ali da to ne mora mnogo da znači. 
 
Košarkaški savez Srbije ove godine je odlučio da reprezentaciju ne predstavlja najbolja domaća ekipa, već najbolje plasirani igrači na FIBA 3x3 listi. To je dovelo do toga da se Stojačić pridruži Bulutu, Majstoroviću i Saviću na šampionatu u Manili. Iako su na terenu najveći rivali, na prvenstvu su rivalstvo ostavili za neku drugu priliku, a Srbiji doneli veliku radost.
 
"Svi su bili skeptici kako će se to razvijati, ali smo mi ostavili rivalstvo po strani. Gajimo uzajamno poštovanje jedni prema drugima i to je rezultiralo da stvarno odlično igramo, nismo imali vremena da se uigravamo, ali se poznajemo dovoljno dobro i mislim da možemo da igramo mnogo bolje. Kada osvojiš Svetsko prvenstvo i smatraš da možeš mnogo bolje, onda je to stvarno super", zaključuje naš sagovornik.
 
Podgrevanje limanskog rivalstva, koje je sticajem okolnosti preraslo u svetsko, nastaviće se i dalje, ali su novosadski basketaši složni u želji da 2020. godine na Olimpijadi u Tokiju za Srbiju osvoje zlato. Nacionalni tim tek treba da se kvalifikuje na turnir, a Stojačić poručuje da će svaki basketaš dati svoj maksimum.
  • Zoltan

    28.06.2018 21:56
    Svaka čast, sve pohvale. Stefana već vidim kako prima kao najbolji sportista SPARTAK-ovu nagradu a i ostali iz tima. Isto tako momci zaslužuju i nagradu kao zaslužni građani grada Novog Sada. Svetski prvaci nu basketu 3x3 a grad nije organizovao doček za te svetske prvake..............žalosno da grad nije priredio doček momcima, nije mala stavr biti svetski prvak !
  • Dejan

    27.06.2018 10:33
    Što bi Glogovac rekao "Sine, znaš kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kada je najteže... I pobediš!"
  • Limanka

    27.06.2018 09:24
    Košar. teren za Liman
    Molim sada gradonačelnika da brzo obnovi ako ne može da sagradi nekoliko terena i ihrališta izmedju staroh zgrada na Limanu. Ne mogu da verujem da se nije prošetao po kvartovima oko OŠ"Žarko Zrenjanin", škole koja upisuje 6-7 prvih razreda svake godine. Gde ta deca da se igraju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Sport

Bandović: Pobedili smo na karakter

Trener fudbalera Vojvodine Božidar Bandović rekao je da je ekipa uprkos zgusnutom rasporedu i kadrovskim problemima pokazala karakter u pobedi nad TSC od 3:2 u 30. kolu Super lige Srbije.

Vojvodina pobedom promovisala titulu

Košarkaši Vojvodine su u 30. kolu Košarkaške lige Srbije u Kraljevu sa 99:91 savladali tim Sloge i tako pobedom, 26-om iz 30 ligaških susreta, obeležili osvajanje prvog mesta.

Rekordna pobeda košarkaša Vojvodine

Košarkaši Vojvodine su u 29, pretposlednjem, kolu Košarkaške lige Srbije, nakon uverljive igre u tri četvrtine utakmice, savladali zemunsku Mladost sa 97:57.

Remi Voše i Čukaričkog

Fudbaleri Vojvodine odigrali su večeras na svom terenu nerešeno 1:1 protiv Čukaričkog, u utakmici 28. kola Superlige Srbije.

Sigurna pobeda novosadskih košarkaša

U 27. kolu Košarkaške lige Srbije Vojvodina je lakše nego što se očekivalo savladala OKK Beograd sa 91:76, po četvrtinama rezultat je glasio 32:21, 22:12, 16:21, 21:22.