Bolest neizlečiva - bacanje smeća kroz prozor

Pseći izmet po parkovima i ulicama, bahato parkiranje i bacanje otpada kroz prozore neke su od pojava koje najviše nerviraju Novosađane.
Pseći izmet po parkovima i ulicama, bahato parkiranje i bacanje otpada kroz prozore neke su od pojava koje najviše nerviraju Novosađane, pokazuju rezultati ankete 021.

Preko 3.000 građana potvrdilo je da je komunalna oblast u gradu najneuređenija, a rešenje nije uvek sistemsko i u nadležnosti službi.

Tako je pitanje kućnog vaspitanja da li ćete umesto u kontejnere i kante predviđene za otpad, isti bacati sa svojih prozora, što neki građani, nažalost, često čine. Tako Novosađanin Milan R. otpad koji je bačen sa prozora često nalazi u svom kvartu na Rotkvariji u Ulici Felegi Tivadara. "Kontejner se nalazi deset metara od ulaza, a postoji i drugi kontejner oko dvadeset metara sa druge strane", kaže Milan i dodaje da to očigledno ništa ne znači pojedinim komšijama.

Redakciji 021 nedavno se javio jedan Novosađanin sa fotografijom prizora koji, kako kaže, svakog jutra gleda. Naime, njegov komšija svakog jutra baca otpad kroz prozor na travu zajedničkog dvorišta.

Sličan problem je u svim gradskim sredinama, a stanari se protiv nekulturnih komšija bore na razne načine.

U jednoj zgradi na Novom naselju već dugo stoji i upozorenje bahatim stanarima jedne od vertikala, a još specifičniji problem imaju oni koji žive na Beogradskom keju u ulazu br. 15. Iz jednog stana sa četvrtog sprata čitava porodica svakodnevno baca ostatke od hrane kroz prozor, i nisu pomogle ni prijave i više dolazaka komunalne policije, pa su na kraju stanari iz vertikale zastaklili svoje terase!

Problem sa bacanjem otpada kroz prozor je pre svega problem vaspitanja, ali ga je teško rešiti bez kaznenih metoda nadležnih.

Naime, kako za 021 kažu iz Gradske kuće, postoje kazne ukoliko građani narušavaju čistoću i higijenu javnog prostora, ali se one odnose na slučajeve kada se zna tačno ko je učinio prekršaj. Tako je sprovođenje svih kaznenih odredbi otežano, a naplativost slaba. Takođe, odnošenje otpada sa javnog prostora radi se samo kada je reč o divljim deponijama, što je i razumljivo.

"Vanredno odnošenje i uklanjanje komunalnog otpada i uklanjanja divljih deponija ovlašćeno preduzeće (Čistoća) obavlja po nalogu komunalnog inspektora, koji postupa, kako po prijavi građana, tako i po službenoj dužnosti. Prijave koje se odnose na stvaranje nečistoće i nehigijene, kako u stambeno-poslovnim prostorima, tako i na površinama javne namene, dolaze od strane NN lica, ili stanari i građani nerado učestvuju u svedočenju prilikom dokazivanja da je određeno lice učinilo konkretan prekršaj, tako da je vrlo mali broj kazni izrečen po ovom osnovu", navode iz Gradske kuće.

Kako poručuju, kad god dođe do urušavanja higijene grada, trebalo bi obavestiti Gradsku upravu za inspekcijske poslove, ali to nije dovoljno da se problem reši. "Očekuje se saradnja stanara zgrade i građana u postupcima dokazivanja i identifikovanja lica koja čine prekršaje ove vrste", objašnjavaju iz Grada.

Inače, za neodržavanje čistoće i higijene u stambeno-poslovnim prostorima, zajedničkim delovima zgrada, kao i na prozorima, terasama, balkonima i lođama, zaprećene su novčane kazne za stanare - za fizička lica u iznosu od 8.000 dinara, za pravna u iznosu od 50.000 dinara, za preduzetnike u iznosu 30.000 dinara, kao i novčana kazna za odgovorna lica kod preduzetnika i pravnog lica u iznosu od 10.000 dinara.

Kada se radi o bacanju hartije i drugih otpadaka van kanti za sakupljanje otpada ili se na drugi način zagađuje javna površina, za fizička lica predviđena je novčana kazna u iznosu od 8.000 dinara. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Nišlija

    20.04.2015 18:44
    @V
    Zaboravio sam da napišem da se zahvaljujem i cenim što si mom komentaru koji se odnosi na ekologiju dao odličnu ocenu.
  • Nišlija

    20.04.2015 18:37
    @V
    Ja sam napisao da su Srbi u Vojvodinu dolazili iz cent.Srbije, Kosova i Bosne, nisam ni tvrdio da su svi Srbi sa Kosova.
    Ti si tvrdio da smo mi Vlasi, ali po tom sistemu i vi ste onda Vlasi, evo ti dva razloga:
    1) Vlasi i Srbi su na prostore istočne Srbije došli kao slovenska plemena mnogo pre Turaka. To znači da su Srbi koji su pre 350 godina bežali u Ugarsku pred turskom najezdom već bili izmešani sa Vlasima.
    2)Rekao si da su srbi iz današnje Vojvodine naknadno asimilovani. Ako se uzme u obzir da su u Vojvodinu do dana današnjeg najviše od svih dolazili Srbi iz "vlaških krajeva", onda je za očekivati da su od nas najviše i asimilovani. Što opet znači da delimo iste gene.

    Inače moj rodoslov je na prostorima južne Srbije (ne istočne odakle su Vlasi)je beležen u crkvenim knjigama i datira do sredine 18 veka.
  • v

    20.04.2015 16:41
    @Nišlija
    1.Kaznena politika
    2.Podizanje svesti građana:
    a)vaspitavanje dece u školama ( ako treba i kroz poseban predmet o ekologiji i građansko vaspitanje
    b)razne akcije o podizanju svesti
    3.Kontrola proizvodnje i zabrana nekih materijala kao npr. plastične kese.
    4.Graditi postrojenja za reciklažu, što bi imalo i ekonomski efekat.

    za ovo dobijaš odličnu ocenu a za drugo pitanje ću ti samo reći da nisu preci svih današnjih srba došli sa kosova i iz crne gore ( jedno su oni od pre 350 a drugo oni od pre 20 i kusur godina to si zaboravio da napišeš) dok su mnogi preci današnjih srba baš sa ovih prostora (asimilovani naknadno) kao i u mnogim drugim narodima tokom vekova pa tako da ti ta teorija o svim srbima sa kosova ne pije vodu derane! mi svoj rodoslov znamo dok vi vaš do pre 1945 niste ni beležili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti