FOTO: Skupština grada dozvolila veću spratnost zgrada

Na sednici Skupštine grada usvojena je odluka koja će dozvoliti da se u delu Rotkvarije, kod Trščara, izgradi stambeni kompleks sa zgradama visokim čak do devet spratova.
Na sednici Skupštine grada usvojena je odluka koja će dozvoliti da se u delu Rotkvarije, kod Trščara, izgradi stambeni kompleks sa zgradama visokim čak do devet spratova.

Investitori lišeni obaveze da plaćaju 200.000 za parking mesto

Odbornici su danas usvojili predlog izmene i dopune Odluke o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevskog zemljišta, koja predviđa da investitori ne moraju da plaćaju 200.000 dinara ukoliko nisu u mogućnosti da izgrade parking mesto po svakom stanu. Naime, ukoliko investitor zauzme čitavu površinu parcele, pri čemu ne postoji mogućnost da se izgradi parking, investitorima je to sada dovoljan razlog da ne plaćaju ni dinar u budžet Grada.

Novi Sad dobija devetospratnicu

Odbornici su prihvatili izmene plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem, koje su podnete po hitnom postupku na razmatranje. Ove izmene uključuju deo Rotkvarije sa zaštićenim trščarama u predelu od 1,6 hektara zemljišta. Kako se navodi u predlogu izmena, one se donose kako bi se stvorio osnov za "utvrđivanje pravila za izgradnju i preispitivanje visinske regulacije", kako bi se dalje uredila igradnja stambenih zgrada.

Konkretno, deo grada oko trščara, koje su godinama predmet spora njihovih vlasnika i Grada, planira se za nove zgrade i park oko njih, koje bi bile visoke čak do devet spratova, a dozvoliće se i izgradnja poslovnih prostorija. Inače, ove izmene je podržao vlasnik jedne od trščara. U okviru kompleksa, koji je blizu Osnovne škole "Kosta Trifković", planira se i parking i podzemna garaža.

Odbornik Demokratske stranke Goran Radojev kaže za 021 da su ove izmene nastavak urbanističkog urušavanja Novog Sada.

"Pritom nema planova za parking, vrtiće i zelene površine u delovima grada u kojima su potrebni, a sve ih je manje. Praksa grada je da se radi na povećanju kvadrature i spratnosti, što je jasno na primeru planiranog solitera od 11 spratova u strogom centru", rekao je Radojev.

Predsednik GO DS Veljko Krstonošić rekao je za 021 da je opozicija kasno dobila dodatni materijal za današnju sednicu, što je bezobrazluk.

"Izveštaj o radu JKP dobijamo tek nakon devet meseci, što baca sumnju da gradska vlast krije nešto od građana. Nema stabilizacije preduzeća, a što se tiče zapošljavanja, ono se očito nastavlja istim tempom. Izveštaj o realizaciji budžeta pokazuje da grad vode nesposobni i nestručni ljudi, a sredstva koja imaju ne umeju da potroše", rekao je on i dodao da gradska vlast nije dozvolila nikakav kritički osvrt na tri godine rada vlasti, što se pokazalo na Trgu slobode, kada je DS organizovala protest.

Gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je zagovornik podsticanja izgradnje, ali tako da se ne naruši arhitektonsko nasleđe.

"Vidim da je ovde koncept da ne treba da se gradi, i postavljaju se pitanja koliko neka zgrada ima spratova, iako je to na stručnjacima, urbanistima da komentarišu", naveo je Vučević.

On je rekao i da je grad stabilan po pitanju finansija, kao i da bi voleo da postoji što manje koalicija i saveza na nivou grada.

"Voleo bih i da imamo što stabilniju administraciju i na lokalnom nivou. U Novom Sadu je nekad postojala tradicija pravljenja velikih koalicija sa mnogo političkih činilaca, pa smo se kasnije čudili ko nam sedi u Skupštini", rekao je Vučević.

Na sednici je za novog direktora Zavoda za izgradnju grada imenovan dosadašnji član Gradskog veća za finansije Dejan Mandić, dok će funkciju direktora Spensa preuzeti Aleksandar Šukić iz DSS. Nova članica Gradskog veća za finansije postala je dosadašnja načelnica Poreske uprave Novi Sad Aleksandra Radak.

Milenković umesto Fajgelja u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture

Odbornici su danas imenovali za člana Odbora za realizaciju inicijative da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine predsednika Upravnog odbora Exit fondacije Nemanju Milenkovića umesto bivšeg direktora Kulturnog centra Andreja Fajgelja.

Odbornici su takođe dali saglasnost da prolaz u Zmaj Jovinoj ulici dobije ime po Milanu Mladenoviću, kao i da prolaz iza Sinagoge ponese ime po istaknutom istoričaru Pavlu Šosbergeru.

Grupa otpuštenih radnika "Informatike" protestovala je uoči početka sednice ispred Skupštine grada. Oni su za 021 rekli da će ovi prizori i dalje biti vidljivi gde god su i odgovorni političari.

Sednicu Skupštine možete dalje pratiti na 021.rs. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 29.09.2015 11:32
    @Bojan - Neviđeno
    da se nadovežem na tvoj komentar za koji si 100% u pravu!!! U Beču već 30 godina ne može biti izgradnja zgrade bez podzemne garaže sa 2 ili 3 sprata ispod zemlje a o zauzetosti parcele 100% nema govora, pa deca moraju imati slobodan prostor gde da se igraju u okolini zgrade a ne da se provlače među parkiranim autima ili da uopšte nemaju prostor što ovi naši "stručnjaci" smišljaju. Tako je to kada neko naknadno završava kao faks po partijski, sve stručnajci do bola
  • Pauk služba

    29.09.2015 08:28
    će profitirati

    Ni za dosadašnju spratnost zgrada nema dovoljno praking mesta a šta će tek biti kada se spratnost još poveća?
  • gerilac

    27.09.2015 15:40
    falsifikat anonimusu
    Napade ti coveka da je od "bivsih" a on samo sugerisao da se gradjani ukljuce u odlucivanje...a posto znamo kome ovde odgovara belolisticarenje...aj idi nekog drugog lazi da precrtavas listic...precrtavas ti jedan kruzic oko imena onih koji su "ipak malo istiji od ostalih"...a gv.n si sam, i ti i oni od kojih sendvic dobijas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti