Građani kupuju aparate Dečijoj bolnici jer država nema para

Za kupovinu prekopotrebnog aparata za magnetnu rezonancu sa specijalnim inkubatorom namenjenim prevremeno rođenim bebama potrebno je izdvojiti 750.000 evra, koje država nema.

Za zdravstvo u Srbiji, kako su građani već navikli, novca je malo, a ustanove moraju da biraju u koju opremu će da ulože ionako skroman budžet. Tako je Dečijoj bolnici, koja pokriva područje cele Vojvodine i godišnje zbrinjava oko 800.000 dece, potreban magnet i inkubator za pregledanje prevremeno rođenih mališana, a nabaviće ga putem humanitarne akcije sa kompanijama MK Group i TDE Servis.

Makar se tako nada direktor Dečije bolnice Slobodan Grebeldinger, koji za 021 naglašava da se tokom mesec dana akcije prikupilo više od 60.000 evra. Kako dodaje, nabavka ove aparature omogućiće da se pregleda više dece za manje vremena i to bez korišćenja kapaciteta Instituta za onkologiju i Kliničkog centra Vojvodine, kako se sada radi.

"Magnet sa specijalnim inkubatorom za dijagnostiku prevremeno rođenih beba ima veliku cenu, koja je do pre godinu dana iznosila milion i po do dva miliona evra. Tom svotom godišnje pokrajina ukupno raspolaže i racionalnije je uložiti u opremanje više ustanova nego u kupovinu dva aparata. Mi smo nekako bili prinuđeni da na alternativne načine sakupljamo novac za svoju opremu u siromašnoj državi koja ne može sve da isfinasira", kaže Grebeldinger i dodaje da je čekanje nekih boljih vremena u Srbiji za kupovinu ovako bitne opreme neisplativo.

Za opremanje zdravstvenih ustanova u Vojvodini zadužen je sekretarijat za zdravstvo i Uprava za kapitalna ulaganja, ali su sredstva veoma ograničena i nisu sopstvena sredstva institucija, čiji budžeti su ionako skresnuti rebalansom i odbijanjem Republike da prenese novac potreban za funkcionisanje Pokrajine. Kako dodaje, drago mi je što se građani odazivaju na ovu akciju, što je dokaz da ima puno ljudi dobre volje.

"Jako je strašno kada znate da vaše dete staro godinu i po dana nema hitnu potrebu za pregledom na magnetnoj rezonanci, a ukoliko ga regularno zakažete, biće pregledano tek sa tri godine. To je neverovatno i nedopustivo i mi pokušavamo to da prevaziđemo na svaki mogući način", naglašava za naš portal direktor Dečije bolnice.

Nabavkom aparature bavi se Fondacija "Magnet za ljubav", namenjena isključivo ovoj kupovini, a koju vode društveno odgovorne kompanije - MK Grupa i TDE Servis. Inače, nabavkom specijalnog inkubatora, Novi Sad bi postao prvi grad u Srbiji koji poseduje ovaj aparat, a koji bi u standardnim uslovima trebalo da imaju i druge zdravstvene ustanove u Srbiji. Ti aparati, nada se Grebeldinger, trebalo bi da stignu u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u prvoj polovini godine, s obzirom na to kojoj brzinom raste iznos novca na računu Fondacije. Ove želje jesu ambiciozne, ali drugog izbora nema.

"Mi moramo da verujemo i da nastavimo da se jako trudimo, a imamo kraj sebe ljude dobre volje. Zamislite da smo mi sami ono što siromašna država ne može da nam pruži obezbedili Vojvođanima", objašnjava direktor.

Juče je u OŠ "Svetozar Marković Toza" održana donatorska priredba na kojoj je skupljeno oko 150.000 dinara za fondaciju "Magnet za ljubav". Svi zainteresovani da se uključe u akciju mogu da posete sajt magnetzaljubav.rs i saznaju na koje načine mogu da doprinesu ovoj nabavci, potrebnoj mališanima koji su malo požurili u ovaj svet.  (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti