Bivša novosadska uzbunjivačica tvrdi da joj je direktor vratima priklještio ruku

Bivša uzbunjivačica u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika u Novom Sadu Tatjana Đakonov prijavila je policiji nasilje na radnom mestu, nastalo kada je direktor Zavoda navodno zalupio vratima i priklještio joj ruku.

Ona tvrdi da joj je direktor Zavoda u kojem je zaposlena i u kojem je, kao uzbunjivačica, ukazivala na korupciju, 6. januara naneo povrede u predelu iznad šake, zalupivši vrata od kancelarije poslovne sekretarice, pri tome joj poručivši: "Marš napolje!".

Dok ona tvrdi da su joj povređeni ligamenti, za šta ima lekarsku dokumentaciju, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Mirko Šipovac kaže za 021 da do događaja nije došlo.

Đakonov za naš portal navodi da se sve dogodilo oko 11:40 časova, kada je ušla u kancelariju sekretarice i naletela na Šipovca. Ona je od njega, kao novoizabrana predsednica organizacionog Odbora Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, tražila informacije o radnom statusu jedne žene zaposlene na njenoj poziciji, a naišla je, kako kaže, na lošu reakciju.

"Došlo je do nečega što se zavodi kao povreda na radu. Direktor mi je veoma uvredljivo rekao da izađem iz kancelarije, što sam ja odbila, zahtevajući informaciju. U jednom trenutku sam mislila da će me napasti. Onda je zalupio vrata pokušavajući da me istera, a ja sam ih pridržala da se ne zatvore i da me ne udare. Ona su mi priklještila ruku malo iznad šake", navodi Đakonov, koja je potom pozvala policiju. Izjave su date na licu mesta.

Direktor Zavoda Mirko Šipovac kaže za 021 da je došlo do napada na njegove prostorije.

"Gospođa je pokušala nasilno da uđe u moju kancelariju, a ja sam joj rekao da ona nije pozvana da uđe da se obračunava sa jednom osobom koja je kod mene privatno došla. Ona je počela da se raspravlja sa mnom, da preti, ja sam se povukao u svoju kancelariju, a ona je došla ponovo i tvrdila da je napadnuta i mobingovana. Ja sam joj rekao da izađe i da može da radi šta hoće", rekao je on i dodao da postoje svedoci da se ništa što Đakonov tvrdi nije dogodilo.

S druge strane, bivša uzbunjivačica tvrdi da su to laži, te da je jedan svedok i te kako video šta se desilo. Istog dana otišla je u Klinički centar Vojvodine i u Dom zdravlja na Limanu, gde je ustanovljen crveni trag sa unutrašnje strane preko tetiva mišića, a sa strane ruke vidi se otok. Mišićna snaga je, prema nalazima lekara u koje 021 ima uvid, smanjena u tom predelu, a stisak ruke je oslabljen. Kosti nisu slomljene.

  

Ceo slučaj Đakonov je prijavila i Agenciji za borbu protiv korupcije. 021 se obratio Agenciji sa pitanjima o nastavku procedure u ovom slučaju, i još uvek čekamo na odgovor.

Podsetimo da je 021 nedavno pisao o slučaju Tatjane Đakonov. Naime, osnovni sud u Novom Sadu vratio ju je na posao u Zavod prošlog meseca, poništivši kao nezakonito rešenje direktora Zavoda kojim joj je uručen otkaz. Pomenuto rešenje usledilo je nakon što je Đakonov, pomoćnica direktora za pravne poslove, ukazivala na brojne malverzacije u poslovanju Zavoda.

Slučaj Tatjane Đakonov poznat je javnosti još otkako je, pod zaštitom Agencije za borbu protiv korupcije, 2012. godine prijavila nezakonito trošenje budžetskog novca, kao i da je direktor Zavoda, između ostalog, plaćao honorare za nepostojeća predavanja stranačkim kolegama. Odmah pošto je ukazala na malverzacije, njoj je uručeno upozorenje pred otkaz na osnovu navodnog vređanja kolega i koleginica na poslu, a situacija je prerasla u, kako kaže ova uzbunjivačica, mobing.

Da postoje problemi u odnosu Šipovca i Đakonov pokazuje i slučaj poligrafa. Naime, proleća prošle godine direktoru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika nepoznata osoba je izrešetala automobil, a on je upravo Tatjanu Đakonov policiji prijavio kao osobu koja bi mogla da budu sumnjiva. Tatjana je privedena na informativni razgovor i poligraf, koji je prošla i, kako kaže, dokazala da nema nikakve veze sa pucnjavom na vozila direktora.

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad reagovao je aprila prošle godine na slučaj poligrafa, navodeći da se protiv direktora i ustanove vodi hajka sa ciljem diskreditovanja i dovođenjea u vezu sa kriminalom i korupcijom.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • sindikalac 2

    15.01.2016 19:16
    za i protiv
    Postovani " sindikalac" 1 i 3 ocigledno je da ti sa sindikatom imas veze kao ja sa rukovodecim mestom. A o tebi kao pravom "sindikalcu" najvise govori to sto u pricu o sindikatu uvlacis predsednika poslanicke grupe SNS u parlamentu gospodina Babica bez ikakvog razloga. Toliko o sindikatu i politici. I procitaj pa mi reci gde pise da rukovodilac sindikata mora da bude nestranacka licnost .
  • Sindikalac 3

    15.01.2016 14:58
    Sindikat
    Sindikalac 2 bi morao da zna osnovne stvari oko sindikata:
    1. sindikat nije politicka organizacija i ne moze je voditi neko ko je politicki aktivan...bez obzira da li je izabran vecinom. Politicki aktivna licnost moze biti OBICAN CLAN u sindikatu, ali ne neko ko je prvi covek tog sindikata u firmi.

    Zamislite da je Zoran Babic iz SNSa predsednik Sindikata Sloga! To je to poredjenje.
  • sindikalac 2

    15.01.2016 10:00
    izbori
    Sindikalac samo da te obavestim da se predsednik sindikalne organizacije postaje tako sto se tajnim glasanjem izabere predsednik. Verovatno je tako bilo i u ovom slucaju. To je ono sto bi trebao da znas. A politicka opredeljenost je licna stvar i nema veze sa sindikalnim aktivnostima i to treba da znas ako si sindikalac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti