Sve više stranaca u Novom Sadu u potrazi za jeftinijim zdravstvenim uslugama

Razlog je vrlo jednostavan, cene zdravstvenih i stomatoloških operacija mogu da budu drastično niže nego u zemljama Zapadne Evrope ili SAD.
Sve više stranaca u Novom Sadu u potrazi za jeftinijim zdravstvenim uslugama
Foto: Pixabay

Miljan Rakić sa Novog naselja pre desetak dana imao je zanimljiv susret sa jednim Ircem, ispred mesare lokalnog marketa. Pošto žena koja uslužuje na suhomesnatim proizvodima nikako nije mogla da razume mladića, u razgovor se uključio Miljan.

"Najpre sam mislio da je gluvonem, pa teško izgovara reči, ali sam onda nekako razumeo da pita da li ga razumeju na engleskom. Bilo ga je veoma teško razumeti, ali uspeo sam nekako da saznam da želi da kupi šunku. Na pitanje odakle je, saznam da je iz Irske, a na dodatno 'šta radi u Novom Sadu', pokazao mi je na zube", priča nam Miljan. On dodaje da mu je Irac rekao i da je ovde toliko jeftino da mu se isplati da prevali toliki put zbog problema sa zubima, u šta se kasnije uverio i odlaskom kod svog zubara, koji mu je rekao da se i sam okrenuo dentalnom turizmu, budući da je to prilika da dobro zaradi.

Tako su pojedine stomatološke ordinacije razvile čitav mali biznis, gde u sklopu usluge imaju angažovanu osobu za prevoz pacijenata i obezbeđen smeštaj i vodiča.

U jednoj novosadskoj ordinaciji, takva praksa je uspostavljena pre dve godine i imaju u proseku tri pacijenta nedeljno iz inostranstva, koji dobiju besplatan smeštaj i boravak, ukoliko je cena intervencije preko 900 evra, što je, kako objašnjava vlasnik, pacijentima iz inostranstva isplativo. Dolaze, kaže, uglavnom zbog terapija koje su vezane za zubne implantate, izradu krunica i mostova, a do sada je kod njega bilo 150 stranaca.

"Cene u Srbiji su među najnižim u Evropi. Poređenja radi, trenutno su jedino Ukrajina, Gruzija, Jermenija i Albanija jeftinije od nas. Svi ostali su skuplji, Mađari su duplo skuplji. Ako gledamo Evropu kao tržište od 850 milion ljudi, bukvalno smo od duplo do 15 puta jeftiniji. Recimo, lečenje zuba kod nas je od 30 do 50 evra, dok je to u Norveškoj preko 1.000 evra. Imali smo pacijente iz Australije, Kanade, Amerike i Južne Amerike i Afrike, sa svih strana dolaze. Nema pravila. Iz Evrope su uglavnom to Austrija, Nemačka, Švajcarska, a bilo je dosta Engleza, Holanđana i Belgijanaca. Pregovaramo sa klinikom iz Moskve, od Rusa smo četiri puta jeftiniji. Bukvalno, na koje god tržište da se okrenete, videćete da ima uspeha", priča on za 021 uz napomenu da želi da ostane anoniman.

  

Uglavnom dolaze na preporuku ili za njih saznaju preko interneta, a kako objašnjava, strancima je atraktivno to što nisu standardna stomatološka ordinacija, već imaju čitav set pratećih usluga vezanih za dentalni turizam.

"Imamo organizovan doček na aerodromu, imaju besplatan smeštaj ako su usluge preko 900 evra, to je granica. Dovezemo ih u Novi Sad, smestimo u apartmane, za svaki termin u ordinaciji imaju besplatan prevoz do ordinacije. Ima raznih prohteva, svega tu bude, kupe biciklove, pa hoće da ih nose kući autobusom jer je jeftinije, kupe rakiju, beli luk, kilogram oraha, kulen, pa nose kući. Pre neki dan je sleteo Irac i prvo je tražio da ga vozimo da kupi domaće pivo. Nema pravila. Gledamo da se osećaju dobro, da osete gostoljubivost jer u očima Evrope imamo loš PR koji nas prati iz devedesetih. Imali smo pacijentkinju iz Holandije kojoj je porodica rekla da ne dolazi jer je kod nas ratno stanje, pa je proguglala da nije već 25 godina", priča nam iskustvo vlasnik ove stomatološke ordinacije.

"Obično dolaze ljudi koji imaju dugogodišnji problem, ne mogu da se smeju, da žvaću hranu, vuku to godinama pošto ne mogu da reše probleme u svojoj zemlji jer im je preskupo. Dođu ovde i sa celom platom. U poređenju sa našom državom, to je kao kada bi neko naš umesto 3.000 evra dao 400 evra. Dolazi nam uglavnom niža srednja klasa, čistačice, krojačice, radnici u pošti. Oprema  nam je sva uvozna, materijali su svi uvozni", dodaje on.

Kako kaže, ordinacija postoji pet godina, a sa strancima rade od pre dve godine.

"Prethodno smo radili sa Novosađanima i 2013. smo imali prve goste iz inostranstva preko prijatelja iz Nemačke. Novosađanima je mnogo da daju 2.000 dinara da izvade zub, te se premišljaju da li da popiju brufen, pa ih možda prođe, a stranci dođu i bez problema daju 3-4.000 evra i pritom izađu zadovoljni, zahvalni i nasmejani. Tako smo uvideli da je to tržište kojem se moramo okrenuti ako mislimo da zaradimo pristojno", dodaje on.

Jedan Norvežanin je bio šokiran cenama, pa je fotografisao cenovnik da nosi kući da pokaže, nije jednostavno mogao da veruje. Iako stranci imaju socijalni program gde im osiguranje pokriva većinu usluga, opet im je ovde jeftinije. U Subotici postoji ordinacija koja radi samo sa Norvežanima te posluju u sklopu hotela, zaposleni moraju da govore norveški.

Mađarska je inače začetnik dentalnog turizma, te čak postoji selo na pograničnom delu u kojem je svaka kuća stomatološka ordinacija, dok u Hrvatskoj u pograničnom delu prema Italiji, Italijani odlaze organizovano autobusima zbog trostruko nižih cena. U Mađarskoj vlada subvencioniše ovakve usluge, dok u Turskoj imaju dugoročnu strategiju.

Osim kod zubara, u Novi Sad stranci neretko dolaze da skinu dioptriju, dok je Beograd vodeća destinacija za promenu pola. Pomama za plastičnom hirurgijom koja može da pomogne da se neko oseća lepše i sigurnije u sebe nije zaobišla ni Novi Sad, a za strance su takve usluge ovde posebno jeftine, operacije su i do četiri-pet puta povoljnije nego na Zapadu.

Novosadski plastični hirurg Dimitrije Panfilov koji sedam godina ima kliniku za plastičnu hirurgiju, kaže da u Novi Sad dolaze iz najrazličitijih država, upravo zbog cena, a da najčešće rade operacije nosa, dojki, fejs lifting i povećanje penisa.

"Dolazili su iz Hrvatske, Austrije, Švajcarske, Nemačke. Nedavno mi je bio pacijent iz Južne Afrike, došao je sa svojom majkom na fejs lifting, prešao 14.000 kilometara, bio u hotelu i ostalo mu je još para, mnogo više nego da je to uradio u Kejptaunu. Iz Teksasa i iz Kalifornije su bili nedavno. Na povećanje penisa uglavnom dolaze stranci", dodaje on za 021.rs.

  • Legalno je

    14.06.2016 19:00
    Novosadjanin
    Privatna zubarska ordinacija je poreski obveznik Srbije, plaća poreze i doprinose zaposlenih, ako udje u sistem pdv platiće i to! Neka rade i zaradjuju ,svaka čast!
  • bletooth

    27.02.2016 02:09
    Po meni je ovo odlično neka rade ljudi. Naši stomatolozi ostvare lepu zaradu a njihova klijentela ostavi u Novom Sadu i još neki dinar na ugostiteljske i druge usluge. Svima lepo.
  • Rusofil_IQ0

    26.02.2016 21:43
    Tacno je da je kod nas "jeftino" ali nivo i kvalitet usluga kod 85% je katastrofalan! kad cujem price poznanika, ap i meni sta su predlagali, strasno... na kraju sam nekako nasao dobrog stomatologa, koja je u toku sa vremenom i inavacijama, ostali su kriminal!!!
    Predlazem da se raspitate na fakultetu ko obecava i ko prati a ne budi zube kao pre 50 godina
    Takodje hirurzima ne verujte, gledaju da vas oderu, vade zub i uglavljuju vestacke za 5x vise para! uopste se ne trude na izlece zub!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti