Novosađani uredno plaćaju porez, iako nemaju ni rešenja

Novosađani još nisu dobili poreska rešenja za prvu, a već se spremaju za plaćanje druge rate poreza na imovinu, za koju je rok 15. maj.
Rok za uplatu prve rate, u iznosu poslednje prošlogodišnje, istekao je 17. februara, a u Gradskoj poreskoj upravi kažu za 021 da je već uplaćeno oko 70 odsto ukupnog iznosa koji je predviđen naplatom od 143.244 obveznika.
 
Inače, ne postoji nikakav zakonski rok koji definiše kada poreske uprave moraju da obračunavaju porez, pa samim tim pravno ne postoji kašnjenje rešenja - ali to ne sprečava državu da građanima definiše rokove za plaćanje ovog troška.
 
Kako za naš portal dodaju u GPU, Novosađani su veoma redovne platiše, što pokazuje podatak da je procenat naplate poreza na imovinu fizičkih lica za 2015. godinu iznosio više od 90 odsto.
 
Zbog čega je ovaj procenat visok može da objasni Novosađanin Stevan S. (53), koji je porez uplatio u poslednjem zakonskom roku, pre nego što na njega stignu prinudna izvršenja.
 
"Nemam naviku da redovno plaćam porez, a poslednjih godina sačekam poslednje upozorenje i gužve na šalterima uprave za plaćanje poreza. Platim porez kako ne bih u budućnosti imao problema s prinudnom naplatom i izvršiteljima", kaže Stevan i dodaje da je strah od izvršitelja u poslednje vreme postala najveća motivacija za izmirivanje obaveza, pa makar to činili i zaduživanjem.
 
U Poreskoj upravi navode da će se potruditi da rešenja na adrese Novosađana stignu što pre.
 
"Napominjemo da za građane ne može predstavljati otežavajuću okolnost to što na početku godine ne poseduju rešenja, obzirom da Zakon o porezima na imovinu nalaže da do donošenja rešenja za 2016. godinu obveznik porez plaća akontativno u visini četvrte rate obaveze utvrđene rešenjem za 2015. godinu, pa samim tim mu se ne obračunava kamata, ukoliko je akontativno zaduženje izmirio sa danom dospeća", navode u GPU.
 
Inače, dugogodišnji problem u naplati poreza na imovinu predstavlja neprijavljivanje i nedostatak kontrole imovinskog poseda, što dovodi do lažne statistike i pojedinaca koji uopšte ne plaćaju porez.
 
Kako bi obračunala ko sve plaća porez na imovinu, Gradska poreska uprava mora da analizira i pripremi sve prijave i izmene u imovini koju su podneli građani. Krajem prošle i početkom ove godine pristiglo je 3.872 novih poreskih prijava građana, što je dosta veći broj u odnosu na isti period prošle godine. 
 
Žalbe mahom uzaludne
 
U Poreskoj upravi kažu za 021 da je na ukupan broj donetih rešenja zaprimljeno 399 žalbi građana.
 
"Žalbe poreskih obveznika se u glavnom odnose na visinu utvrđene poreske obaveze, što ih u većini slučajeva čini neosnovanim, s obzirom na to da je prosečna tržišna cena kvadratnog metra nepokretnosti u zoni utvrđena u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu", zaključuju u GPU.
 
Da ima i veoma opravdanih žalbi pokazuju i brojna iskustva građana koji su rešenja o porezu dobijali na ime mrtvih članova porodice. Porez su dobijali i mrtvi kako zbog pogrešnih podataka zavedenih u Katastru, tako i zbog računa za Informatiku, preduzeća iz kojeg stižu podaci o imovini.
 
Bizaran slučaj Novosađanina čija preminula supruga je dobila poresko rešenje na imovinu koju nema pročitajte u našem tekstu OVDE.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
  • Mi smo ovčice

    11.03.2016 13:15
    da
    Beeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
  • torrente

    10.03.2016 22:06
    Koje rešenje?
    Neznam kako i kada uručuju rešenja ali ja nisam primio ni ono za 2015, a kamoli ovo za tekuću godinu! Uz to platio sam taksu od 600 din na žalbu koju sam uredno podneo u roku pre DVE godinie a oni se nisu udostojili ni da mi odgovore u razumnom roku. Bitno je da su pare uzeli, i to ne samo meni, već mnogima koji su žalbe podneli. Jednom rečju banda lopovska!
  • nn

    10.03.2016 22:03
    Iskustvo
    Kad smo kod NS poreske sluzbe. Lep I nelep slucaj.
    IT covek iznad Arene mi je kulturno I profesionalno pomogao da mi se otvori onlajn uvid u moj privatni racun. Hvala najlepse jos jednom!!
    Onaj portir sto stoji na vratima na 3.? spratu iznad Arene ne samo da ne zna da uputi korisnika (mene) na saltersku salu kod SNP-a, nego je I ekstremno neprijatan. Verovatno je zanat naucio od nekoga ko je svoj zanat naucio odmah posle 2. svetskog rata. Apelujem na njegove pretpostavljene da ga malo pogledaju I (koliko je moguce) dovedu u red. On je I vase licno I organizacijsko ogledalo.
    Pozdrav iz daljine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti