Troje dece u bolnici, sedmoro odraslih umrlo zbog gripa

Troje dece, sa potvrđenom infekcijom virusom gripa, hospitalizovano je u Dečijoj bolnici u Novom Sadu, dok je kod pacijenata starije životne dobi u Vojvodini registrovano 7 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine reč je o virusima gripa tipa AH1N1, AH3 i tip B, a epidemija je krenula početkom februara, da bi prošle nedelje dostigla svoj vrhunac, pogotovo u Sremskom i Severnobanatskom okrugu, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

"Sa početkom rada predškolskih, školskih i drugih koletiva u punom obimu, realno je i očekivati povećanje broja obolelih od gripa, što je uobičajeno za ovo doba godine. U skladu sa tim, pоrеd prеpоruка zа јаčаnjе imunitеtеtа, važne su оpštе mеrе prеvеnciје: držаnjе оdstојаnjа, higiјеnа disајnih putеvа i ruкu, kao i povremeno prоvеtrаvаnjе prоstоriја, izbegavanje dužeg boravka u manjim i neprovetrenim prostorijama sa većim brojem ljudi. Budući da je inkubacija kratka, oko 2 dana, a period zaraznosti traje od dan pre pojave simptoma do 5 dana od početka bolesti, bolesna deca bi trebalo da ostanu kod kuće, a samo deca sa težom kliničkom slikom se javljaju svojim pedijatrima radi praćenja nalaza na plućima", poručili su iz Instituta.

Zbog gripa krenulo zakazivanje kod pedijatara

Iako je najavljeno da će zakazivanje pregleda kod pedijatara u Domu zdravlja krenuti naredne nedelje, usled sve većih gužvi zbog epidemije gripa, zakazivanja su već počela, saznaje 021 od načelnice pedijatrijske službe Doma zdravlja Vesne Vuleković.

"Baš zato što su velike gužve i što se puno čeka, odlučili smo da već počnemo i zvanično sa zakazivanjem. Mi uvek gledamo da li je dete malo, da li je kontrolni pregled, u kakvom je zdravstvenom stanju dete, jer nikako ne želimo da na primer dete koje dođe na kontrolu dugo čeka pa da se usput ponovo razboli", kaže ona. Navodi da sada lekar po smeni pregleda i preko 50 dece, dok je uobičajeni broj oko dvadeset.

Roditelji koji su ovih dana vodili decu kod lekara kažu da su gužve velike, jer dolaze i oni koji su zakazali pregled i oni koji za to nisu znali.          

Simptomi infekcije su visoka temperatura, glavobolja, povraćanje, bolovi u stomaku, kašalj, a kako su velike gužve u čekaonicama, lekari savetuju da roditelji imaju strpljenja, prate zdravstveno stanje svog deteta i sačekaju dva dana pre nego se obrate lekaru. U slučaju pоgоršаnjа кliničке sliке bоlеsti potrebno je оbrаtiti se izabranom lекаru.

Autor: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • sremica

    14.03.2016 16:43
    Preživela sam ovaj H1N1 a sad po nekad poželim da nisam! Naše zdravstvo je dno dna, zato insistirajte na prijemu u bolnicu ili prosto banite noću u hitnu, neće moći da vas odbiju!!!
  • To

    13.03.2016 17:14
    sto ste
    smanjili broj primljenih pacijenata po lekaru u jednoj smeni, ne znaci da ce biti manje obolele dece, nego da ce vise roditelja traziti alternativno resenje, odnosno okrenuce se privatnim pedijatrima. Inace, ovaj savet da dete posmatrate kod kuce 2 dana je potpuna besmislica. Pa prehlada galopira za nekoliko sati, a ne za nekoliko dana, svasta.
  • ana

    13.03.2016 14:23
    hronoicnim bolesnicima treba da daju lekove bez lekara bar 6 meseci na osnivu knjižice. idemo samo da pokupimo viruse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti