Kladionice koje su preblizu novosadskih škola izgubiće dozvolu za rad

Gradska uprava za obrazovanje odobriće sredstva školama koje žele da utvrde da li se kladionice u okolini škole nalaze na zakonskoj udaljenosti manjoj od 200 metara.
Iz Kabineta gradonačelnika za 021.rs kažu da ukoliko se utvrdi da je udaljenost manja od 200 metara, škola će podneti prijavu Poreskoj upravi, koja vrši nadzor nad radom kladionica.
 
"Poreska uprava će proveriti da li su ispunjeni uslovi za obavljanje delatnosti u skladu sa Zakonom o igrama na sreću, i ukoliko se potvrdi da je udaljenost manja od 200 metara, kako Zakon propisuje, pokreće se prekršajni postupak i oduzima dozvola za rad", poručeno je iz Kabineta gradonačelnika.
 
Da za ovu akciju postoji potreba, pokazuje istraživanje psihološkinje Jasmine Leković, koje je ustanovilo da među 790 novosadskih osnovaca i srednjoškolaca, skoro polovina odlazi u kladionice i kockarnice.
 
"Istraživanje smo sproveli među učenicima od petog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Skoro polovina igra igre na sreću, međutim alarmantan podatak je da četvrtina ispitanih učenika ima patološki problem sa kockanjem", kaže Lekovićeva.
 
Najmlađi registrovani zavisnik od kocke imao je 12 godina, a on je patološki igrao rulet u društvu oca. Kako je pokazalo istraživanje, maloletnici počinju da se klade i kockaju između 10. i 14. godine.
 
"Počinju da se klade zbog uticaja prijatelja, čak 78 odsto njih se kocka u društvu. To je osetljiv period odrastanja, jer će deca učiniti razne stvari kako bi bila prihvaćena. Pri prvim odlascima ne moraju se nužno kladiti, nego odu na piće, ali već posle nekog vremena odigraće neki tiket, pa će preći na aparate ili rulet, jer je sve to povezano u jednom objektu", objašnjava ova psihološkinja i dodaje da veliku ulogu imaju roditelji zato što neka deca od njih nauče kako da popunjavaju tikete.
 
Zakon i izmene zakona
 
Prema Zakonu o igrama na sreću, maloletnicima je zabranjen ulaz u kladionice i kockarnice, što važi i za igru igara na sreću. Međutim i samo istraživanje pokazuje da se ta odredba ne poštuje, na šta upozorava i Lekovićeva.
 
"Očigledno je da se Zakon ne poštuje, jer recimo, tiket deci mogu uplatiti punoletne osobe, ali kada imate dvanaestogodišnjaka, koji patološki igra rulet, znači on mora biti kraj ruleta, onda imate ozbiljan problem. Međutim, nije reč samo o tome da se krši odredba zakona koja zabranjuje pristup igrama na sreću, nego postoje i druge stvari sa kojima javnost nije upoznata. Prema našem Zakonu, unutar objekta treba da postoji veliki plakat o prevenciji bolesti zavisnosti, kao i kontakt ustanove koja može da im pomogne. Flajeri i brošure bi trebale da se nalaze na uplatnim pultevima, ali naravno, to apsolutno nigde ne postoji", ističe naša sagovornica.
 
Ona dodaje da bi i zaposleni kod priređivača igara na sreću trebali da budu obučeni da prepoznaju kada neko postaje zavistan od igara na sreću, ali da ni to ne postoji.
 
U toku je priprema izmena sadašnjeg zakona, a najviše pažnje se posvećuje "odgovornom kockanju". Postoji predlog da igrači mogu sami sebe da ograniče, odnosno da odrede godišnju svotu novca koju bi mogli da potroše, a ukoliko bi zaposleni dozvolili kockanje izvan granice, mogli bi da traže povraćaj novca. 
 
Dešavali su se slučajevi u kojima su maloletnici krali novac od roditelja i trošili ih u kockarnicama. Prema izmeni zakona, roditeljima bi se omogućilo da zahtevaju povraćaj novca, nakon što se utvrdi da ga je maloletnik zaista potrošio na kockanju, što je lako s obzirom na video nadzor u objektima.
 
Takođe, zbog sigurnosti maloletnika, izmenjeni Zakon bi predviđao da se kladionice i kockarnice odvoje, jer, kako objašnjava Lekovićeva, deca uglavnom počinju sa popunjavanjem tiketa, ali ubrzo prelaze na aparate i rulet, kako bi povratili izgubljeni ili dobili još novca.
 
Patološko i odgovorno kockanje
 
Jasmina Leković za 021.rs objašnjava da je veliki problem što igrači ne prepoznaju razliku između patološko i odgovorno kockanje.
 
"Razlika nije tako mala. Naime, kod patološkog kockanja igrač ne zna da stane ni kad dobija, a kad počne da gubi onda pokušava da se 'vadi', da pozajmljuje, da se zadužuje ili krade, i tada postoji već veliki problem. Kod odgovornog kockanja postoji svest o tome da je reč o razonodi i zabavi, igrači odrede sebi količinu novca koju će potrošiti, i koju neće pokušati da vrati. Kod nas kladionice i kockarnice načelno propagiraju odgovorno kockanje, ali bojim se da ni sami poslodavci ili radnici ne znaju šta je to, tako da sve ostaje na priči, a konkretno se ništa ne dešava", zaključuje Lekovićeva.
 
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
  • ĐURA

    10.02.2017 09:02
    GRADONAČELNIĆE
    Svaku DOZVOLU je POTPISAO VAŠ RADNIK!!!!
  • Pavle

    24.03.2016 15:09
    Ima još jedan problem u nizu, a to je što zavisnika karakteriše da ga ne bi zaustavilo ni 10 kilometara.
    Pohvaljujem povratak glasačke opcije u komentarima, koliko god botovi devalvirali njeno postojanje.
  • ex chapman

    24.03.2016 13:40
    sve kladionice i kockarnice treba da izgube dozvolu za rad jer ih drže ili kontrolišu mafijaši. svaka budala koja troši svoj novac po tim rupama svesno ili nesvesno finansira kriminal. a država to licencira. i onda izlaze sa ovakvim idiotksim predlogom: škola pored koje je kladionica treba tu kladionicu da prijavi pa se tek onda pokreće postupak. samo što pre toga "gazda" poseti direktora škole i održi mu lekciju iz merenja rastojanja između dva objekta! kladim se da će rezultat akcije biti da nijedna kladionica nije preblizu škole!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.