Mladi karatista pobedio prognoze lekara i postao državni prvak

Osamnaestogodišnji Jovan Simić iz Novog Sada nedavno je postao prvak Srbije u borilačkoj veštini kate u seniorskoj konkurenciji, uprkos predviđanjima doktora da nakon operacije više nikad neće moći da se bavi ovim sportom.
Na takmičenju održanom u Paraćinu pre dve nedelje, ovaj Novosađanin je osvojio titulu seniorskog prvaka Srbije, čime je postao jedan od najmlađih šampiona među seniorima. Time je Simić zatvorio krug, jer je postao prvak Srbije u svim starosnim kategorijama. 
 
Međutim, nakon povrede na prvenstvu 2014. godine, doktori su primetili da su mu kukovi pet centimetara niže nego što bi trebalo, zbog čega mu je rečeno da više neće moći da se bavi karateom.
 
"Takvi slučajevi su veoma retki, to se dešava jednom od milion ljudi i desilo se meni. Tada mi je rečeno da više ne mogu da se bavim karateom, jer posledice mogu biti katastrofalne. Svaki put kada dignem nogu više od 90 stepeni dolazi do trenja čašice i stvara se zadebljanje. Ta spoznaja je za mene bila prava tragedija, nisam znao kako da trošim energiju koju sam imao i tako sam odlučio da, bez obzira na sve, nastavim da se bavim onim što volim. Ne kažem da je to bila pametna ideja, ali sam učinio po svom iako su se doktori protivili", priča Simić za 021.rs
 
 
Kada se nakon godinu dana vratio na analizu, doktori su utvrdili da su se zadebljanja povukla, zbog čega su bili u šoku. Kako kaže, ono što ga je sve vreme vodilo jeste želja za novim medaljama i uspehom.
 
"Zaista sam imao jaku želju da uspem i da se izborim sa tim što me snašlo. Do tada sam osvajao peta mesta na evropskim prvenstvima, ali sam želeo medalju, da sam je ranije osvojio, možda bih odustao. Nisam trenirao da bih smanjio zadebljanja, nego da se vratim jači u karate. Bitno je istaći to da sam morao da potpuno redukujem ishranu, počeo sam da radim jogu i da meditiram, dakle bilo je potrebno puno truda", kaže mladi karatista.
 
Dok nije dospeo na listu stipendista Ministarstva sporta i omladine, njegovi roditelji su za takmičenja morali da izdvajaju novac uglavnom iz svog džepa. Simić za 021.rs ističe da ulaganja nisu velika, ali su stalna.
 
"Kod nas se u ovaj sport, za razliku od ostatka sveta, veoma malo ulaže. Roditelji nekad nemaju da plate dva-tri računa, pa se iz toga izrodi veliki dug na kraju godine, zbog čega su primorani da dižu kredite i slično. Ne radi se samo o finansijskom, nego i porodičnom problemu. Međutim, kada dospete u seniorsku konkurenciju, onda se sve to vrati i počnu ulaganja od strane Karate federacije i ostalih. Ja sam imao sreću da mi pomogne grad i neki privatnici, ali mnogi tu šansu nemaju", navodi on.
 
 
Naš sagovornik kaže da mu je za prevazilaženje svih problema sa kojim se suočio bila potrebna mentalna snaga, koju duguje karateu.
 
"Za razliku od ostalih sportova, koji se baziraju na fizičkoj spremi, karate je skoro 70 odsto mentalni sport. Bitna je tehnika, šta uradite do 15. godine - uradili ste, sve posle toga je nadogradnja. Naravno, bitna je spremnost organizma za naporan rad", objašnjava Simić i dodaje da razliku između prvog i petog mesta čini vera u sebe i pristup takmičenju.
 
Iako je do sada bio prvak Srbije u svim starosnim kategorima, tri puta osvajao prvenstvo Balkana, te tri puta osvajao medalje na evropskim ali i svetskim takmičenjima, ovaj mladi sportista ističe da medalje za njega tek dolaze.
 
"Medalje i uspesi tek dolazi, jer sam na početku svoje seniorske karijere. Na naredno prvenstvo odlazim rasterećen, idem da učim od starijih, ali svakako imam želju da dospem u borbu za medalju. Ja nemam šta da izgubim, ne osećam pritisak, a stariji takmičari kada vide da treba da se bore protiv trećeg u svetu u kategoriji mlađih seniora, onda oni osete pritisak. Naravno, kruna karijere za svakog sportistu je olimpijska medalja, tako da očekujem i učešće na Igrama u Tokiju 2020. godine", kaže Simić.
 
Inače, Simići su borilačka porodica, jer je njegova sestra, Jovana, takođe srpska reprezentativka i šampionka, dok se njihov otac Dobrivoje bavio džudoom. Zajedno sa svojom sestrom je osvojio preko hiljadu medalja.
 
Pobedivši u pet mečeva na prvenstvu Srbije sa rezultatom 5:0, Jovan je obezbedio učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, koje će se održati od 5. do 8. maja.
 
Autor: Zoran Strika - strika@021.rs
  • @peki

    27.05.2016 17:40
    a u tekstu se covek zahvalio i nrkim privatnicima i sponzorima
    citas na preskok¿
  • peki

    13.04.2016 08:41
    pare
    Veoma je zanimljivo kako se navodi da su sve iz svog dzepa placali ali malo ko zna da to nije u potpunosti tacno...
    Svaka njemu cast ali trebao bi da se zahvali nekim ljudima koji su ga dotle doveli sam u Srbiji ne mozes nista da uradis ...
  • Jovanov otac

    13.04.2016 08:41
    Prava informacija oko povrede
    Autor komentara: ,,neko ko zna", ,,zabrinuta mama" nije dala tačne informacije o Jovanovoj povredi !
    - Jovanova povreda ima dijagnozu: ,, St. post artroscopiam coxae sin." na oba kuka.
    - 31. 07. 2014. urađena je operacija artroskopskom metodom samo na levom kuku, sa biopsijom (a ne na oba) na institutu ,,Banjica". Na MR se sumnjalo na benigni tumor ali je biopsijom utvrđeno da je u pitanju samo ozbiljnija pivreda!
    - Jovan se procesom fizikalne rehabilitavije oporavio u rekordnom roku od 40-tak dana i počeo odmah da trenira karate.
    - Osim navoda u članku, razlog povrede je i intenzivni i predozirani treninzi za njegov uzrast, nestručan rad sa njim... Zato roditelji pazite kom treneru dajete svoje dete da radi sa njim!
    - Bili su ti najteži trenuci u mom životu a na ponovljenim snimku MR, nakon 1 god. od operacije, pokazuje da se otoci na čašicama kukova smanjunu, tj. nestaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti