Skoro polovina Novosađana za uvođenje trećeg stranog jezika osnovcima

Polemika koja se nedavno povela u stručnoj javnosti o razdvajanju predmeta Tehničko i informatičko obrazovanje na dva zasebna, kao i o mogućem ukidanju drugog stranog jezika od petog osnovne nije ravnodušnim ostavila ni građane, pre svega roditelje.

Anketa agencije Ninamedija, koju je naručio portal 021, pokazuje da  stanovnici Novog Sada u većini nisu za to da se ukine drugi strani jezik osnovcima, a skoro trećina smatra da bi informatiku trebalo uvesti kao poseban predmet i pre petog razreda.

Prema ovom istraživanju, čak 79% Novosađana ne podržava ukidanje drugog stranog jezika od petog osnovne, dok je sa ovim predlogom saglasno 17% ispitanih.

Ukidanje drugog jezika u većoj meri nego ostali podržavaju najmlađi ispitanici, do 29 godina starosti, dok se sa porastom stepena obrazovanja povećava broj ispitanika koji smatraju da ne treba ukinuti drugi strani jezik.

Podeljeno je mišljenje Novosađana o uvođenju trećeg stranog jezika u osnovne škole kao fakultativnog predmeta - polovina se sa navedenim ne slaže, dok je nešto manje onih koji to podržavaju (43%). Veća podrška primetna je među ženama, a sa porastom stepena obrazovanja uočava se porast podrške ovom predlogu.

Razdvajanje informatike i tehničkog

Dve trećine ispitanika je pri stavu da treba razdvojiti informatiku od tehničkog i to su većinom muškarci, građani starosti od 18-29 godina, oni sa višim obrazovnim nivoima i stanovnici gradskih naselja. Svega se petina sa pomenutim predlogom ne slaže, a 13% nema jasan stav po ovom pitanju.

Posmatrano po pojedinačnim razredima, uočava se da je najveći broj Novosađana mišljenja da informatiku kao zaseban predmet u osnovnoj školi treba uvesti u petom razredu (40% ispitanih deli to mišljenje). Kada se razredi grupišu u grupe od po 2 razreda i frekvencije saberu, uočava se da je najveći broj ispitanika pri stavu da je najpogodniji period za uvođenje informatike od petog do šestog razreda. Na kraju, kada se frekvencije prikažu zbirno za prva i poslednja četiri razreda osnovne škole, može se uočiti da je blizu 60% onih koji smatraju da informatiku treba uvesti u periodu od petog do osmog razreda, dok je 30% onih koji se slažu da je to potrebno učiniti u prva četiri razreda.

Istraživanje agencije Ninamedija, koje možete pogledati u foto-galeriji, rađeno je od 19. do 21. aprila. Anketirano je 900 punoletnih građana Novog Sada i prigradskih naselja.

Zašto uvođenje informatičkih sadržaja od najranijih uzrasta?

Podsetimo, razdvajanje tehničkog i informatičkog obrazovanja (TiO) na dva obavezna predmeta izazvalo je polemike u stručnoj javnosti.

Društvo pedagoga tehničke kulture smatra da bi zbog tog poteza 50 odsto nastavnika TiO postalo tehnološki višak. S druge strane, u ministarstvu prosvete kažu da će informatiku predavati postojeći nastavnici, a da će oni za koje se utvrdi da nemaju potrebne digitalne kompetencije morati da ovladaju potrebnim znanjima i veštinama ili da predaju izborne predmete.

Razdvajanje TiO na dva predmeta samo je deo inicijative čiji je cilj razvijanje digitalnih kompetencija i jačanje informatičke pismenosti đaka. Predviđeno je osavremenjavanje programa informatike, kao i revidiranje istoimenog izbornog predmeta koji đaci imaju u sedmom i osmom razredu, sa idejom da se u okviru njega uči programiranje. Predlog je i da se informatički sadržaji ubace kao obavezni u mlađim razredima osnovne škole (od prvog do četvrtog razreda) i to u postojeće predmete, sa prevashodnim ciljem da deca znaju kako bezbedno da koriste internet i informaciono-komunikacionu tehnologiju uopšte.

U Društvu pedagoga tehničke kulture, međutim, smatraju da iza cele inicijative stoji Društvo informatičara, koje već nekoliko godina pokušava da dokaže nedokazivo - da je starija kokoška od jajeta i da informatika može bez tehnike i obrnuto.

Autor: 021.rs

  • Бачван од памтивека

    28.04.2016 17:08
    мош мислити
    Мош мислити како је квалитено урађена ова анкета кад на оваку глупост ни коментар немам. Укинути други језик,направити посебне школе за надарену децу у које ће се прелзати радом тестова. И забранити преамбициозним родитељима да очекују од просечног детета да буде вуковац,немогу сви да буди инжењери неко мора да буде и зидар.
  • Circe

    28.04.2016 12:03
    Engleski cetiri puta nedeljno
    - Engleski cetiri puta nedeljno.

    - Drugi strani jezik samo ko izrazito zeli u to u formi slobodnih aktivnosti.

    - Treci iskljucivo od srednje skole i to u skolama za nadarene.

    - Gramatika samo informativno i to za oni koji se opredeljuju za dalje proucavanje jezika

    - Informatika VISE, SAVREMENIJE I BOLJE. Bez obzira na to sta roditelji misle, deca nemaju pojma da izvedu osnovne radnje na racunaru ukoliko se ne ticu Fejsbuka ili omiljene video igre (informacija iz prve ruke)

    - napolje sa: gradjanskim, veronaukom, trecim casom fizickog vaspitanja, tehnickim koje nije informatika ili snalazenje u saobracaju.

    - kao izborni predmeti u osnovnoj: domacinstvo, prva pomoc, snalazenje u prirodi, pismenost na internetu

    - kao izborni predmeti u srednjoj: IT, licne finansije, kulturoloske studije, gradjansko koncipirano kao: osnovna prava i obaveze gradjana, ali i - kako se stoji u redu, kako se parkira kao pristojna osoba, kako se cuva sredina, kako se ostvaruju gradjanska prava, popunjava formular, vadi pasos, licna karta, ponasa na aerodromu...
  • Ristana

    27.04.2016 18:30
    ajd nek bude!
    Ih! Uhvatili smo se tehničkog i drugog stranog jezika u osnovnoj školi, to nam je kao najveći problem u našem obrazovnom sistemu. Šta ćemo sa svim onim velikim školama koje niču kao pečurke posle kiše. Šta ćemo sa nekim doktoratima...Da, da...ipak je tehničko u osnovnoj školi "najveći probelm" u našem obrazovnom sistemu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.