Uprava Visoke poslovne škole fizički napala v.d. direktora i novinare

Danas oko 10 časova u Visokoj poslovnoj školi došlo je do fizičkog okršaja prilikom preuzimanja dužnosti direktora ove škole.

Radnici zaposleni u upravi napali su Patrika Drida, koji je postavljen za v.d. direktora, kao i novinare koji su došli da isprate događaj. Kako za 021 priča izvor iz škole, do incidenta je došlo kada je v.d. direktor Patrik Drid, koga je legitimno izabrala pokrajinska Vlada na sednici održanoj 13. aprila ove godine, došao da preuzme funkciju.

"Patrik Drid je znajući atmosferu u školi došao da preuzme funkciju zajedno sa novinarima, odnosno svedocima, i kao što je očekivano, ispao je skandal. Došao je do direktorkine kancelarije i tražio je da stupi na dužnost, ponevši sve potrebne dokumente. Sada već bivša direktorka Dragica Tomić odgovorila je da je njeno razrešenje neustavno jer je navodno narušena autonomija škole, te da je Ustavnom sudu podneta žalba. Međutim, rešenje o razrešenju postaje pravosnažno danom objave u Službenom glasniku, što se desilo još 20. aprila, a prema važećem zakonu nikakva žalba ne odlaže izvršenje rešenja", kaže izvor.

Patrika Drida i okupljene novinare su zatim i fizički napali radnici uprave škole okupljeni u direktorkinoj kancelariji. Prema rečima novinara "Blica" Miloša Stanića koji je bio na licu mesta, prvo su ih sve psovali nazivajući ih plaćenicima, a zatim su ih izgurali iz odeljenja uprave škole.

"Jedna gospođa nam je prišla i vikala da mi ne znamo ko je ona i sa kim imamo posla i pitala nas ko nas plaća da pratimo ovaj događaj. Zatim je otišla po moju novinarsku legitimaciju da je fotografiše kako bi mogla da me tuži, ali time mi je i zloupotrebila lične podatke pa sam pozvao policiju. Dragica Tomić je sve vreme bila u raspravi sa direktorom koji je došao da preuzme funkciju", objasnio je Stanić.

Prema drugoj verziji, policiju je pozvao sekretar škole Zoran Lazić, jer su navodno novinari uzurpirali školu i nepozvani ušli u nju. Policiji su izjave dali sami novinari ali i Patrik Drid, koji je tražio objašnjenje na koji način on sada može da stupi na funkciju.

Prema nezvaničnim saznanjima, policija je zatim pitala svoje nadređene šta dalje da rade u vezi sa ovom situacijom, a nadređeni su im rekli da je to stvar Ministarstva prosvete. Naime, pokrajinski sekretar treba zvanično od policije da traži asistenciju za v.d. direktora kako bi mogao da stupi na funkciju.

Iz same Visoke poslovne škole oglasila se uprava na čelu sa bivšom direktoricom Tomić, a u saopštenju stoji da je odluka o njenom razrešenju neustavna te da je zbog toga podneta tužba protiv Vlade Vojvodine Višem sudu u Novom Sadu. U dopisu se navodi da je policija pozvana jer su novinari "bez legitimisanja provalili u školu, zbog čega nisu znali da li su to pravi novinari i da li je škola ugrožena".

NDNV reagovao na napad na novinare

Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo napad na reportere koji se danas desio u Visokoj poslovnoj školi. To medijsko udruženje je poručilo da zahteva da se napad oštro sankcioniše u skladu sa zakonom.

Saradnica direktorke Visoke poslovne škole Dragice Tomić, Milka Imbronjev, uputila je uvrede i pretnje foto-reporteru agencije Beta Draganu Gojiću i novinaru Blica Milošu Staniću, a potom je, u nameri da im onemogući rad, i fizički nasrnula na njih. Direktorka Tomić nije uzela u zaštitu novinare”, navodi se u saopštenju.

NDNV insistira da ovaj incident bude procesuiran do kraja, i da odgovorni za njega na primeren način budu kažnjeni.

Autorka: Gordana Ćosić (gocacosic@021.rs)

  • novosadsko a nase

    01.05.2016 20:50
    Deluje u poslednje vreme da je Novi Sad postao mnogo primitivniji i podmukliji ili sad svo zlo u ljudima isplivava sto je bilo prisutno decenijama...tako zmijsko podmuklo ponasanje od obicnih ljudi pa do obrazovnih i javnih institucija nije do sad jos vidjeno nigde pre i nikada do sada...
  • nepoznat

    01.05.2016 17:52
    neki se prave pametni
    Neki ovde kazu da se bruka univerzitetski kampus sa cirkusom u visoj poslovnoj...
    Ali kakva je to bruka kad je vecina fakulteta trula sa moralom i podmukla? Bas u Novom Sadu a i sirom ove mafijaske drzave je isto stanje...
  • Ko drugome jamu kopa

    29.04.2016 11:16
    Vasko Popa :)
    Svaka čast studentkinji turizma na komentaru. Tu pre svega mislim na deo u kom kaže da studente ne treba mešati u celu stvar. Studenti u ovoj priči imaju najviše štete. Njih niko ne spominje i niko ne mari što se njihova diploma urušava ovom svađom u kolektivu. Inače, predajem u Školi i mogu da kažem da su studenti ogorčeni situacijom, a posebno vrbovanjem i insistiranjem da se umešaju u ove izuzetno prljave i nečiste stvari. Na sreću, pokazali su zrelost, jer nisu podlegli pritiscima da izađu na protest i da rade u korist svoje štete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti