Nema više besplatnog fudbala na Sajmištu, svi tereni pod zakupom

Fudbalski tereni na Sajmištu, koje najmlađi Novosađani godinama koriste besplatno, dati su u zakup privatnoj firmi i sada se njihovo korišćenje naplaćuje.
Pre mesec dana najavjeno je ustupanje fudbalskih terena Fudbalskom savezu Novog Sada, te postavljanje veštačke trave, a ingerenciju nad terenima bi potom imao Savez i u saradnji s Gradom odlučivao o zakupu i izdavanju.
 
Sportski centar Sajmište, koji je pod upravom Spensa, ne znajući navodno za ovu nameru Grada je krajem prošle godine izdao u zakup terene za mali fudbal privatnoj firmi koja je nedavno terene ogradila žicom, postavila novu travu i počela naplatu upotrebe. Tako je sa terena nedavno isteran Novosađanin Goran G., koji je sa drugarima došao da igra fudbal.
 
"Ko ima pravo da nam naplaćuje nešto što je do sada bilo besplatno, u upotrebi kod generacija Novosađana? Nas je oterao stariji čuvar, koji nije želeo ni da nam kaže zbog čega. Samo je rekao da je sve to sada privatno i da moramo da platimo. Od drugih momaka koji su takođe isterani pre neki dan sam saznao da je cena oko 2.500 dinara za sat vremena igranja fudbala", kaže ovaj Novosađanin.
 
Veliki fudbalski teren godinama je pod zakupom privatnog fudbalskog kluba "Bistrica". Ono što je manje poznato je da su i tereni za mali fudbal dati u zakup čoveku iz iste firme, odnosno Bistrice. Naime, kako za 021 kaže pomoćnik direktora Spensa za sport Aleksandar Žorić, ugovor je krajem prošle godine sa Sportskim centrom "Bonbonera Novi Sad" potpisan nakon javnog oglasa.
 
"Prošle godine je raspisan oglas za izdavanje tog terena, s obzirom na to da smo u jako teškoj finansijskoj situaciji i gledamo gde god možemo da zaradimo nešto. Mi smo taj prostor i izdali i potpisali ugovor pred kraj 2015. godine sa Sportskim centrom 'Bonbonera Novi Sad'. Što se tiče velikog terena, imamo višegodišnju saradnju s Bistricom, koja ima višegodišnji zakup", navodi Žorić.
 
Međutim, uvidom u privredni registar, jasno je da je vlasnik Bonbonere ujedno i jedan od glavnih trenera u FK Bistrica, Srđan Gligorić, te da je Bonbonera osnovana sredinom decembra, pred potpisivanje ugovora sa Spensom. Time je, suštinski, Bistrica stvorila monopol na Sajmištu. Takođe, na fotografijama kluba vidljivo je da članovi Bistrice uveliko treniraju na malom terenu.
 
Direktor Fudbalskog saveza Novog Sada Goran Antić kaže za 021 da zna da su tereni pod zakupom, ali naglašava da Grad još uvek nije definisao detalje ugovora kojim će se oni preneti u nadležnost Saveza. "Privatna škola fudbala ih je preuzela za svoje potrebe, a ja očekujem da ćemo za mesec do dva mi preuzeti upravu posredstvom Grada. Ne znam kako će se kretati cene zakupa, njih će definisati Grad, kao i još neke detalje", kaže Antić.
 
Do tada, sve terene na Sajmištu čuva jedan čovek, kojeg je angažovala Bistrica. Kako za 021 kažu Novosađani koje smo zatekli na terenima, pomenuti čovek u toku svoje smene tera sve prisutne sa terena - prvo je to činio samo sa velikog fudbalskog, a sada isto čini i sa uređenog, manjeg terena. To mu je u opisu posla jer ga, shodno navedenom, za oba posla angažuje Bistrica.
 
 
U Gradskoj kući nisu odgovorili na naša pitanja u vezi sa zakupom terena i prenošenjem ingerencija na Fudbalski savez Novog Sada.
  • gedza

    04.08.2016 23:55
    -
    konju jedan deca se bave folklorom odatle cika vriska ali ti to ne razumes jer nemas pojma ni sta je harmonika ni frula ni igra ni tradicija....
  • Данко Б. Марин

    19.05.2016 02:13
    Патократија
    Иде у пакету улични попуст од 10% на све дроге уз овај закуп (!), да се учини младима -а и бизнис мора да иде!
  • Aaa

    14.05.2016 22:17
    Sve što može, daje se pod zakup. Na N.Naselju, između ul. M.Marić i S.Stanojevića, postoji sklonište u koje se uselilo "Veliko kolo" iz Vjeternika. Svako veče do kasno u noć, tu je cika, vriska, divljanje klinaca što manjih što većih, jurnjava oko zgrada i dernjava. Da li i oni to iznajmljuju za neke proslave, jer ako im služi za njihove delatnosti, šta sve te gomile klinaca rade sve vreme napolju, van objekta i to u kasnu noć?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti