Sud odlučio da Pravni fakultet mora da organizuje prijemni na mađarskom

Novosadski Viši sud doneo je privremenu, ali obavezujuću odluku da novosadski Pravni fakultet ove godine mora da organizuje prijemne ispite i na mađarskom jeziku.

To znači da će nakon četiri godine ponovo biti mađarskog prijemnog ispita na Pravnom fakultetu Novosadskog univerziteta.

Ovu vest, podelio je predsednik Saveza vojvođanskih mađarskih učenika-VAMADISZ, Atila Šoti na jednoj od stranica društvenih mreža.

"Protiv Pravnog fakulteta Novosadskog univerziteta smo pokrenuli sudski spor 2. decembra, jer, uprkos pokrajinskoj uredbi, koja nalaže da se na teritoriji Vojvodine na svakom fakultetu mora organizovati prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina, pa tako i na mađarskom jeziku, Pravni fakultet to nije učinio. Inače, svaki fakultet poštuje ovu uredbu, izuzev već pomenute ustanove, što je praksa na Pravnom fakultetu još od 2012. godine", rekao je Šoti za "Mađar so".

Sudski spor se nastavlja, dok se ne donese konačna odluka.

Mađarski jezik je u Vojvodini u službenoj upotrebi.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Mađar so.

  • NS

    07.07.2016 09:49
    Da li to znaci da postoji obaveza i nastava da se drzi na madjarskom na fakultetu?
  • Predrag

    18.05.2016 09:15
    SLUŽEBNA upotreba jezika
    Da li fakultet ima obavezu da sprovodi odluku o upotrebi službenog jezika i pisma? Fakultet nije državni organ da bi bio u obavezi da to sprovodi! Zato se i zove službena upotreba jezika i pisma!
  • nss

    15.05.2016 12:46
    nss
    taj fakultet treba ukinuti jer se prava u srbiji i tako svode na stranacko razracunavanje,a sto se tice madjara mozda to i nije lose,ako mi budu zbog neceg sudili bar ih necu razumeti pa se necu ni jediti,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti