Otvoren Poljoprivredni sajam, traje do 20. maja

Zemlja partner na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu je Italija, a ambasador te zemlje u Srbiji Djuzepe Manco rekao je na današnjem otvaranju da je Italija najveći ekonomski partner Srbije u automobilskoj i tekstilnoj industriji, kao i u osiguravajućem sektoru.
"Poljoprivreda ima posebno mesto u našim odnosima. Što se tiče agro-industrije, u 2015. godini izvoz je dostigao 37 milijardi evra, a radimo na tome da do 2020. ta cifra dostigne 50 milijardi", kazao je Manco.
 
Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da je poljoprivreda jedan od najvažnijih sektora za Srbiju. "Srpska poljoprivreda u poslednjoj deceniji konstantno beleži suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, uključujući i zahtevna tržišta EU, Rusije i zemalja Cefte. Prošle godine zabeležen je najveći izvoz i suficit u razmeni ovih proizvoda vredan 1,25 milijardi evra", kazala je ministarka.
 
Prema rečima ministra privrede Željka Sertića, Srbija može da shvati tržište zemalja Cefte kao "kvalifikacioni turnir", a u njemu je trenutno najveći izvoznik prehrambenih proizvoda medju zemljama članicama. On je najavio nove investicije u ovoj oblasti, a medju investitorima je nabrojao firme kao što su Ferero, Tenis i Indo Food.
 
Sajam je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
 
Jedan od najznačajnijih segmenata sajma je izložba mehanizacije, a tu je i izložba stoke, kao i predstavljanje kineskih poljoprivrednih potencijala kroz izložbu "Premium Brands from China".
 
Sajam traje do 20. maja, a karta košta 500 dinara. U nedelju je porodični dan, kada će cela porodica, sa decom do 16 godina, moći da poseti sajam kupovinom jedne ulaznice.
  • Vlada

    14.05.2016 17:43
    ---
    Ko o čemu, domaći političari o najvećim firmama u svetu. Niko ne spominje seljake, preduzetnike i one koji treba da prežive baveći se poljoprivredom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti