Master studije forenzike uskoro u Novom Sadu

Centar za multidisciplinarne studije forenzike "Dr Arčibald Rajs", koji je formiran na Univerzitetu u Novom Sadu, biće nosilac dvogodišnjih master studije forenzike.

U toku je proces akreditacije i u planu je da se prvi studenti upišu školske 2016/17. godine.

Na ove studije će moći da se upišu kandidati koji su tokom osnovnih akademskih studija ostvarili najmanje 240 ESPB.

U zavisnosti od odabranih izbornih predmeta studenti će steći znanje iz pojedinih užih oblasti forenzike: forenzičke hemije, forenzičkog inžinjerstva materijala, forenzičke biologije, digitalne forenzike, saobraćajne forenzike, forenzike u građevinarstvu i opšte forenzike. Nakon završetka studija stiče se akademski naziv Master forenzike sa naznakom zvanja iz odgovarajuće oblasti.

"Osnovna ideja pokretanja ovih master studija je da se u našem društvu i na ovaj način unapredi pravni sistem. Veštačenje pripada pravu i cilj je da veštaci koji nastupaju na sudu budu što školovaniji, da što bolje upoznaju principe veštačenja. Pretpostavalja se da struku već dobro znaju, a kroz ove studije bi dobili mogućnost da vide koji je dodatni dijapazon njihovih mogućnosti", kaže za "Dnevnik" rukovodilac Centra prof. dr Milan Simić, specijalista sudske medicine.

Po njegovima rečima, jedan od ciljeva je i da se edukuju kadrovi koji će raditi direktno na istraživanju pojedinih slučajeva na licu mesta. Oni će se uključivati u kriminalistiku - istražne radnje, koje bi trebalo da sa tim znanjima obavljaju na kvalitetniji način.

Takođe, ove master studije su namenjene i onima koji će se baviti veštačenjem, dakle onima koji poseduju znanja iz određenih oblasti: medicine, saobraćaja, ekonomije... a ovde bi se detaljnije upoznali sa pravnim aspektima veštačenja, Krivičnim zakonikom, Zakonom o parničnom postupku...

"Kod nas još niko nema master studije forenzike. Ona se izučava u okviru Fakulteta bezbednosti u Beogradu i to samo na osnovnim studijama. Na neki način mi smo pioniri u tome", kaže profesor Simić.

Završetkom ovog studijskog programa, masteri forenzičari, u zavisnosti od odabranog bloka izbornih predmeta, trebalo bi da imaju mogućnost zapošljavanja u institucijama kao što su policija, vojska, bezbednosne agencije, osiguravajuće kompanije, tužilaštva, sudovi, kriminalističko – tehnički centri, banke, zatvor, institucije za prevenciju kriminala, forenzičke laboratorije, kao i u raznim drugim državnim i privatnim kompanijama.

Ceo tekst možete pročitati OVDE.

  • Fb

    10.08.2016 20:51
    Master forenzika postoji na Fakultetu bezbednosti i na jos jednom u Beogradu tako da nemojte da sirite lazi!
  • M

    15.05.2016 12:38
    forenzika
    policija zaključuje finalni izvstaj, ali taj izvestaj se često sastoji od izvestaja nekoliko institucija koje su relevantne za oblast; i najčešće su to laboratorije po Instituima i Fakultetima; ali kao i sve multidisciplinarno i ovo je tanko...
  • Marija

    15.05.2016 12:06
    jedno te isto
    Mogu i da ga akredituju, kad nece postojati sifra zanimanja niti ce moci da se negde zaposle osim u policiji, a policija zaposljava svoje sa policijske akademije i fakulteta bezbedenosti. Jos jedno lepo osmisljenjo uzimanje para mladim ljudima koji ne mogu da se zaposle nego opet da placaju drzavi neke tamo sudije (za koje smatram da su zaista super,ali ne u ovoj banana drzavi). Hvala!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti