Pobeda građanske inicijative, tereni na Sajmištu biće besplatni

Fudbalski tereni na Sajmištu, na kojima se donedavno zabranjivala igra mališanima, biće im vraćeni na besplatno korišćenje.
Ovo za 021 tvrdi Srđan Gligorić, trener FK "Bistrica" i vlasnik firme "Bonbonera" nakon protesta dece iz OŠ "Petefi Šandor" ovog utorka. Podsetimo, mališani su protestovali jer im se, nakon mnogo godina, više ne dozvoljava da besplatno igraju fudbal na ovim terenima, i to u terminima kad fudbalske ekipe nemaju treninge. Uz decu su stali i roditelji, spremni da i sami u jednom trenutku protestuju.
 
Gligorić za naš portal navodi da je do mogućnosti da zakupi terene, pa i do zakupa, došao putem javnog tendera, te da je terene, koji su do tada bili u zanemarenom i potpuno neodrživom stanju, obnovili i doveli u red. Kako navodi, jedan gol je bio srušen i odnet sa igrališta, ograda oko terena polomljena, asfalt popucao, a nikada nije bila namera da se deci zabrani korišćenje terena za igru, ili da im se naplaćuje 2.000 dinara za 60 minuta igre.
 
Na pitanje 021 - zbog čega je nepoznati čovek, angažovan navodno kao čuvar, na budno oko svih terao decu sa igrališta, te im poručio da mogu da se igraju ako plate iznos, Gligorić kaže da taj čovek uopšte nije zaposlen na Sajmištu, te da teren "čuva" iz navike. On uverava da je problem rešen i da pomenuti stariji čovek više neće bespravno udaljavati decu sa terena, a poručuje da će se usvojiti pravila i sigurni uslovi za igru dece.
 
"Igralište je sada sređeno i potrebno ga je takvog i sačuvati kako bi se moglo bezbedno i kvalitetno koristiti. Ukoliko su deca bila udaljavana iz ograđenog kompleksa, to je bilo isključivo iz bezbednosnih razloga, jer su radovi bili u toku. Nikada nije postojala namera da se najmlađima uskrati korišćenje igrališta. Jednostavno, niko nas od roditelja nije ni kontaktirao. Ono sto bi najmlađi trebalo da urade jeste da se jave i kažu da su se organizovali da igraju fudbal i dobiće markere za raspoznavanje ekipa, loptu i mogu slobodno da se izigraju. Osnovnim školama koje su u okolini biće omogućeno da organizuju svoje školske turnire. pri tome, sledeće nedelje ćemo besplatno ugostiti osmake OŠ 'Svetozar Marković - Toza' na njihovom završnom fudbalskom turniru", kaže Gligorić.
 
Kako dodaje, za rekonstrukciju terena je uloženo mnogo novca, zbog kojih je firma digla i kredit, a novonastale i redovne troškove prema upravljaču Sajmišta - Spensu, firma i klub planiraju da plaćaju iz naplate zakupa, ali samo odraslima.
 
Tereni pre rekonstrukcije
 
Deca kojima je pomenuti nepoznati čovek pokušao da naplati korišćenje terena, pa i terao ih sa istih, naveli su na protestu za naš portal da se slažu da je potrebno urediti površinu, ali da ne bi trebalo da se naplaćuje najmlađima. Poručili su da im se na taj način ukida jedino mesto u kvartu gde deca mogu da se igraju, te da će i budućim generacijama biti uništeno detinjstvo.
 
Iza njih su stali i roditelji. Jedna od njih, Kristina C. kaže za 021 da su ih novi zakupci uverili da je njihova namera od samog početka bila da u slobodnim terminima dozvole da nove terene koriste deca iz kraja, a da će se tereni iznajmljivati isključivo odraslim rekreativcima u večernjim časovima. 
 
"Problem je što 'Bonbonera' još uvek nema svog radnika koji bi mogao tokom celog dana da reguliše korišćenje terena, jer oni moraju biti pod nadzorom da ne bi došlo do uništavanja postavljenje infrastrukture. Složili smo se sa vlasnicima 'Bonbonere' da je najbolje da se tačno definišu termini u kojima deca iz kraja na njima besplatno mogu da igraju fudbal, ali i da je neophodno odrediti proceduru koja će omogućiti da tereni svoj deci budu podjednako dostupni. Naravno, važno je da deca poštuju kućni red i da se odgovorno ponašaju kako ne došlo do uništavanja postavljene infrastrukture, njihovo ponošanje je pre svega odgovornost nas roditelje. Svesni smo da je neophodno da tereni u periodu korišćenja budu pod nadzorom odraslih i nadamo se da će se uskoro naći rešenje i za ovaj problem", navodi ona.
 
Kako dodaje, dobro je što se pronašao zajednički jezik sa zakupcima, ali su oni svakako morali da se pre sopstvenih upravljačkih poteza konsultuju sa građanima kako se deci igranje ne bi svelo na naplatu.
 
"Ne treba zanemariti činjenicu da je ovaj slučaj pokazatelj jednog neodgovornog odnosa prema javnom dobru odnosno javnim prostorima. U uređenim društvima. pre svakog ustupanja javnog prostora u komercijalne svrhe, sprovodi se procedura konsultacija sa građanima korisnicima javnog prostora. Ako ne pravna, onda bar moralna obaveza uprav terena na Sajmištu je bila da preko nadležne mesne zajednice, jer one tome treba i da služe, konsultuje zainteresovane građane i zajednički pronađu najbolje rešenje za sve. U ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi veliki broj građana neprihvatljivo je da deci bavljenje sportom i rekreacijom bude dostupno samo na komercijalnoj osnovi", objašnjava ova majka. Ona napominje da odgovorna vlast prepoznaje značaj ulaganja u javne prostore, a ovo je direktna investicija u zdraviju i srećniju budućnost dece, što su mališani pokazali i protestom.
 
"Pričali smo i o mogućnosti da deca uz našu pomoć organizuju mini ligu, to su radili i pre na terenima na Sajmištu, a bilo bi sjajno kada bi se našli sponzori koji bi deci omogućili neke simbolične nagrade ili majice", zaključuje ona.
 
U Gradskoj kući ni nakon 10 dana nisu odgovorili na naša pitanja - šta će biti sa sportskim terenima koje Grad planira da ustupi Fudbalskom savezu Novog Sada za oko dva meseca, a koja su trenutno pod zakupom.
 
Šta su sve poručila deca protestom, kojim su se izborila za svoje terene, čitajte OVDE
  • Rekreativac

    21.05.2016 10:44
    Manipulanti
    Vidim da polako braća Gligorići (Zoran i Srđan) angažuju i botove ili sami pišu o sebi komentare. Nije mi jasno otkud Fudbalski klub "Bistrica" na Sajmištu, kad je taj klub bio na Novom naselju, koje pripada Mesnoj zajednici "Bistrica". Čujem i da su i tamo pravili probleme, pa su oterani, a sad osnivaju "sestrinske" i "bratske" firme, da bi pravno manipulisali i sakrivali mnogo toga. Pa nisu oni doneli fudbalsku loptu na Sajmište. Mislim da su preambiciozni, ali očigledno da nemaju pedigre za tako nešto, pa su nečiji igrači. Uskoro će još štošta i svašta izbiti na videlo.
    Mnogo su se nešto, lažno i brižno zauzeli za Sajmište i decu. Mnogo jeftin marketing i EPP.
  • Pera

    21.05.2016 09:14
    Pojeo vuk magarca
    Nema veze da li je ekonomska situacija teska ili laka jer i u najbogatijim drustvima deci i mladima je dostupno besplatno bavljenje sportom.
    Pa ti tereni su do juce bili zajednicko dobro svih gradjana i to moraju da ostanu,za to se ustvari treba boriti.
    Shvatio sam da se i deca za to zalazu,a sad ispade da se radi samo o maloj grupi i da su se roditelji u njihovo ime lepo nagodili.
    I sta sad,hocemo li terati dalje ili je pojeo vuk magarca?
  • u ime generacija sa

    21.05.2016 08:39
    sram vas bilo
    ja ne razumem pravdanje..koliko je generacija raslo na terenima koji su na nekom fantomskom tenderu oduzeti od nas..kako se niste setili da popravite terene..da asfaltirate..sredite ogradu..polomljene i dotrajale golove..ne nego video zlatnu koku..pa ajde da se zaradi..stalo ti je do dece...i ta deca ce odrasti..i sta onda..subotom i nedeljom dolazi grupa ljudi koji su vec kultni igraci na tim terenima..a tajkun im je oduzeo zadovoljstvo staro vise od 20 godina..sram vas bilo da se javljate..stalo vam do love a ne do dece..zasto nije spens dao terene kod univera da se srede..pa to naplacujte..ono nije ruglo..sve se ubudjalo..oronulo..usmrdelo..zalosno je u kakvoj drzavi zivimo..a jos zalosnije da novi sad to radi svojim gradjanima..koliko je turnira tu bilo..radnickih sportskih igara..i onda guzonja dodje i preko noci stavi svoju sapu i kaze moje je..grad treba da je najvise sramota..ma ja i razumem neke odluke..to sve go streber do strebera..nikada se sportom bavili nisu..sta oni znaju sta normalnom coveku predstavlja zadovoljstvo u slobodno vreme..SRAMOTA TREBA DA VAS JE...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti