Počelo 61. Sterijino pozorje

Predstavom "Rodoljupci" Narodnog pozorišta iz Beograda, večeras je počelo 61. Sterijino pozorje. Festival je otvorila glumica Anita Mančić.

"Današnji trenutak stoji na ivici žileta. Moramo da biramo - ili će naša duhovna, stvaralačka sila opstati ili ćemo se survati u bezdan i potpuno uništiti. Obrušavaju na nas zakone, akta, zatrpavaju nas administracijom, nerazumevajući da su pozorište, umetnost, talenat, zanos, inspiracija, sloboda duha. I mi tako postajemo likovi očajnika, tihih pobunjenika osuđenih na poraz. Umetnost slabi, postaje besmislena jer je izložena udarcima onih koji su rđavo upućeni u nju. I zato onaj koji ne zna šta je umetnost, ne treba njom ni da se bavi", rekla je, između ostalog, Anita Mančić u svom govoru, koji je, kako je rekla, napisala "nikako ne slučajno", na poleđini "Vodiča za funkcionere" Agencije za borbu protiv korupcije.

Navela je da "degradacija pozorišta, razaranje kulture, obezvređivanje umetnosti, stvara društvo koje vulgarizuje život, tiraniše izuzetke, društvo koje pravda nepoštenje, društvo koje se divi i učestvuje u ljudskoj niskosti".

"Od nas zavisi kakav ćemo svet praviti i kako će svet na nas gledati. Mi odlučujemo koje ćemo vrednosti slediti, a šta ćemo odbaciti, do čega nam je stalo i čemu dajemo prednost. Nas treba da vode visoki zahtevi, prvo prema sebi – prema našem životu, a onda i prema umetnosti. Nema ničeg boljeg od slobode duha, stvaralačkog zanosa, primamljive, opijajuće lepote pozorišta", rekla je Anita Mančić.

U takmičarskom programu Sterijinog programa je sedam predstava.

  • Storm

    27.05.2016 12:59
    Predstava je potpuna i kompletna katastrofa.
    Da podsetim Svetlanu da je reditelj Mađar a da vicevi o Mađarima imaju drugu funkciju a ne da vređaju Mađare, ali avaj.
    Ne bih ništa posebno izdvojio u predstavi kao loše jer je sve loše sem onoga što je baš Sterijino. Toga ima vrlo malo. Od 1 do 10 predstavi dajem -2. Po komentarima publike u foajeu vidim da dobar deo gledalaca misli isto. Iz nekog misterioznog i neodkučivog razloga naša du*elizačka pozorišna kritika je imala reči hvale za ovo remek-nedelo. Možda se odgovor na pitanje Zašto zaboga?, krije u 8. reči moje prethodne rečenice, ali samo pod presumpcijom da nešto što se zove pozorišna kritika uošte i postoji u nas.
    Sve u svemu ako niste gledali Rodoljupce ne traćite vreme i novac. Urbane možeš mnogo bolje od ovoga, ne znam kako ti se omaklo nešto ovoliko loše.
  • SVETLANA

    27.05.2016 11:24
    bila na otvaranju
    niste ništa propustili,predstava je loša samo po sebi pledirajući da bude avangardna je zaobišla Streijin tekst a tek vređanje Mađara kroz pričanje viceva u zadnjoj sceni je nedopustivo, trebalo bi izviždati taj deo
  • pera

    27.05.2016 09:18
    ..
    Nego jel neko uspeo da nabavi karte, a da ne radi u javnom sektoru?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.