Edukativne i kreativne radionice za štićenika Dečjeg sela u Kamenici

Nevladina organizacija "Naučite nas sve" organizuje edukaciju za štićenike Dečijeg sela "Dr Milorad Pavlović" iz Sremske Kamenice.
Projekat pod nazivom "Podrška do samostalnog života" obuhvata edukativne, kreativne i psihološke radionice, a realizuje se pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.
 
Radionice engleskog jezika su nastavak učenja engleskog jezika, kako bi deca i mladi unapredili elokvenciju, stvorili radne navike i dobru osnovu stranog jezika. Deca su podeljena u dve grupe, s obzirom na to da su različitog uzrasta i različitog nivoa znanja.
 
"Naša organizacija je do sada uspešno ostvarila nekoliko projekata sa Dečjim selom. Svi projekti su bili maksimalno usmereni na potrebe štićenika u datom trenutku, te i ovim projektom nastavljamo tu tradiciju. Smatramo da je jedan od najvažnijih pokazatelja zdravog društva upravo mogućnost izjednačavanja štićenika Dečjeg sela sa ostalim članovim društva. Deca su izrazila želju za nastavkom časova engleskog jezika, a kako je jedan od bitnih problema učenje školskog gradiva, akcenat smo stavili i na psihološke radionice. Pošto su projektom predviđene i kreativne radionice, očekuje nas i izložba radova", kaže osnivačica udruženja i koordinatorka projekta Miroslava Popov.
 
Profesorka engleskog Ivana Babić kaže da su deca vrlo zainteresovana da nastave s učenjem engleskog jezika.
 
"Svaki naš prethodni projekat završen je anonimnim upitnikom za evaluaciju projektnih aktivnosti na kojima su deca ocenila projekat – sadržaj, kvalitet radionica, zadovoljstvo vođenjem radionica, želju za nastavkom. Na osnovu upitnika, odnosno želja štićenika se članovi udruženja odlučuju za sledeće projektne aktivnosti. Kako je većina štićenika na prethodnom projektu uspešno savladala A2 i B1 nivo, deca su izrazila želju da nastave sa učenjem engleskog jezika", kaže profesorica engleskog jezika Ivana Babić.
 
Kreativne radionice su usmerene na razvijanje kreativnosti, motorike, spretnosti i istrajnosti, koristeći prvenstveno reciklirane materijale. 
 
"Ovim radionicama želimo da pokažemo deci da uz malo truda i kreativnosti mogu da naprave zanimljive ukrase za svoju sobu, za poklon, za sebe. Deca će naučiti kako od novina da naprave recimo podmetače za čaše, da stara konzerva ili plastična flaša ne moraju da se bace, odnosno da mogu odlično da posluže za činiju, držač za olovke ili vazu. Cilj radionica je da se deca razonode, da  podstaknu i izraze svoju kreativnost i da njihov rad bude prezentovan kroz ručno napravljen proizvod. Po završetku projekta planirana je izložba radova", navodi Milana Staparski Petrović, koja vodi radionice.
 
Pored pomenutih radionica, štićenicima će biti pružena i psihološka podrška u skladu sa njihovim interesovanjima i razvojnim kapacitetima. Psiholog udruženja će putem interaktivnih radionica pomoći deci koja imaju poteškoće sa savladavanjem školskog gradiva, kako bi koristeći efikasne tehnike učenja deca lakše i jednostavnije postigla željeni cilj. 
 
"Deca u Dečjem selu su različitog godišta i interesovanja, te je neophodno prilagoditi se njihovim potrebama. Prilikom planiranja radionica predloži se nekoliko tema o kojima bi učesnici voleli da diskutuju, u skladu sa njihovim razvojnim potrebama. Na radionicama se podstiče aktivno učestvovanje i uključivanje u konverzaciju, zasnovano na osluškivanju potreba i izgrađenom poverenju. Dosadašnji rad je bio usmeren na interpersonalne odnose i građenje karijere. Ovaj projekat je usmeren na školu, odnosno školsko gradivo. Deci će se objasniti tehnike povezivanja, skraćivanja, rimovanja  pomoću kojih će lakše pamtiti gradivo. Veoma smo ponosni na ovu decu koja redovno posećuju radionice i aktivno učestvuju u njima", poručuje psihološkinja Vesna Premić.
 
Udruženje ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Dečijim selom. Projekat je počeo 1. maja, trajaće do kraja oktobra, a radionice se održavaju jednom nedeljno u prostorijama Sremskoj Kamenici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.