Uslovi u Novitetu tema u inspekcijama i policiji

Dok Novitet pokušava da zaposli oko 50 krojačica, a direktor tvrdi da se na konkurs niko ne javlja zbog nezainteresovanosti za rad, u sindikatu "Solidarnost" tvrde drugačije i podnose prijave inspekciji rada i policiji.
Nekada tekstilni gigant, a sada preduzeće kojem je račun u blokadi tri godine, Novitet najavljuje povećanu proizvodnju i potrebu da zaposli nove radnike. Prema rečima direktora Srđana Lazarevića, plate su manje-više redovne, ali zaposleni ne mogu da dobiju zdravstvenu zaštitu jer ne postoje potvrde o izmirenju doprinosa. Dok on tvrdi da radi sve što je u njegovoj moći da se preduzeće izbavi iz minusa od oko 140 miliona dinara, u sindikatu "Solidarnost" navode da direktor nije suštinski na strani radnika, ali ni ove organizacije koja, kako kaže, pokušava da pomogne da se situacija popravi. Međutim, upozoravaju da je preduzeće pred mogućim krahom i da će zaposleni trpeti u slučaju stečaja.
 
Prema rečima predsednice "Solidarnosti" Gordane Kojić, već dva meseca direktor s njima ne komunicira, odbija razgovor i pomoć, što navodi na pomisao da preduzeće očekuju teški dani.
 
"U poslednjih mesec dana, rukovodstvo preduzeća sprovodi akciju gašenja sindikata, a to je poznat scenario pred menjanje statuta. Mi već neka dva meseca pokušavamo da dovedemo rukovodstvo Zekstre - vlasnika Noviteta, u Novi Sad, ali nas na sve načine odbacuju, pa sumnjamo da se nešto krupno dešava znamo. Firma je predugo u blokadi i mi predviđamo da će se menjati statut firme. Kad je došao novi direktor, pomogli smo da firma pokrene i naravili socijalni proram po kojem su neki radnici otišli, ali poslodavac sada nije otvoren i neće da nam kaže zbog čega za ove zaposlene ne postoji socijalni program?", pita se ona.
 
Nekada je sindikat u Novitetu imao 150 članova, ali se sad svelo na samo dva člana. Kojićeva navodi da radnici ne žele da dođu u Novitet jer znaju da će raditi u lošim uslovima.
 
"Nije tačno da su plate redovne svima, već se isplaćuju krajnje selektivno. Zaposleni već duže vreme nemaju zdravstvene knjižice i mi smo pokušali da rešimo taj problem, ali otkako se promenio zakon da porezi i doprinosi idu kao objedinjena naplata, oni ne mogu da izmire dug od ranije. Pisali smo prijave inspekciji rada, poreskoj i policiji, jer ako se nekome nešto desi, nećemo da nas grize savest. Pre nepune tri nedelje smo pisali inspekciji po pitanju bezbednosti na radu i isplata zarada - ne zna se ni kako ko dobija platu, nekome se duguje, nekome ne, situacija ne vodi ničemu. Nešto veliko će se desiti", navodi ona.
 
Direktor Noviteta Srđan Lazarević kaže za 021 da su plate manje-više redovne svima, te da se radi na otklanjanju problema. Međutim, ne može sve da se obavi kako su u sindikatu zamislili jer, kako navodi, ne postoji mogućnost reprograma u preduzeću, a brojne probleme koče zakoni.
 
"Bili smo na rezervnom snabdevanju električnom energijom, kao i 30.000 drugih preduzeća u Srbiji koji plaćaju struju, a imaju blokirane račune. Što se tiče markica, aktuelan je jedan nonsens u državi. Radnik koji radi 32 godine u Novitetu i ima plaćene doprinose za 31 godinu zbog kašnjenja u plaćanju doprinosa ne može da ima zdravstvenu knjižicu jer nema potvrdu od uprave za prihode da su izmireni poslednji doprinosi. Sad dolazimo u situaciju da, iako izdajemo redovne bruto zarade, nemamo potvrde uprave za prihode i svima sam se obraćao da rešimo taj problem. Ništa nismo uspeli", navodi on.
 
Lazarević kaže da ne može da komentariše situaciju sa sindikatom "Solidarnost", te da je odnos koji imaju sa radnicima nešto u šta se lično ne meša.
 
"Mi, kao poslovodstvo, ni na koji način ne utičemo da li će i sa kim zaposleni biti u sindikatu, to su njihovi odnosi. Ne odbijamo ničiju pomoć, a svačiju smo tražili. Takođe, zapošljavanje nije problem iksljučivo Noviteta, već generalno ljudi sa biroa ne žele da rade u tekstilnoj industriji. Mislim da nijedna branša danas ne može da nađe 100 radnika da zaposli, a naročito ne mlade, koji ne zalaze u proizvodnju. Nama su radnici i dalje potrebni i naša ponuda i dalje stoji", navodi on.
 
Kojićeva iz sindikata "Solidarnost" smatra da je direktor pokušao čak da okrivi organizaciju za nedostatak osiguranja.
 
"Nama su zaposleni preneli šta se priča. Odgovornost je prebačena na nas - nemate knjižice jer ih sindikat nije obezbedio. Ne treba ulepšavati nešto što nije lepo", kaže ona.
 
Kako Novitet traži krojačice, ali se nijedna ne javlja, čitajte dalje OVDE.
  • Roma

    04.06.2016 21:04
    Jeste
    Neće da rade krojačice jer svakako mogu da zarade taj iznost od šivenja i sitnih prepravki,, a mnoge mogu da zarade i više. Nisu valjda lude da rade za džabe.
  • nss

    04.06.2016 09:31
    nss
    i eto kakav smo mi narod...niko nece da radi bez novaca(manje vise) a 21000 je mnogo vise od nule(manje vise)rece gradonacelnik....mozda naprednjaci tamo zaposle ovu decu sto su im skupljala po 500 glasova (obecali su)
  • Perica

    04.06.2016 07:01
    Manje vise = drzavna firma
    Plate su manje vise redovne 21000 din ili tako nesto pa ko da radiza taj iznos i sta na karju ako se i dobije ta plata.
    Sto se tice strucnjaka sa komentarima nije DRZAVNA FIRMA i NEMA TOG KOD PRIVATNIKA mogu reci da ovo nikad nisam razumeo.
    Kakve veze ima gde radis i gdr god radis trebalo bi se boriti da imas iste uslove kao i drugi a ne ovako. SRAMOTA JE STO SE U PRIVATNOM SEKTORU DELE PLATE OD 21000 I NA TAJ IZNOS UPLACUJU DOPRINOSI JER SE U TIM FIRMAMA OBRCE MNOGO VECI NOVAC I POTKRDA DRZAVA A TA ISTA DRZAVA JE TO I OMOGUCILA TIM ISTIM NAZOVI PRIVATNICIMA.
    tREBA SE BORITI ZA BOLJE A NE DA KOMSIJI CRKNE KRAVA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti