Novosadske trudnice rezultate analiza čekaju i po sedam nedelja

Trudnice iz cele Vojvodine koje rade amniocentezu u novosadskoj Dečjoj bolnici čekaju na rezultate i po sedam nedelja.

Buduća majka Milica Dragić kaže za "Blic" da se ovim gubi svaki smisao amniocenteze odnosno uzimanja plodove vode, ako neće znati da li joj je beba zdrava dok se gotovo ne porodi.

"Zvala sam Dečju bolnicu krajem maja da pitam za rezultate testa koji sam uradila početkom maja. Međutim, oni su mi rekli da testove rade tek od 23. marta. To je nemoguće. Znači da ću ja moje rezultate dobiti početkom jula i šta će mi onda. Vreme prolazi, a ja ne znam da li je sa bebom sve u redu", kaže ova trudnica.

Rezultati analize pokazuju eventualne genetske anomalije ploda, i trebalo bi da budu poznati u 24. nedelji trudnoće, do kada je, u slučaju postojanja anomalija, moguće uraditi prekid trudnoće.

Trudnice kažu da ove rezultate treba da dobiju tek za tri nedelje.

Iz Dečije bolnice kažu da problem postoji u poslednje vreme od kada su morali da nabave novi reagens za aparat koji služi za testiranja. Laboratorija Centra za genetiku ove bolnice inače je limitirana brojem zaposlenih i opremom, s obzirom da godišnje rade 3.000 testova.

"Usporila se procedura, ali sada su rezultati kvalitetniji. To je jedini razlog, nije da mi ne radimo nego se tehnologija malo promenila", navode iz ove ustanove.

U Dečijoj bolnici kažu da ginekolozi već na prvim pregledima po utvrđivanju trudnoće treba da skrenu pažnju da li su trudnice u nekoj rizičnoj grupi i objasne im da što pre odu i zakažu uzimanje plodove vode.

Inače, ovakav pregled košta nekoliko stotina evra kod privatnika, što mnoge buduće mame ne mogu da priušte.

  • Nervirach

    05.06.2016 10:39
    Ooo, cuj Realnu. Zaradi pa pricaj. Jel ti muz placa doprinose radnicima? Zemlja raj za olos
  • dr

    04.06.2016 23:28
    Takodje sam cekala nalaz dva meseca. Ne mogu da kazem da je osoblje na odeljenu genetike preterano ljubazno. A da ne bude zabune...apel osoblja koje predlaze da se sto pre zakaze pregled je besmislen jer se amniocenteza svakako radi izmedju 15 i 19 nedelje trudnoce. Problem znaci nije u ginekolozima i trudnicama, vec u vremenu za koje se izdaju rezultati.
  • /

    04.06.2016 23:19
    /
    @realna
    ako cemo po realu-ni ti nemas te novce. dobila si ih preko one stvari.
    onaj koji zaradjuje novac drugacije razmislja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti