Moguće nove izmene radnog vremena kafića?

Na sastanku između gradonačelnika Miloša Vučevića i predstavnika Udruženja ugostitelja Novog Sada dogovoreno je formiranje Radne grupe za promenu "Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih i trgovinskih objekata".
Pored rada na izmeni odluke, koja je počela da se primenjuje prvog maja ove godine, radna grupa će pratiti i njenu primenu, ali će raditi i na otklanjanju eventualnih nedostataka. Prema rečima predsednika Udruženja ugostitelja Novog Sada Branka Koprivice, cilj radne grupe je da se stvori sistem kojim će biti zadovoljni i građani, ali i ugostitelji.
 
"Radićemo na menjanju postojeće odluke onoliko koliko je to moguće. Vodimo se time da se ponudi drugačiji pristup, jer je većina stvari koje su u odluci, a tiču se produženog radnog vremena, neizvodljiva. Došlo je do saglasnosti između nas i grada, i sada je samo bitno da se to ponovo ne uradi na nestručan način. Dakle, upitno je i radno vreme, jer ukoliko se obezbede uslovi da se ne stvara buka, zašto bi ikome smetalo da objekti rade duže? Upravo to je cilj, da se život građana odvija neometano, a ugostitelji da rade", priča Koprivica.
 
On dodaje da se prvi rezultati ne mogu očekivati pre sednice Skupštine grada, za koju ne veruje da će se desiti pre septembra. U međuvremenu, radna grupa će raditi na pripremi realnih osnova za Odluku o radnom vremenu.
 
Cilj odluke je bio da se ograničavanjem radnog vremena ugostiteljskih objekata iskontroliše i noćni život grada, međutim, po mišljenju Koprivice, ovakav sistem se već posle prvih mesec dana pokazao neuspešnim.
 
"Umesto da imaju prazne ulice, kako su očekivali, desilo se potpuno suprotno. Sad imate delove grada u kojima se stanari konstantno žale na komunalnu buku. Kada mladi piju na ulici, to je potpuno drugačiji tretman nego u kafićima. Naravno, jeftinije je to raditi na ulici, ali onda ostane gomila otpadaka na njoj, i tek tu gubite svaku kontrolu", objašnjava predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada.
 
Koprivica ističe da će u ovu svrhu angažovati i stručnjake i oblasti zaštite životne sredine, odnosno za zaštitu od buke.
 
Prema Odluci o radnom vremenu, koja je doneta u decembru prošle godine, a počela da se primenjuje prvog maja, kafići vikendom mogu da rade samo do ponoći. Produženo radno vreme je dozvoljeno samo ugostiteljskim objektima koji su smešteni u poslovnim zgradama i na plovilima, a za to moraju da imaju posebnu dozvolu Gradske uprave za privredu. Novo radno vreme je izazvalo revolt među ugostiteljima koji su nekoliko puta tražili da se odluka povuče, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Ugostiteljima takođe problem predstavlja i novi Pravilnik o protivpožarni zaštiti, zbog kojeg je najavljeno zatvaranje lokala koji ne ispunjavaju uslove. Više o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • ex chapman

    14.06.2016 10:37
    ugostitelji
    a da nije stvar u tome što većinu lokala drže ili kontrolišu mafijaši? predlažem da kafići rade dokle hoće. ali kad neko prijavi buku da polcija dođe i momentalno zatvori kafić za tu noć. i tako dok se ne nauče pameti. to je ok i bilo bi moguće da nije onog prvog - kafiće drži mafija a mafija kontroliše i državu i policiju i sve to lepo funkcioniše. samo su "obični" građani nekako autsajderi!
  • Mastodont

    14.06.2016 09:30
    @ns
    "Otvori kafanu izvan stambene zone pa drndaj do iznemoglosti."

    Slažem se. Jedino, to gde ti živiš odavno nije stambena zona.

  • oiu

    14.06.2016 09:28
    vrati se
    Koprivici predlažem da se vrati u Održavanje i Usluge.Nikakvih problema,navratiš do Venca,plata dobra ,klepaš do mile volje ,SPO sve aminuje.Malo li je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti