Protest za Futošku ulicu pomeren za subotu

Protest građana zbog stanja u Futoškoj ulici pomeren je za subotu, 18. jun.
Protest u organizaciji Novosadske biciklističke inicijative prvobitno je zakazan za petak, ali je odlučeno da bude pomeren zbog najavljenog "kontramitinga" određenih organizacija protiv aktuelne opozicije i zaposlenih na RTV.
 
Protest posvećen Futoškoj ulici bio bi održan u 17h, a kontramiting "Stop anarhiji" u 18h, zbog čega je predsednik NSBI Marko Trifković zabrinut za stanje na ulicama.
 
"Naš protest je strogo građanskog karaktera i ne želimo da nas iko meša sa protestantima i kontramitinzima, koji su tu iz nekih drugih razloga. Mislim da ni Novosađani zabrinuti za stanje u Futoškoj ulici ne žele da se mešaju u tuđa posla, već da slobodno izraze svoje stavove. Zato sada imamo više vremena da okupimo još veći broj građana i pošaljemo jasnu poruku, bez ikakvih sputavanja i u dosadašnjem korektnom, prepoznatljivom maniru", navodi Trifković.
 
Podsetimo, povod za izlazak na ulice je hronično nerešavanje problema biciklističke staze u Futoškoj ulici i na Futoškom putu, koju godinama izdiže korenje drveća što onemogućava bezbedno kretanje građana. NSBI je još 2012. godine ukazala na očajno stanje ulice i staze koja je kičma biciklizma u gradu, ali i na nedovoljno izdvajanje za vrstu saobraćaja koja bi mogla da poboljša i životnu sredinu - što svima ide u korist.
 
"Ono što je alfa i omega svih primera (ne)ulaganja su Futoška ulica i Futoški put, staze koja se ne rešavaju godinama, koja su u birokratskoj paralizi. Postoje samo lepe želje i neki nedovršeni planovi za tu ulicu, ali kada se priča o realizaciji, ona konstantno izostaje. Postoji i tematski ping-pong između institucija kada je reč o nadležnostima u ovoj ulici, što mi tumačimo kao njihovo odbijanje da se iko bavi tim poslom. Da se svake godine radilo barem na rekonstrukciji jednog segmenta ulice, to bi sada bilo rešeno i ne biste imali popucalu stazu, opasnu za kretanje", kaže Trifković. 
 
Drugi problem je, navodi on, to što se pregledom planske dokumentacije na Futoškom putu, na potezu sa telepske strane, od Bulevara Evrope do Bulevara patrijarha Pavla planira izgradnja novih parkinga, uvođenje pomoćne saobraćajnice i sve to nauštrb pešaka, biciklista i zelenih površina. 
 
Inače, u ZIG-u nisu reagovali na naša pitanja u vezi sa zahtevima biciklističkog udruženja, kao ni na pitanja u vezi sa potencijalnim rešenjima problema u Futoškoj ulici.
 
Protest će trajati od 17 do 20 časova, a detalje pogledajte OVDE.
 
Više o problemima u Futoškoj ulici čitajte OVDE.
  • Averel

    18.06.2016 08:29
    Bici grad
    Novi Sad je grad izmišljen za bicikl. Bolje zdravlje stanovništva, bolje raspoloženje, manje gužve u saobraćaju i na parkinzima. Sumanuto je NE ulagati i razvijati biciklističku infrastrukturu u takvom gradu.

    Svaka čast Marku & ekipi što se cimaju oko toga. I to rade na najkulturniji, najstrpljiviji mogući način. Posle više od 4 godine skretanja pažnje, apelovanja, pisanja odgovarajućim "odgovornim" institucijama, ovo je više nego iznuđen potez, isto kulturnog & mirnog protesta.
  • Ivana

    16.06.2016 15:39
    @realno - bolesni gmazu
    Sta ste vi ucinili za osobe sa posebnim potrebama? treba da vas je sramota sto ih provlacite kroz komentare radi vasih jeftinih i jadnih ciljeva. neka, neka, mozda ti se jednom i desi da moras da brines o nekom sa posebnim potrebama, seti se onda ovog dana i svog jadnog komentara!
  • Zabezeknuta

    16.06.2016 15:34
    @stop anarhiji
    a vi imate tapiju na realizaciju projekata iskljucivo na politickoj osnovi? i jos se time ponosite, neverovatno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti