Peške od Novog Sada do Beograda u borbi protiv vršnjačkog nasilja

U nedelju 26. juna u tri grada će biti organizovani protesti tišine sa zahtevom "Hoću Aleksin zakon", a idejni tvorac ovog, sada već 23. po redu protesta, Vladimir Jovanović odlučio je da starim putem otpešači od Novog Sada do Beograda.

Naredne nedelje Novi Sad, Vršac i Beograd će u isto vreme, tzv. "gromoglasnom tišinom" stupiti u povorke koje za cilj imaju podizanje svesti kod građana po pitanju vršnjačkog nasilja. Kao dodatna akcija celoj ovoj ideji je i akcija "Od trga to trga" za Aleksin zakon, za "pravdu za Vukašina" i za Teodoru Milić.

Vladimir Jovanović okaže za 021.rs da će krenuti u subotu i oko 16 časova narednog dana stići u Beograd gde će se pridružiti tzv. "povorci tišine".

"Nosiću transparente da bi i građani usputnih mesta bili obavešteni o ovim akcijama. Na ideju za ovo maratonsko pešačenje došao sam jer moramo na neki način što više građana upoznati sa tim za šta se mi zalažemo, koliko je za svakog od nas važan Aleksin zakon, da on već postoji i da samo treba zajedničkim trudom i da se usvoji".

"Aleksin zakon" kao skup izmena u tri zakona, osim toga što ima oblik zakonskih normi ima i tačke koje govore šta preduzeti i kako se ponašati u slučajevima vršnjačkog nasilja. Upravo je to preko potrebno zarad smanjivanja količine vršnjačkog nasilja u obrazovnim institucijama.

Iako je gotova školska godina, iako su se đaci raspustili, potreba za ovakvim zakonom ne jenjava, smatra Jovanović. "Upravo je sada pravi momenat da političke strukture usvoje ovaj set izmena poznatiji kao "Aleksin zakon", da bi sledeća školska godina počela bezbednije za svako dete. Naša deca treba da idu u obrazovne ustanove mirna i spokojna, a ne da odlaze u škole kao na bojna polja, sa strahom i strepnjom i pitanjem da li će nepovređena završiti taj dan", kaže on.

Podsetimo, do sada je u desetak gradova održana serija mirnih protesta sa samo jednim zahtevom, "Hoću Aleksin zakon". Skoro da nema žitelja Srbije koji nije upoznat sa slučajem Alekse Jankovića ili sa drugim slučajevima žrtava vršnjačkog nasilja.

Da bi problem vršnjačkog nasilja mogao efikasnije da se rešava, neophodno je da se ovaj zakon i konačno usvoji, smatraju organizatori.

  • maki

    23.06.2016 21:00
    zakon
    Pobogu ljudi, dok neshvatimo da zakon treba da važi za sve nikada ne ćemo biti država. Ne sme da bude nedodirljivih ma ko bio i čije dete. Ja sam za novčane kazne roditeljima,oduzimanje roditeljskog starateljstav i zatvor i popravni dom. Roditelje strpati u zatvor na prvo nejavljanje po prijavi za nasilje a dete izmestiti u soc. ustanovu .
  • Dobro bi bilo

    23.06.2016 10:18
    @Mislece bice
    Ako ste mislece bice zasto odgovarate uvredama na argumente?

    Jasno je da se vi borite i mislite da cete promeniti svet, ali za svoje nastupe morate imati neke argumente, a ne uvrede za one koji misle drugacije.



  • Neko

    23.06.2016 09:33
    za "misleće biće"
    Uvaženo "biće" se usuđuje da najbezobraznije vređa ljude koje uopšte ne poznaje. Šta bi bilo kada bi saznao/la da neki koji ovde pišu negativne komentare rade dugo i uporno na problemu nasilja u školama, i da su komentari negativni upravo zato što znaju šta se na terenu stvarno događa, za razliku od putujućih samo-promaratora, kojio znaju samo da vole da se slikaju za novine? Šta bi bilo kad biste, uvaženo "biće", imali makar jedan argument za svoje uvrede, osim sopstvenog uvređenog narcizma, koji, definitivno neće ništa pomoći da se smanji nasilje? Naprotiv, upravo takav narcizam i uzrokuje najviše nasilja! Agresija onih koji su sami sebe prozvali braniteljima građanstva i čuvarima ljudskih prava svih nas me uvek zapanji! Shvataju li takvi da su potpuno isti kao i ti portiv kojih se "bore"? Ne shvataju, jer bi inače stvarno postali "misleći".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.