FOTO: Novosađanin "zatvorenih očiju" ide kroz Šangaj

Marko Ljubičić, tridesetčetvorogodišnji Novosađanin, sa najvišim ocenama je 2007. završio Fakultet tehničkih nauka na odseku za Inženjerski menadžement, dobio je stupendiju i otišao u Kinu, gde je doktorirao i ostao da radi kao profesor, a sada uspešno razvija odnose Kine i Novog Sada.

Nije želeo da bude jedan od onih perspektivnih studenata koji ceo život provedu na jednom fakultetu i oduvek je želeo da studira u inostranstvu pa se prijavljivao na razne konkurse, isključivo gde ne poznaje jezike i kulturu. "Odlazak u Kinu je bio prst sudbine. Nikada nisam razmišljao o studijama u Kini, ali imao sam druga Kineza u srednjoj školi, koji mi je puno pričao o Šangaju i kako tamo izgleda život, pa sam uvek želeo da odem tamo čisto turistički. Ali kada sam saznao za konkurs odmah sam se prijavio", priča Ljubičić za 021. 

Stipendiju kineske vlade "China Scholarship Council" je lako dobio ali problem je bio naći Donghua univerzitet.

"Kada smo pozvali telefonom da pitamo za adresu na koju treba da dođemo, osoba koja se javila rekla je kratko "no speak english" i spustila slušalicu. Tada nije bilo Google maps-a niti GPS-a. Setili smo se da na Trifkovićevom trgu postoji restoran "Jang Ce" i tražili od vlasnika da nam pomogne. Zvao se Sju Li, i objasnili smo mu da nas šalje zajednički prijatelj. Brzo je okrenuo univerzitet, saznao sve potrebne informacije i tako smo mi i došli na pravo mesto u ogromnoj Kini", priča on.

"Kada smo stigli doživeli smo pravi kulturološki šok. Bili smo mladi i ludi i ništa nam nije bio problem, iako je sve bilo drugačije od Evrope i uopšteno od zemalja koje smo posećivali ili gledali na televiziji. Šangaj je tada bio kao neka džungla koju je trebalo istražiti, ali smo vrlo brzo shvatili da će to teško ići bez kineskog, jer tada ljudi nisu pričali engleski kao sada", kaže Ljubičić i dodaje da ot tada do sada uči kineski, koji sada priča dovoljno dobro da na njemu može da predaje. 

Uspešnu karijeru koju je kao najbolji student FTN-a započeo u Novom Sadu, nastavio je na Donghua univerzitetu, na odseku za biznis menadžement, a uskoro je stekao doktorat iz oblasti upravljanja preduzećima. Već devet godina živi u Šangaju, koga, kako kaže, poznaje kao svoj džep, i gde može da se snađe i zatvorenih očiju.

"Šangaj je veliki međunarodni grad sličan Njujorku ili Londonu, ali u njemu živi mnogo više ljudi, a i vazduh je dosta zagađen. Svi su nekako okrenuti materijalnim stvarima, kao pravi kapitalisti. Devojka će prvo pogledati kakav telefon imam, šta nosim na sebi pa tek onda ako prođem te testove poželeće da me upozna", priča on.

"Sviđa mi se u Šangaju i generalno život u Kini. Tu sam već četvrtinu života, stekao sam prijatelje i generalno se u Šangaju snalazim bolje nego u Novom Sadu, maltene mogu zatvorenih očiju da idem kroz Šangaj. To je grad 22. veka, gde se od aerodroma do grada 30 kilometara razdaljine prelazi za 7-8 minuta, jer vozovi idu preko 430 km/h", otkriva on. 

Marko Ljubičić je pre pet godina već počeo da predaje na fakultetu, dok još nije završio doktorat. Dobio je preporuku da počne da radi kao profesor u Biznis školi za strance i da predaje na engleskom jeziku. I sada je profesor u istoj školi i na još dva univerziteta gde predaje brend menadžment, elektronsko poslovanje i strategijski menadžment.

Zatim je sa još dva prijatelja, koji su takođe iz Novog Sada, osnovao konsultantsku firmu za poslovanje sa Kinom. Od prošle godine krenuli su da prave letnju školu u Novom Sadu, u sklopu koje organizuju razmenu studenata Donghua poslovne škole i Fakulteta tehničkih nauka na odseku inženjerski menadžement. Na osnovu ove letnje škole, dvadeset studenata iz Kine zajedno sa deset kineskih profesora, boravilo je u Novomn Sadu deset dana, gde su pohađali različite radionice i predavanja. U julu se očekuje da u okviru ove letnje škole dođe još više studenata i profesora iz Kine. Takođe, ove godine su po prvi put naši studenti sa FTN-a dobili stipendije direktno od Donghua poslovne škole, i boraviće u Kini ceo semestar.

"Moje kolege iz Srbije i ja želimo da budemo katalizatori akademske, kulturne i poslovne saradnje tih dvaju zemalja".

U tom cilju, zajedno sa profesorom Bojanom Lalićem sa FTN-a učestvovali su na skupu "The 3rd China CEEC Educational Cooperation Event" u gradu Ninbo, na forumu koji je posvećen međunarodnom obrazovanju i jačanju veza Kine sa zemljama CEE promovisan je i Fakultet tehničkih nauka.

"Postoji velika zainteresovanost za saradnju od strane Kineza, mogućnosti će biti samo veće  i u narednim godinama. Inicijative dolazi sa kineske strane, ali mi iz Srbije treba da budemo brži i bolje spremni od svih ostalih potencijalnih zemalja saradnika, da direktno predlažemo projekte i iniciramo saradnju u oblasti edukacije, istraživanja i saradnje sa industrijom", istakao je Nikola Zivlak, Ljubičićev saradnik.

Na skupu su predstavnici Srbije imali priliku da od kolega sa Univerziteta širom Kine dobiju informacije koje su od značaja za uspostavljanje dalje saradnje i jačanje veza, a ovi sjajni i uspešni Novosađani obećavaju da ce nastaviti i nadalje da razvijaju vezu između Novog Sada i Kine.

  • Ko rano rani...

    24.06.2016 18:59
    Znam nekoliko studenata iz Montenegra, koji su u projektu saradnje sa Kinom dobili kompletne stipendije i plaćen put do Kine dva puta godišnje.
    Šta da vam kažem, putovanje ide dugo, posle aerodroma, ali sve u svemu veoma su zadovoljni. Izgleda da ni kod komunista nije loše.
    Uostalom, nije nam loše bilo ni u Jugoslaviji, a ovo je sad kod njih veoma slično.
    Ne sumnjam da će kada završe imati obezbeđenu budućnost.
    Kao i uvek: "Ko prije-njemu dvije"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti