Dom zdravlja traži JMBG za zakazivanje, Poverenik protiv

Dom zdravlja "Novi Sad" od sada traži od pacijenata da, prilikom zakazivanja pregleda putem kol-centra, operateru izdiktiraju jedinstveni matični broj (JMBG).
Nova praksa uvodi se, kako kažu, zbog uključivanja ove ustanove u integrisani informacioni sistem, a građanima se poručuje da će zakazivanje na ovaj način biti brže i jednostavnije. Međutim, kako za 021 potvrđuje Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, Dom zdravlja bi trebalo da nađe drugi način da obavlja zakazivanje, bez uzimanja JMBG, s obzirom na to da postoje manje opasne alternative.
 
Prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, niko ne sme da obrađuje lične podatke bez pristanka osobe, odnosno bez zakonskog ovlašćenja ili pravnоg osnova, kaže pomoćnik generalnog sekretara Poverenika Zlatko Petrović.
 
"Da bi se izvršila identifikacija osobe koja poziva i zakazuje lekarski pregled, zdravstvenoj ustanovi je neophodno da, pored imena i prezimena, obradi i podatak kojim raspolaže, u skladu sa zakonom, a koji nesumnjivo ukazuje na konkretnu osobu. U tom smislu, kad neko zakazuje lekarski pregled neposredno, ovlašćeno lice u zdravstvenoj ustanovi izvršiće identifikaciju te osobe obradom podataka o ličnosti koji su sadržani u zdravstvenoj knjižici, kao ispravi o zdravstvenom osiguranju kojom se dokazuje svojstvo osiguranog lica. Kako pri zakazivanju lekarskog pregleda putem telefona ne postoji mogućnost neposrednog uvida u zdravstvenu knjižicu, potrebno je saopštiti i dodatni podatak, u cilju neosporne identifikacije", navodi Petrović. On pojašnjava da se JMBG deli po rođenju, sadržan je u više dokumenata i neophodan je pri formalnim komunikacijama s državnim institucijama, između ostalih i sa zdravstvenim ustanovama.
 
"Međutim, kako je JMBG podatak koji je više puta i na razne načine kompromitovan (tokom 2014. godine omogućen je slobodan pristup JMBG za 5,2 miliona građana Srbije na stranici Agencije za privatizaciju) i mogućnost njegove zloupotrebe je izrazito velika. Posebno u telefonskoj komunikaciji, bez uvida u javnu ispravu, pa je potrebno razmotriti upotrebu nekog drugog jedinstvenog identifikatora, koji nije direktno povezan sa ličnim svojstvima lica na koje se taj podatak odnosi i koji nije kompromitovan kao JMBG", navodi Petrović.
 
U ovom slučaju, pojašnjavaju u kancelariji Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti, mogao bi da se koristi broj zdravstvenog kartona ili lični broj osiguranika (LBO), koji dodeljuje Centralni registar za obavezno socijalno osiguranje.
 
Ovo znači da građani nisu u obavezi da ostavljaju JMBG, tj. niko ne sme da ih prisili da ga diktiraju, naročito ne preko telefona. Ukoliko želite da zakažete pregled bez diktiranja JMBG, to učinite odlaskom u ustanovu sa zdravstvenom knjižicom.
  • Petra

    07.07.2016 18:04
    Ovako rade drugi
    Evo kako se to radi u Francuskoj, zemlji čiji zdravstveni sistem važi za jedan od najboljih u svetu;
    -Zakazivanje pregleda u državnim bolnicama, klinikama..obavlja se telefonom ili na licu mesta. Potrebni podaci: Ime i prezime pacijenta, njegova kućna adresa ili e-mail adresa, a kako bi mu poslali dokumenat-dokaz da je pregled zakazan, dogovorenog datuma, u dogovoreno vreme i kod izabranog lekara.
    -Zakazivanje pregleda kod lekara koji obavlja privatnu praksu je još jednostavnije. Pored imena i prezimena, pacijent treba da ostavi samo broj svog telefona, a na koji može da se proveri da li je navedeno lice zakazalo pregled ili ne.
    I to je sve.
  • ntn

    07.07.2016 13:59
    Suludo
    Na ydravstvenim knjižicama(strana 2) ima upisan JMBG, te ga mogu odatle uzeti a ne maltretirati građane!
    Ako insistiraju, onda treba koristiti crack'ovane brojeve, pa odvalite ove:
    muški 0707990800029, ženski 0707990805012!
  • Prodaja

    07.07.2016 08:54
    Ovakve stvari se rade da bi se izazvalo nezadovoljstvo građana.
    I ovako ne dobiješ zdravtsvenu uslugu, a sad još žele i da manipuliše sa tvojim podacima.
    LBO je i smišljen zbog toga da se može zakazivati, žaba imitira "social security number"
    iz mrske mi amerike.
    Dok prvi građanin ne podnese jednu lepu tužbicu protiv ovih, uz navođenje da mu je yloupotrebljen JMBG i da je neko poručio mobilni od 90.000 na njegovo ime a zatim sačekao poštara, potpisao i preuzeo..... neće se ništa promeniti u ovoj banani.
    A gde je tek izrada lažnih dokumenata sa tuđim podacima...
    Ako su nam poreski podaci prodati, šta mislite da će raditi sa zdravstvenim?
    Valjda im JMBG treba za bolju evidenciju leševa kod krađe organa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti