Grad 2015. godinu završio u minusu

Gradski budžet je 2015. godinu završio u deficitu od preko 2,3 milijarde dinara.

Ipak, zahvaljujući višku novca koji je ostao još od mandata Igora Pavličića 2012. godine, konačan račun je pokazao da je gradska kasa ipak i danas u plusu.

Kako se navodi u izveštaju o budžetu za prošlu godinu, koji će odbornici razmatrati na sednici u petak, 15. juna, plan je bio da se u budžet slije 23,2 milijarde dinara zajedno sa viškovima iz prethodnih godina, ali se skupilo samo 20,9 milijardi dinara.

S druge strane, rashodi su bili planirani na nivou od 22,9 milijardi, ali je utrošeno samo 18 milijardi. Kada se podvuče crta, gradska vlast je prošle godine, sa još manjim prihodima u odnosu na prethodne, u 2016. prenela oko 1,9 milijardi dinara. Veći deo ove sume raspoređen je prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta u decembru, tako da je ostalo da se kao višak podeli 612 miliona dinara. To će uslediti u narednih mesec, dva kada najavljeni rebalans bude na dnevnom redu.

Novosadski čelnici nigde u izveštaju nisu naveli zbog čega je u gradskoj kasi bilo manje novca, a pregledom tabela vidi se da su porasli samo prihodi od naplate poreza na imovinu, dok je sve ostalo prihodovano ispod očekivanih prognoza. Tako se i ovaj put pokazalo da su Novosađani dobre platiše i da redovno plaćaju porez jer su uplatili 200 miliona dinara više za porez na imovinu od procene. Time je prihod od 3,2 milijarde bio i najveći izvor finansiranja grada prošle godine.

Procenat naplate, kao i izvršenja budžeta u proseku je oko 70 do 80 odsto, što je loše, računajući da je prošle godine bio rebalans budžeta. Kada se pogleda prvobitno usvojeni plan budžeta za 2015. godinu, procenat je niži za 10 do 20 odsto.

Inače, procentualno najgori rezultat po prihodima u 2015. godini Grad je postigao kod prodaje zemljišta. Vlast je procenila da će od toga imati prihod od oko 600 miliona dinara, ali je imala samo 167 miliona, što je 28,5 odsto. Koliko je to malo govori činjenica da se u ovoj godini, samo od prodaje "gradske srebrnine", odnosno parcele kod Spensa na kojoj će se graditi tržni centar, u gradski budžet slilo 3,7 milijardi dinara.

Inače, sa usvajanjem završnog računa za prošlu godinu se kasni zbog izbora održanih u aprilu.

Na sednici Skupštine grada očekuje se poduža rasprava o završnom računu, jer će opozicija verovatno imati pitanja o tome kako je zapravo trošen i ovako smanjen budžet. Naime, i sa manjkom prihoda, Novi Sad će na kraju ipak imati neki suficit, što znači da planiranje i realizacija uopšte nisu usklađeni.

Na sednici se očekuje i usvajanje izveštaja o poslovanju i realizaciji planova javnih preduzeća i ustanova koje su povezane sa izveštajem o budžetu.

  • Kaligula

    12.07.2016 18:01
    Kad citam vesti iz mene se samo cedi otrov - shvatio sam da je bolje da budem Kafkina bubasvaba i cutim u svom brlogu.
    Sta ce mali covek protiv sistema koji ga obmanjuje, krade i zajebava. Nista. Samo opusteno moji dragi sugradjani - jedna stvar je dobra - ako bude nuklearnog rata bubasvabe ce preziveti.
    Dotle - ziveo Budzet!
  • NS

    12.07.2016 17:09
    Da li će se ikada saznati tačan iznos "Majine" autobuske stanice, koncert Cece na Trgu, na Tvrđavi... mi, poreski obveznici želimo to da zbano! A gde su otali troškovi, "nevidljivi" od najurednijih platiša poreza u državi!j
  • Mile Čenejac

    12.07.2016 16:47
    Ko nam vodi grad i državu,nije ničudo,sve nesposobni i potkupljivi,nije ni pre bilo bolje,ali ovi su nestučni i nesposobni do zla boga.Jadni smo mi paori ,ali vala i vi gradjani,za kog ste poštenog,uspešnog i valjanog čuli u ovoj našoj pokrajini,još se pojačali Čankom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.