Novosadskim javnim preduzećima bitnija vremenska prognoza od finansija

Novosadska javna preduzeća uglavnom krše Zakon o javnim preduzećima time što na svojim internet prezentacijama nemaju potpune i transparentne informacije o radu.
Član 71 novog Zakona o javnim preduzećima, koji se tiče javnosti u radu, govori da su preduzeća dužna da na svojim internet stranicama objave biografije direktora, članova Nadzornog odbora i izvršnih direktora, organizacionu strukturu, godišnji plan rada, tromesečne izveštaje, finansijske izveštaje i mišljenja revizora. Međutim, kako je vidljivo na prezentacijama javnih i javno-komunalnih preduzeća, te informacije uglavnom nisu navedene, neka preduzeća ni nemaju sajt, a pojedina objavljuju informacije koje su potpuno nebitne za njihovu delatnost - poput vremenske prognoze.
 
Zakon o javnim preduzećima, koji je usvojen u februaru, a stupio na snagu 4. marta, predviđa veću transparentnost u radu preduzeća. Kako za 021 potvrđuju u Ministarstvu privrede, preduzećima je dato šest meseci da osnivačke akte usklade s odredbama zakona, a kako se uverio 021, skoro sve firme moraće da usvoje brojne izmene kako bi odgovarale zakonu, a najviše članu 71.
 
Te izmene akata novosadskih javnih preduzeća trebalo bi da budu usvojene u petak, 22. jula. Nakon toga, preduzeća imaju još 90 dana da izmene statute kako bi odgovarali pomenutom zakonu.
 
Ono što sve firme, osim Čistoće, redovno ažuriraju su javne nabavke. Čistoća ne objavljuje nabavke na svom sajtu jer on ni ne postoji - naime, navodi se da su ga preuzeli hakeri, što je situacija koja traje već mesecima. To znači da Čistoća mesecima javnosti uskraćuje javne podatke o svom poslovanju putem svog sajta.
 
Ni Urbanizam nije naročito transparentan s javnim nabavkama, jer ih ne ažurira uredno od 2014. godine.
 
Neka preduzeća, poput Spensa, iako nemaju finansijske izveštaje, imaju sajt na engleskom jeziku, ali on nije u potpunosti preveden. Urbanizam nema finansijski izveštaj za 2015. godinu, a za 2016. nema još nijedan tromesečni izveštaj. Zavod za izgradnju grada je poslednji informator o radu objavio u februaru, ali nema nijedan finansijski izveštaj na sajtu. GSP takođe ne stoji dobro s redovnim finansijskim izveštajima, iako na sajtu ima čak i prijavu za posao.
 
 
Poslovni prostor u odeljku posvećenom investicijama nema aktuelne investicije, ali navodi članove Nadzornog odbora. Zoohigijena i veterina ima najnoviji sajt, jer je od osnivanja imala samo fejsbuk stranicu. Međutim, na sajtu ne postoji nikakav relevantan dokument, a sajt je u formi bloga.
 
Toplana je objavila delove finansijskog izveštaja - bilans stanja, uspeha i statistički izveštaj za 2015. godinu, a od ove godine ima program poslovanja. Informatika je finansijske izveštaje objavljivala od 2011. do 2015. godine. Sajt Lisja takođe je u formi bloga, a dokumentacija predviđena zakonom ne postoji.
 
JKP Stan u rubrici Dokumenta ima okačen samo pravilnik o vremenu odmora u stambenim prostorima i to iz 2011. godine. Nijedan finansijski dokument nema ni Tržnica, kao ni Gradsko zelenilo.
 
Vodovod i kanalizacija je jedino preduzeće koji ima tromesečne finansijske izveštaje i to 2014-2015. godine, ali ne za 2016. Zanimljivo je da navode članove Nadzornog odbora od 2013. godine, kao i brojeve telefona na koje ih je moguće dobiti.
 
Parking servis je od finansijskih papira objavio program poslovanja za 2015. i 2016. godinu, ali ništa pre toga. JKP Put je naveo članove Nadzornog odbora, bez biografija, a dokumentaciju o poslovanju ima u prekidima od 2010. do 2015. godine. 
 
Bitnija vremenska prognoza od finansija
 
Većina preduzeća objavila je klasične podatke: o preduzeću, linkove ka korisnim sajtovima, kontakt forme, aktuelne vesti iz delatnosti firme, istorijat, misiju i viziju. Postoje i zanimljive rubrike - Spens ima mogućnost virtuelnog obilaska objekta, GSP rubriku izgubljeno-nađeno, a Zoohigijena poziv za doniranje materijala potrebnih za rad sa životinjama. Lisje ima mogućnost onlajn pretrage informacija o sahranjenima, a Stan i Zelenilo čak i vremensku prognozu.
 
Pregledom sajtova jasno je da građani nemaju lak i jasan uvid na šta se troši njihov novac, kao ni ko ga tačno troši. Takođe, stanja u kojima su sajtovi preduzeća pokazuju da ne idemo u korak s razvojem tehnologije.
 
Ko će da odgovara za skrivanje informacija?
 
Zlatko Minić iz "Transparentnost Srbija" kaže za 021 da bi bilo dobro kada bi Ministarstvo privrede, ali i lokalne samouprave, vodile agregatne preglede poslovanja preduzeća, čime preduzeća ne bi morala istim da se bave. Kako dodaje, bitno je uspostaviti i kontrolni sistem, kako se ne bi događalo ovo što je sada vrlo javno dostupno.
 
"Na nivou republičkih preduzeća je, takođe, šarenilo. Tokom istraživanja smo zaticali sajtove koji imaju gotovo sva dokumenta, iako trogodišnje planove poslovanja nismo našli ni na jednom. Ima sajtova sa detaljnim, pravim biografijama direktora, s kojima bi moglo da se konkuriše na ozbiljnim mestima. Ali ima i nekakvih beležaka koje se vode kao biografije i ne vidi se koju školu je rukovodilac završio, gde je radio - zanima me da li bi takav CV predao nekoj privatnoj firmi na konkurisanju za posao", navodi Minić.
 
Dobra stvar je predviđena sankcija za skrivanje finansijskih ugovora i druge dokumentacije - a kaznu neće, kao što je praksa, plaćati preduzeće tj. građani, već odgovorno lice. Međutim, kazne u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara su toliko niske za rukovodioce da je pitanje da li će preduzeća poštovati zakon ili će direktor žrtvovati pola plate, a sakriti podatke o poslovanju.
  • Ribar

    21.07.2016 18:33
    @Baltazar
    Jel mislis na Bozice. Gledam svaki dan vozilo ;istoce na Dunavu dok matori kampuje na splavu
  • PERICA

    21.07.2016 18:25
    oPa
    Vodovod sto je bilo odvno pozatao najcasnije. I 2016 bi bila zavedena po propisu da se nisu morali zadovoljiti megalomanski apetiti SNS i naravno ispisati istorija koja nije tacna.
  • --

    21.07.2016 11:24
    Postenje
    Vodovod i kanalizacija je jedino preduzeće koje ima tromesečne finansijske izveštaje i to 2014-2015. godine, ali ne za 2016.
    Ovo mi je najzanimljivije. NAJPLJUVANIJI DDD SU JEDINI ISPRAVNI....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti